HT Gastro
Keşfet

2023 yılının en iyi doğa fotoğrafları

Dünyanın birçok yerinden sanatçının katıldığı 2023 Yılın Doğa Fotoğrafçısı (Nature Photographer of The Year) yarışmasının sonuçları açıklandı. İşte kazananlar...

Giriş: 21.11.2023 - 13:21 Güncelleme: 21.11.2023 - 13:26
Habertürk
Haberler Gastro Keşfet 2023 yılının en iyi doğa fotoğrafları

2023 yılının doğa fotoğrafçısı yarışmasının galibi Kanada'dan Jacquie Matechuk oldu.

1

Jacquie Matechuk'un He Looks to the Heavens adlı fotoğrafı 2023 yılının genel doğa fotoğrafçısı ödülünün yanı sıra memeliler kategorisini de kazandı. Fotoğraf, Ekvador'daki And dağlarında, yaşlı bir ağaca tırmanmış duran gözlüklü bir ayıyı gösteriyor. Fotoğraf: Jacquie Matechuk/2023 NPOTY

Jacquie Matechuk şöyle diyor: '8 bin km'den fazla bir alana yayılan And sıradağları, Ekvador'daki kara yüzeyinin dörtte birinden fazlasını kaplıyor. Biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan bu dağlar aynı zamanda gözlüklü ayı adı verilen eşsiz bir türe de ev sahipliği yapıyor. Bu geziyi planlayana kadar onlar hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Ancak sertifikalı bir ayı rehberi olarak, yeni bir tür hakkındaki bilgi ve anlayışımı genişletmek beni heyecanlandırdı.

2

Fotoğrafçı, nadiren görüntülenen bir aleme derinlemesine bir kavrayış ve sanatsal bir dokunuş getiriyor. Kırmızı ve mavi tonların etkileşimi son derece büyüleyici. Bu renkler sadece görsel anlamda zevk veren bir unsur değil; bitkinin canlılığını ve karbon sabitlemedeki rolünü ifade ediyor. Fotoğrafçı iklim değişikliğinin derin etkilerini anlatmak için sanatsal ustalığını ortaya koyuyor.

Fotograf: David Maitland/2023 NPOTY

3

Manzara fotoğrafçılığı, genel anlamda, vurgulanması her zaman kolay olmayan doğanın görkemini gösterir. Yarışma kuruluna göre çok iyi bir fotoğrafın iki çok önemli bileşeni vardır. Kompozisyonun sadeliği ve alaka düzeyiyle konu. Bu görüntü hareketsizlik ve durgunluk veriyor ama aynı zamanda büyük bir güç hissettiriyor. Yaşam tarzlarımızın ve para kazanma hırsımızın ortaya çıkardığı iklim değişikliği sonucunda eriyen buzulların yıkıcı gücü.

Fotoğraf: Thomas Vijayan/2023 NPOTY

4

Romanya ormanlarında bir ağaçkakan. Sesini her zaman duyup görmediğimiz orman sakini. Karanlık ve gizemli kompozisyon, renkli olmasına rağmen fotoğrafın siyah beyaz olduğu hissini uyandırıyor.

Fotoğraf: Alex Pansier/2023 NPOTY

5

Bu çarpıcı görüntü jürinin hemen dikkatini çekti. Bu gerçeküstü ya da başka bir dünyaya aitmiş gibi duran sahne, hayal gücünü kışkırtarak görenlerin bu inanılmaz, mistik, rüya gibi bir doğa manzarasının nerede olduğunu merak etmesini sağlıyor.

Fotoğraf: J Fritz Rumpf/2023 NPOTY

6

Bu görüntü o kadar net ki neredeyse su altında çekilmiş izlenimi veriyor. Ancak resmin üst kısmındaki pürüzsüz ve yumuşak desen aslında yüzeyden çekildiğini gösteriyor. Renklerin yokluğu da görenin yalnızca biçime ve ayrıntılara odaklanmasını sağlıyor. Grinin çeşitli tonlarının ustaca kullanılması görüntüye zamansız bir nitelik katıyor.

Fotoğraf: Jodi Frediani/2023 NPOTY

7

Minimal bir kompozisyon için sadece temel unsurları içeren düzenli bir görüntü, görsel etki açısından oldukça başarılıdır. Jüri heyeti bu fotoğrafın 10 - 17 yaş kategorisinden yarışmaya katılan genç bir çocuk tarafından çekildiğini öğrendiğinde, çocuktaki derin sanatsal olgunluk duygusunu aktarma yeteneğini göz önünde bulundurarak katılımcıyı ödüllendirdi. Çünkü bu, onun yaşındaki birinin sergilediği olağanüstü sanatsal yeteneğin kanıtıydı.

Fotoğraf: Őrsi Ákos/2023 NPOTY

8

Karanlık su dalışlarında ışıklardan etkilenen pek çok yaratık ortaya çıksa da, gözlerinizin kaydedebileceği sonsuz olasılığı tanımak büyük bir yetenektir...

Fotoğraf: Renee Capozzola/2023 NPOTY

9

Tehdit altındaki çevreyi ve içinde yaşayan en ikonik sakinlerden biri olan jaguarı iyi tanımlayan çok eksiksiz bir dizi.

Fotoğraf: Fernando Constantino Martínez Belmar/2023 NPOTY

10

Bu fotoğraf serisi, habitatın korunmasına yönelik güçlü bir mesajı, büyük görsel ve teknik etkiye sahip fotoğraflarla bir araya getiriyor.

Fotoğraf: Fernando Constantino Martínez Belmar/2023 NPOTY

11

Bu görüntü sanatsal parlaklığın en güzel örneklerinden biri. Büyüleyici kompozisyon, gün doğumunun canlı renkleriyle uyumlu bir şekilde bütünleşerek nefes kesici bir görsel şölen ortaya çıkarıyor. Bu renk paletinde siyah ve turuncunun yanı sıra Toy kuşunun belirgin tacı ve dolgun gagası arasındaki etkileşim, kuşun varlığına olağanüstü bir canlılık katıyor.

Fotoğraf: Hermis Valiyandiyil/2023 NPOTY

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.