HT Gastro
Keşfet

Aşırı tüketildiğinde zehirli olabilecek 9 yiyecek

Evlerinizde oldukça tehlikeli ve zehir potansiyeli taşıyan besin türleri bulundurduğunuzun farkında mısınız?

Giriş: 24.01.2024 - 11:55 Güncelleme: 16.04.2024 - 18:34
Haberler Gastro Keşfet Toksin bulunduran 9 yiyecek

Yaygınlıkla tükettiğimiz birçok yiyecekte, kaçınılması gereken tehlikeli toksinler bulunuyor aslında. Fazla kullanıldığında zehirli olabilecek, hatta çok nadir durumlarda ölüm getirebilecek bu gıdaları bilmeden her gün tüketiyoruz. Tedbirli bir şekilde hareket ederek sağlığınızı güvence altına alabilmeniz için zarar potansiyeli olan bu yiyecek türlerinden 9’unubilmeniz gerek...

1

Elma

Elma, sağlık açısından birçok faydası ile tanınan bir meyve olmasına rağmen, tüketilmemesi gereken bir parçası olduğunu bilmek gerekiyor. Elma çekirdeğinde amigdalin adında bir madde bulunuyor; bu bileşen, vücutta katalizlenerek hidrosiyanik asidin üretimine sebep olduğundan tehlike arz ediyor. Yine de bu durum, çekirdeklerin yüksek oranda tüketiminde geçerli. Vücudumuz, zehirli olarak gördüğü maddelere karşı son derece güçlü doğal savunma sistemlerine sahip olduğundan, makul miktarlara gerektiği gibi tepki verebiliyor.

2

Kiraz

Göz alıcı rengi ve aroması ile kiraz, insanı hazza götürmeye yetecek kadar lezzete ve şeker içeriğine sahiptir. Kirazın etli kısmını yemekte elbette hiçbir sakınca yok; ancak ne yazık ki çekirdek asla yutulmamalı – kazara bile.

Kiraz çekirdeğinde hidrosiyanik asit gibi zararlı elementler bulunur. Hidrosiyanik asit örneğin, oksijenin kırmızı kan hücreleri ile taşınması sürecini etkilediğinden, nefes güçlüklerine sebep olan, güçlü bir toksin türüdür. Bu yüzden kiraz çekirdeklerini yutmamak için ekstra efor sarf etmek gerek – özellikle de çocuklar ve hareket kabiliyeti sınırlı kişiler söz konusu olduğunda.

3

Mürver

Mürveri kullanırken biraz dikkatli olmak, bitkinin yalnızca aromalı çiçeklerini ve meyvelerini kullanmak gerek. Çünkü mürver bitkisinin yeşil kısımları ve kabuğu zehirlidir. Ayrıca mürver meyvesini de tedbirli bir şekilde ve aralıklarla tüketmekte fayda var; çünkü meyve, birtakım bağırsak sorunlarının kaynağı olabiliyor.

4

Badem

Zengin bir enerji kaynağı olarak bilinen bademlerin acı olanları, yapılarında bolca amigdalin maddesi bulundurur – ki bu bileşim vücutta toksik hidrosiyanik asidin üretimini tetikler.

Tatlı badem, bu tür bir tehlike yaratmıyor; ancak acı olanları bol miktarda tüketmemek gerekiyor. Kazara acı badem tüketerek vücudunuza zehir alma ihtimalinden ise korkmanıza gerek yok; çünkü sağlıklı bir bedende ölümcül sonuçlar getirebilecek miktarda amigdalini, en az 50-60 acı badem yemeden almanız mümkün değil.

5

Patates

Birçoğumuzun bihaber olduğu bir gerçekte sıra: patatesin her yeri yenilebilir değildir. Patates kabuğunda ve filizlerinde, solanin adında toksik bir madde bulunur. Bu yüzden patatesleri daima soymak gerektiğini unutmamak gerekiyor – hatta pişirmeye başlamadan önce soymak şart, çünkü solanin adındaki bu alkaloit, yalnızca 243 °C gibi yüksek sıcaklıklarda çözünüyor. Patates pişirmek istediğinizde, özellikle yeşil filizlerden kurtulmak gerektiğini unutmayın; çünkü bahsi geçen toksin, en çok bu kısımlarda toplanmış halde oluyor.

6

Fasulye

Bu baklagil, zengin protein içeriği ile son derece yararlıdır; ancak çiğ şekilde tüketilmemesi gerekir. Yapısındaki fitohemaglutinin adlı toksin, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Fasulyelerin en azından birkaç saat suda bekletilmesinin nedeni, bu toksinin etkilerini yok edebilmektir.

7

Mantar

Genelde tehlikeli olarak tanınan besin türlerinin başında mantar gelir. Doğada, bilmemiz gereken birçok zehirli ve tüketilmesi sakıncalı mantar türü var; ancak yapısında çeşitli toksinler barındırmasına rağmen sıklıkla tükettiğimiz mantar türleri de yok değil. İyice pişirilerek tüketilen bu mantarlar, sindirim güçlüklerine yol açmazlar ve güvenle tüketilebilirler.

8

Muskat

Muskat, yemeklere aroma katması için öğütülerek eklenen bir baharat türüdür. Bu baharat hem damakta hem de burunda son derece hoş bir rayiha bırakır; ancak dikkatle kullanılması gerekir. Aşırı miktarda muskat, halüsinasyonlara ya da vücutta kasılmalara sebep olabilir. Bunun sebebi, yapısındaki nörotoksik madde miristisindir. Muskat tüketimi, fetüs açısından zararlı olabileceğinden, özellikle hamile kadınlarda kısıtlanmalı, bol miktarlarda tüketilmemelidir.

9

Ravent

Şekerleme endüstrisinde sıklıkla kullanılan bu bitki, tam olarak yenebilir değildir. Ravent bitkisinin yalnızca sap kısmı güvenle tüketilebilir; yapraklarında örneğin, bolca okzalik asit bulunur. Bu madde, güçlü bir laksatiftir; sağlıklı bir insanın böbrek fonksiyonlarını, sistemik düzeyde negatif bir şekilde etkileyebilir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.