HT Gastro
Seyahat

Pablo Neruda'nın da favorisi yılan balığı yahnisi ve Valparaiso

Pasifik Okyanusu'nu ilk kez görecektim. O yüzden Santiago'da 2 gün kaldıktan sonra Valparaiso'yu görmek için yola çıktık. 

Giriş: 24.06.2021 - 16:49 Güncelleme: 22.08.2022 - 09:02
Haberler Gastro Seyahat Valparaiso ve yılan balığı tarifi

Şili'nin başkenti Santiago'dan Pasifik Okyanusu kıyısındaki Valparaiso'ya gitmek için şehir merkezinden otobüsler kalkıyor. Santiago-Valparaiso arası yaklaşık 127 km. Yolculuk otobüsle 1 saat 48 dakika sürüyor. Otobüs yolculuğu çok rahat geçti. İlk bakışta Valparaiso ortalama bir liman şehri görüntüsü veriyor.

1

Limana yakın bir bed&breakfast bulduk. Bed&breakfast iki katlı renkli boyalı sevimli bir binadaydı. Eşyalarımızı odaya bıraktıktan sonra Valparaiso'yu tanımak için keşfe çıkmaya hazırdık.

2
GRAFİTİLER VE RENKLİ BİNALAR  

GRAFİTİLER VE RENKLİ BİNALAR

Nobel ödüllü dünyaca ünlü yazar Pablo Neruda'nın çok sevdiği Valparaiso'yu görecektik. Buraya gelecekler mutlaka rahat ayakkabıyla gelmeliler. Şehir tepelerle dolu. 45 tepe olduğu söylenen Valparaiso'da tarihi finüküler var. Ancak biz şehri gezmek için yürümeyi terch ettik.

3

Uzun yürüyüşler ve merdivenler bizi bekliyordu. Unesco tarafından da Dünya Mirası Şehri ilan edilen Valparaiso kesinlikle lüks sevenlere uygun bir yer değil. Çok bohem bir şehir. Rengarenk boyanmış binalar, dar sokaklar, sonsuz merdivenler var.

4

Adeta labirentin içindesiniz. Yapılar rengarenk ancak neredeyse her sokakta çok yaratıcı grafitilerle karşılaşıyorsunuz. Valparaiso tam bir açık hava sanat galerisi. Dar renkli sokaklar yerel dükkanlarla dolu. Birbirinden özgün mekanlar var. Her yerde sanatın gücünü soluyorsunuz.

5
PASİFİK'İN MÜCEVHERİ

PASİFİK'İN MÜCEVHERİ

Valparaíso ya da yerel halk tarafından bilinen adıyla 'Valpo', bir zamanlar Güney Amerika'nın en zengin şehirlerinden biriydi. Avrupa'dan gelen gemiler ABD'nin batı kıyısına giderken Amerika'nın güney ucunu dolaşırken Valparaíso'da dururlardı.

19. yüzyılın ikinci yarısı şehir için altın bir çağdı. Gelişen bir liman statüsü, Avrupa'dan birçok zengin göçmen getirdi. “Pasifik'in Mücevheri” olarak tanımaya başladı.Ağustos 1914'te Panama Kanalı açıldığında her şey değişti. Avrupa gemilerinin artık Güney Amerika çevresinde uzun bir yolculuk yapmasına gerek yoktu.

Şehrin liman faaliyetleri etrafında gelişen gelişen ticaret, büyüdüğü kadar hızlı bir şekilde çöktü. Panama Kanalı açıldıktan sonra şehrin kaderi değişti. 20. yüzyılın ikinci yarısında Valparaíso boğucu bir ekonomik gerileme yaşadı.

Ancak Valpaiso'nun kaderi 1940'lı yıllarda bambaşka bir yöne kaydı. Dünyaca ünlü Şili'li Pablo Neruda Mexico City'de Şili Başkonsolosu iken sokak sanat hareketini görüyor. 1943'te Şili'ye döndüğünde Meksikalı sanatçıları Valparaíso'ya davet ediyor. Valparaiso sokak sanatçıları için cazibe merkezi haline geliyor.

6
PABLO NERUDA'NIN VALPARAİSO'DAKİ EVİ 

PABLO NERUDA'NIN VALPARAİSO'DAKİ EVİ

Şair Pablo Neruda'nın Valparaiso'daki evi La Sebastiana müze olarak gezilebiliyor. Ev gemi görünümünde. En üstte kaptan köşkü var. La Sebastiana, Pablo Neruda'nın aşk ve deniz hakkında birçok şiir yazdığı eviydi.

