HT Gastro
Seyahat

Sarıyer'in bazı güzellikleri

Sarıyer'e gidip de görmeden dönmeyin diyeceğimiz bir takım güzellikler...

Giriş: 08.01.2024 - 12:32 Güncelleme: 08.01.2024 - 12:32
Habertürk
Haberler Gastro Seyahat Sarıyer’de görmeniz gereken 6 yer
1

Atatürk Arboretumu

Doğayı ve yeşili seven birisi iseniz Atatürk Arboretumu‘na muhakkak gelmelisiniz. Atatürk Arboretumu, Sarıyer ilçesinde bulunan floristik zenginliğiyle birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan ünlü Belgrad Ormanı’na komşu 296 hektarlık bir orman parçası üzerinde kurulmuş. Arboretum'a girişlerde su haricinde herhangi bir içecek veya yiyecek içeri alınmıyor. Evcil hayvan, drone, tripod kullanımı yasak. Yere düşmüş bile olsa tohum, çiçek, yaprak v.b. şeylerin toplanması yasak. Atatürk Arboretumu 09:00-17:00 saatleri arasında açık. Pazartesi günleri ziyarete kapalı. Haftaiçi yetişkin 7.50 TL, Öğrenci 2.50 TL, hafta sonu yetişkin 20.00 öğrenci 7.5 TL

2

Emirgan Korusu

Yeşili, doğayı, rengarenk çiçekleri seven biriyseniz, size huzur verecek bir yer var Sarıyer'de; Emirgan Korusu. Koru tam 300 dönümlük bir araziye sahip. Her adımda ise yeşilin tonları arasındaki kırmızı gülleri, mor menekşeleri, sarı laleleri görebileceğiniz bir nokta. Özellikle bahar ve yaz aylarında gidilmesini önersek de sonbaharda da ayrı bir güzellik sunar sararmış yapraklarıyla. İstanbul Boğazı kıyılarında, Emirgân-İstinye semtleri arasında yer alan koru sırtlar ve yamaçlar üstüne yayılmış.

3

Garipçe Köyü

İstanbul'da böyle yerler kaldı mı dedirten Garipçe, Sarıyer'e bağlı, Rumelikavağı ve Rumelifeneri'nin arasında konumlanmış, geçim kaynağı balıkçılık olan, Sarıyer'e 10 km uzaklıkta bir mahalle. Tarihçi Homeros'a göre Garipçe köyünün adı Kharybidis. Mahallenin %85'i ormanlık alan, %10'u yerleşimden oluşuyor. Geçim kaynağı balıkçılık olmakla beraber hayvancılık da yapılıyor. Köyde bir bakkal, bir kahve ve üç restoran var. Köyün iskelesinden büyükliman ve diğer yüzme koylarına turlar yapılıyor. Köye ulaşmak için Hacıosman, Sarıyer metro durağından kalkan 150 numaralı İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. Özellikle tatil günleri denize nazır kahvaltı yapmak isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bir nokta.

4

Rumeli Hisarı

Namıdeğer "Boğazkesen" olarak bilinir. Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol etmek amacıyla 1452 yılının mart ayında yapımına başlanan hisar ağustos ayında yani 5 ay gibi bir sürede tamamlanmış. Yapımında 2000 duvar ustası 4000 kalfa çalışmış. Fatih Sultan Mehmet’in 3 veziri tarafından yaptırılan Çandarlı Halil Paşa Kulesi 22 m, Zağanos Paşa Kulesi 21 m ve Saruca Paşa Kulesi 28 m. yüksekliğinde. Orta çağdan günümüze ulaşan bu eşsiz yapı sadece mimarisi ile değil bitki örtüsü ile de görülmeye değer. Çam fıstıkları, erguvan ağaçları ve yabani bitki örtüsü ile her mevsim İstanbul Boğazı’nın tipik florasının küçük bir kesiti gibidir. 3 seyir terası, dünyanın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapar. Pazartesi hariç her gün açık. Giriş ücreti 30 TL. Müzekart geçiyor. 09.00 - 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Gişe Kapanış Saati 16.45.

5

Japon Bahçesi

Şehrin ortasına gizlenmiş bir vaha. Baltalimanı Japon Bahçesi halka açık bir park. İki ülke arasındaki kardeşliği temsil eden giriş kapısı hem Japonya hem de Türkiye'de bulunan boğazlar düşünülerek tasarlanmış. Doğal malzemeler kullanılarak yapılan bahçede Japon bahçelerinde tercih edilen bitkiler bulunur. Bahçede doğal gölet, şelale ada, adayı kıyıya bağlayan taş ve tahta köprünün yanı sıra Japon çayevi var. Bahçede 4850 adet ağaç ve bitki mevcut. Doğal taştan imal edilmiş fenerler bahçeyi süsler. Bahçenin çevresini Japon stili duvarlar çevreler. Haftanın her günü açık olan bahçe yazın 19.30, kışın ise 17.00 saatlerine kadar ziyarete açık.

6

Kuş Gözlem Kulesi

2015 yılında hizmete girmiş Kuş Gözlem Kulesi yaban hayatın izlenmesi, gözlenmesi, göç olaylarının incelenmesi için yapılan bir kule. Kulenin altında bir kafeterya bulunuyor. Restoranda manzaraya karşı güzel bir kahvaltı yapabilir üst kata çıkıp boğaz manzarası görebilirsiniz. Sarıyer Rumeli yolu üzerinde Garipçe sapağından düz devam edip ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanacaklar 150 no'lu Hacıosman Rumeli Feneri otobüsüne bizip Kuş Gözlem durağında inebilir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.