HT Gastro
Keşfet

2023 Ocean Fotoğraf Ödülleri'nin kazananları

Ocean Fotoğraf Ödülleri'nin 2023 yılı kazananları açıklandı. Fotoğraflar her zaman olduğu gibi küresel iklim değişikliğinden etkilenen insan ve deniz yaşamına dikkat çekiyor.

Giriş: 24.11.2023 - 15:06 Güncelleme: 18.04.2024 - 02:40
Haberler Gastro Keşfet 2023 Ocean Fotoğraf Ödülleri'nin kazananları

Okyanus mistik bir yerdir.

En derinlerde ne olduğunu kimse bilmez.

Hangi canlılar yaşar, suların dibinde hangi uygarlıklar yatar bilmeyiz. Pek çoğumuz da bu bilinmezlikten ve keşfedilmemişlikten korkarız. Sualtı fotoğrafçılığı; okyanusun sessiz mücadelesini fotoğraflar, denizlerin altını ve üstünü, okyanusları, denizle ilişkisi olan tüm hayvanları konu alan büyüleyici güzellikleri ve çarpıcı gerçekleri anlatır.

Avustralya'da yayımlanan Oceanographic dergisinin düzenlediği 2023 Ocean Fotoğraf Ödülleri'nin kazananları belli oldu.

1

Yarışma birincisi Jialing Cai

Filipinler'in Batangas Körfezi'ndeki Taal yanardağı patlamasının ardından sürüklenen bir tahta parçasının üzerinde duran dişi bir kafadan bacaklıyı çektiği bu kare, 2023 yılın okyanus fotoğrafçısı yarışmasının genel birincisi oldu.

"Deklanşöre bastığımda parçacıklar ışığımı yansıttı. Doğal afetin ardından bu manzara bana alışılmadık derecede dingin geldi ve karlı bir gecede geçen bir peri masalını anımsattı. Sualtı fotoğrafçıları olarak berrak suda çekim yapmayı hedefleriz ancak bu görüntü bize kum tanelerinin, organik maddelerin veya küçük organizmaların sualtı ortamının ayrılmaz parçaları olduğunu hatırlatıyor."

2

Yarışma ikincisi Andrei Savin

Büyük bir anemon, farklı ilişkiler kuran ve birbirlerine güvenen birçok farklı sakini olan bir apartman gibidir. O gün bir anemonun farklı ayarlarla düzinelerce fotoğrafını çektim. Birdenbire, sanki sihirli bir değnek değmiş gibi, bir yengeç çıktı ve tam ortaya oturdu. Tek yapmam gereken düğmeye basmaktı.

3

Yarışma üçüncüsü Alvaro Herrero Lopez-Beltran

Bir kambur balina halatlara ve şamandıralara dolanan kuyruğunu kaybetmiş, yavaş ve acılı bir şekilde ölüyor. Bu görüntü, gezegenimize verdiğimiz yavaş ve acılı ölümün üzücü bir metaforu.

4

Fotoğraf: Michael Haluwana

5

Fotoğraf: Jules Casey

6

Fotoğraf: Renee Capozzola

7

Fotoğraf: Jarvis Smallman

8

Fotoğraf: Laszlo Foldi

9

Fotoğraf: Jack Belles

10

Fotoğraf: Florian Ledoux

11

Fotoğraf: Merche Llobera

12

Fotoğraf: Todd Glaser

13

Fotoğraf: Henley Spiers

14

Fotoğraf: Gergo Rugli

15

Fotoğraf: Jade Hoksbergen

16

Fotoğraf: Sylvie Ayer

17

Fotoğraf: Aaron Sanders

18

Fotoğraf: Craig Parry

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.