HT Gastro
Keşfet

Yazın tok tutan 20 sihirli besin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan yazın tok tutan 20 besini sıraladı.

Giriş: 31.05.2019 - 16:15 Güncelleme: 02.08.2022 - 11:01
Haberler Gastro Keşfet Yazın tok tutan 20 sihirli besin
1

Demir deposu - Kırmızı kapya biber: İçeriğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır. İçerdiği demir oranı yüksektir.

2

Mango: Yüksek miktarda A, E, C vitamini içerdiğinden antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir. İçerdiği lif sayesinde hem tok tutar hem de sindirim sistemine yardımcı olur.

3

Yoğurt ya da ayran: Protein ve kalsiyum içeriği yüksek besinlerdir. Yüksek kalsiyum dokulardaki yağlanmayı azaltmada etkindir. Bol naneyle, dereotuyla ve salatalıkla yapılmış bir cacığın hem posa içeriği yüksek olur hem de dereotuyla beraber daha fazla kalsiyum içerir.

4

Soğuk çorba: Haşlanmış nohut, haşlanmış buğday, sulandırılmış yoğurttan yapılan soğuk çorbanın üzerine bol nane ve dereotu eklendiğinde posa içeriği ve C vitamini artar. İçine eklenen kurubaklagil ve buğday posa içeriğini artırdığından tokluk hissi verecek ve geç açıkmayı sağlayacaktır.

5

Her yemeğin yanında 5 dal maydanoz: A, C ve E vitamini kaynağıdır. Yemeklerin yanında yenen 5-10 dal maydanoz, günlük C vitamini gereksiniminin 1/3’ünü karşılamaktadır. İdrar söktürücü ve ödem atıcı etkisi bulunmaktadır.

6

Acıkmayı geciktiren bir sihir olarak barbunya: Midede kalış süresi uzundur, dolayısıyla sindirime geç katıldıkların dolayı tokluk hissini artırır. Hem acıkmayı geciktirir hem de barsak hareketlerini artırır.

7

İştahı tarçınla baskılayın: İnsülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirir, engelleyen enzimi azaltır. Dolayısıyla insülin direncinin azaltarak, iştah kontrolüne katkı sağlamaktadır. İştahı baskılayarak karbonhidrat isteğini kırar.

8

Liflerin kraliçesi yulaf: İçindeki çözünebilir lif hem tokluk hissi verir hem de açlık hissini geciktirir. İçerdiği dirençli nişastayla, metabolizmayı hızlandırmaktadır.

9

Protein deposu börülce: Bitkisel kaynaklı doyurucu protein yüklü ve sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksektir.

10

Hazmı kolaylaştıran ananas: Aynı zamanda yemekle beraber oluşan şişkinliğin ve ödemin vücuttan atılmasında oldukça yardımcıdır.

11

Vitamin deposu, kalp dostu Ahudu/Frambuaz: C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin meyvelerdir. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.

12

Kansızlığa çare kırmızı üzüm: Kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Her gün 7-8 det çekirdekli kuru kırmızı üzümün tüketimi önerilir. Kansızlık durumunda iyi bir ara öğündür.

13

Böğürtlen ile güzelleşin: Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antioksidandır. Böğürtlenin en önemli etkisi cildi gençleştirmesi ve hücre yaşlanmasını geciktirmesidir. Böğürtlen kan şekerini dengeler, kanı temizler, cildi güzelleştirir. C vitamini deposudur ayrıca B grubu vitaminleri de içerir.

14

Bağışıklık sitemi dostu kara dut: İçinde C, B ve K vitamini, diyet lifi ve demir içerir. İçerdiği demir sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirerek kan yapımını artırır.

15

Kırmızın kralı domates: Yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür.

16

Guava: Guava yüksek oranda içerdiği diyet lifleri, A,C vitamini, folik asit, potasyum, manganez, bakır gibi elementler sayesinde süper meyveler grubu içerisindedir. Öyle ki düşük kalorili bilinen türden bir tane guava (elma guavası) bir portakalın 4 katı kadar vitamin içerebilir. Özellikle kırmızı ve pembe olanı çok fazla oranda likopen içerir.

17

Antioksidan deposu kızılcık: Kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Özellikle yaz aylarında sık oluşan idrar yolu enfeksiyonlarını(sistit) gidermede oldukça etkilidir.

18

Mordan vazgeçmeyin mürdüm eriği: Potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Içinde bulunan lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine yardımcıdır.

19

Yazın vazgeçilmezi karpuz: Yüksek oranda C ve a vitamini içerir. Karpuz çekirdeğinde bulunan cucurbocitrin adlı madde böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde yardımcı olur. Ara öğünlerde alınan miktar 2 dilimi geçmemelidir.

20

Doğal uyku desteği kiraz ve kiraz sapı: Eklemlerdeki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olmasının yanı sıra uyku düzenini destekler. Kiraz saplarından demlenerek hazırlanan çay da böbrek fonksiyonlarını hızlandırarak, idrar çıkışını artırması ve ödem oluşumunun giderilmesinde yardımcı olur.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.