HT Gastro
Seyahat

En sık yapılan seyahat hataları

Önlemlerinizi almadan yola çıkmayın. İşte seyahat öncesi ve seyahat esnasında karşılaşabileceğiniz aksilikler.

Giriş: 10.05.2019 - 16:21 Güncelleme: 23.03.2022 - 12:39
Haberler Gastro Seyahat En sık yapılan seyahat hataları
1

Tatil yapmak stressiz ve dinlendirici olmalıdır. En azından, yolculuğa çıkmayı düşlerken kafamızdaki plan budur. Seyahat öncesi ve esnasında herkes pek çok aksilikle karşılaşabilir. İşte en sık yaşananlar:

2

Bütçe eksikliği ve acil durum fonu

Söz konusu seyahat olduğunda, çoğu insan sadece yolculuğun kendisi için para biriktirir. Bütçe oluşturulurken görülecek yerler, uçak bileti, araba kiralama ve kalacak yer parası dikkate alınır. Ama acil durumlar göz önünde bulundurulmaz. Beklemedik durumlar için bankada ekstra paranız olduğuna, evinize sağ salim dönebileceğinize emin olun.

3

Pasaport çıkarmanın hızlı bir süreç olacağını düşünmek

Pasaport ya da vize için başvurduğunuzda yeterince zamana sahip olduğunuza emin olmalısınız. Seyahatinizi garantiye almak için işlemlere 3-4 ay önce başlayın.

4

Ekstra bagaj parası

Çoğu havayolu şirketinin yolcu başına sınırlı bir bagaj kabul eder. Hazırladığınız bavulların bu sınırda olduğuna emin olmalı ya da ekstra bagaj parası için de bütçe ayırmalısınız.

5

Çok fazla fotoğraf çekmek ve anı yaşamamak

Dijital dünya parmaklarınızın ucunda ama yaşadığınız her anı sosyal medyaya yansıtmak zorunda değilsiniz. Tüm zamanınızı fotoğraf çekerek geçirirseniz, yaşadığınız anın tadını çıkaramazsınız. Fotoğraf çekmek sizin için vazgeçilmezse, en azından bunları daha sonra da paylaşabileceğinizi unutmamalısınız.

6

Kültürü tanımaya çalışmamak ve açık fikirli olmamak

Seyahat konusu olduğunda, mutlaka yapmanız gerekenlerdendir! Ziyaret edeceğiniz ülkenin kültürü ve alışkanlıkları ile ilgili araştırma yapmayı ihmal etmeyin. Bir ülkede kabul edilebilir bir şey diğerinde kabalık sayılabilir. Ayrıca yeni deneyimler yaşamak ve damak tadınızı geliştirmek için açık fikirli olmalısınız.

7

Satın aldığınız tur rehberi kitaplarına bağlı kalmak

Kafanızı satın aldığınız kılavuz kitaplardan kaldırın ve geceleri Roma sokaklarında dolaşmanın tadını çıkarın. Bir harita kullanarak kendi yolunu bulmak ve hatta bazen kaybolmak bile sandığınızdan keyifli olabilir. Bazen şehirlerin popüler noktaları görmekten çok daha zevkli şeyler olabilir. İlk defa gördüğünüz yerleri kendi ilgi alanlarınız ve zevkinize göre tanıyın.

8

Yanınıza çok fazla alet almak

Tek seferde bir cep telefonu, bir tablet, iPad ve kamera taşımak gerçekten büyük bir ihtiyaç değildir. Birini ya da iki tanesini seçin ve tatilinizin tadını çıkarın.

9

Yeni bir lisan öğrenmeyi denememek

Çoğu insan kendi dilini konuştuğunuzda minnet duyar. Lisanı tam bilmiyor olabilirsiniz ama bu önemli değil, denemekten vazgeçmeyin. Yerli halkın size sempati duyacağını göreceksiniz.

10

Konforu tecrübeye tercih etmek

İlk defa gideceğiniz bir ülkede lüks bir otelde, her şey dahil tatil yapmak yerine, küçük otellerde kalıp daha çok sosyalleşerek, daha fazla macera yaşar ve kar edersiniz.

11

Az zamana çok fazla şey sığdırmaya çalışmak

Yapılacaklar listesini gereğinden kalabalık tutmak, yaptıklarınızdan zevk alamamanıza sebep olur. Hatta izin verirseniz, tatilinizi mahvedebilir. Elbette gitmeden önce yapacaklarınıza dair plan yapabilirsiniz ama kendinize spontane olmak için ekstra zaman ayırmayı ihmal etmeyin.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.