HT Gastro
Keşfet

Bu besinleri tüketirken bir daha düşünün!

Kilolu ve kilo almaya müsait kişilerin tüketmemesi gereken besinler nelerdir?

Giriş: 03.01.2024 - 12:17 Güncelleme: 03.01.2024 - 12:17
Habertürk
Haberler Gastro Keşfet Bu besinleri tüketirken bir daha düşünün!
1

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, bazı yiyeceklerin fazla besin öğesi içermemesine rağmen ciddi kilo alımına yol açtığını söyledi.

2

Gülşen, "Bu yiyecekler insan vücuduna ve sağlığına fayda sağlamazken, yağ oranını artırdığı için iç organların yapısını bozar ve buna bağlı olarak sağlığı olumsuz etkiler. Kilolu olan ve kilo almaya elverişli olan insanların kesinlikle bu gıdaları tüketmemesi gerekir. Normal insanların ise ölçülü bir şekilde tüketmesi gerekir" dedi.

3

İşte tüketmeden önce bir kez daha düşünmenize yol açacan o besinler:

4

Hızlı kilo aldıran yiyecekler ;

Margarin

5

Gazlı içecekler

Meyve suları

6

Cips

Soslu tuzlu kuruyemişler

7

Noodle

Makarna

8

Beyaz ekmek

9

Krem çikolatalar

Fındık ezmesi veya kreması

10

Kahve karışımları

11

Hazır ve paketli soslar

12

Fast food yemekler

Çikolata, kek, bisküvi ve her türlü paketli gıda

13

Bunlar gibi yetersiz besin öğesine sahip gıdalar, herkes için kaçınılması gereken vücut sağlığına yararı olmayan ultra sağlıksız yiyeceklerdir.

14

Porsiyon miktarına dikkate edilerek tükeilmesi gereken gıdalar:

Ayçekirdeği, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar

15

Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünleri

16

Fındık ezmesi

Krema

17

Bal, kaymak, tahin, pekmez, reçel ve marmelatlar

18

Hayvansal yağlar

19

Sakatatlar

20

Patates, pirinç.

Bu gıdalar yeterli ve dengeli tüketildiğinde zarar vermez ama en ufak porsiyon aşımında vücuda yağ olarak depolanır ve vücut sağlığını bozar. Bu sebeple yeterli ve dengeli tüketilmesi gerekmektedir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.