7

Bugün La Sebastiana, şairin hayatına ve ilham kaynağına bir göz atabileceğiniz önemli bir müze.

8

“La Sebastiana eviyle ilgili bir şiir de yazıyor Neruda. Şiirin ilk bölümde şöyle diyor: Evi kurdum/ Önce havadan yaptım/ sonra bayrağı havaya kaldırdım/ ve onu asılı bıraktım/ açık havadan, yıldızdan, ışıktan ve karanlıktan…

9
PASİFİK KUMSALLARI VE CONCON PLAJI

PASİFİK KUMSALLARI VE CONCON PLAJI

kendine has ve görülmeye değer bir yer olsa da plajların bulunduğu Vina Del Mar da tam bir taş yığını. Valparaiso'dan Vina del Mar'ın mesafesi 7 km. BBembeyaz upuzun kumsalı çok cazip ancak plajların arkasında yükselen lüks ve çok katlı apartmanlar gözümüzü yoruyor. Şili depreminde yıkılan binaların çoğu yeniden yapılmış. Vina del Mar Şili'liler ve turistler için bir çekim merkezi. Ancak okyanus kıyısında daha sakin bir yer isterseniz biraz daha ileri gitmek gerekiyor. Biz de sora sora Concón Plajı'na ulaştık.

Otobüsle 30 dakika mesafedeki Concón'da sonunda aradığımızı bulduk. Geniş kumsal, okyanus dalgaları, sörf yapanlar ve büyüleyici bir günbatımı... Daha ne isteriz? Şili'ye gideceklere Concón plajında zaman geçirmelerini tavsiye ederiz.

10
MALZEMELER

PABLO NERUDA'NIN FAVORİ YEMEĞİ YILAN BALIĞI TARİFİ

Şili'nin uzun Pasifik kıyısı, onu deniz ürünleri hayranları için gerçek bir cennet haline getiriyor. Şili'liler okyanusun ödüllerini sayısız şekilde kullanıyorlar.

Şili'nin favorilerinden biri, 'congrío colorado' olarak bilinen kırmızı yılan balığı ile yapılan balıkçı yahnisi 'caldillo de congrío'.

Congrio'yu Şili'nin dışında bulmak zor olabilir, ancak herhangi bir iyi beyaz etli balıkla da bu tarifi uygulayablirsiniz.

Pablo Neruda'nın da favori yemeği olan yılan balığı yahnisi tarifi:

4 porsiyon

MALZEMELER

  • Zeytinyağı(2 ila 3 yemek kaşığı)
  • İnce dilimlenmiş soğan (1)
  • Sarımsak (3 baş kıyılmış)
  • Kırmızı biber (1 yemek kaşığı)
  • Domates, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış(2 su bardağı)
  • Zengin balık suyu (4 su bardağı)
  • Maydanoz, ince doğranmış (2 yemek kaşığı)
  • Defne yaprağı (1)
  • Karabiber, Tuz
  • Beyaz balık veya yılan balığı filetosu, parçalar halinde kesilmiş
  • Krema (1/2 su bardağı)
  • Kişniş, doğranmış (1/2 demet)

NASIL YAPILIR?

  • Yağı orta-yüksek alev üzerinde büyük bir tencerede ısıtın. Soğanı ekleyin ve yaklaşık 3 ila 4 dakika sote edin.
  • Sarımsak ve kırmızı biberi ilave edip 1-2 dakika daha soteleyin.
  • Domatesleri karıştırın ve domatesleri 4 veya 5 dakika daha pişirin.
  • Balık suyunu dökün ve maydanoz, defne yaprağı, tuz ve karabiberi ekleyin. Suyu kaynatın ve ardından ısıyı orta-düşük seviyeye düşürün ve 15 ila 20 dakika daha pişirin.
  • Balık veya yılan balığı ekleyin ve balıklar pişene kadar yaklaşık 5 ila 8 dakika pişirin.
  • Kremayı karıştırın ve tuz ve karabiberle baharatını ayarlayın.
  • Kıyılmış kişnişin bir kısmı ve birkaç tutam 'salsa de ají' veya diğer acı biber sosuyla süslenmiş kaselerde servis yapın.

Afiyet olsun

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.