Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bakan yardımcısı iken mesleki eğitimi yeniden canlandıran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer “Artık mesleki eğitimde sorunlardan değil yeni açılımlardan bahsetmenin zamanı geldi” dedi. Meslek liselerinde somut sonuçların elde edildiğini, bundan sonra asıl yol alınacak alanın mesleki eğitim merkezleri olacağını belirten Mahmut Özer genç işsizliğine çözümün buradan geçtiğini söyledi.

        PARADİGMA DEĞİŞİMİ İŞE YARADI

        -Meslek liselerindeki başarının sistematik yeni bir yaklaşımla sağlandığını kaydeden Mahmut Özer “Bakanlık geçmişte işverenleri dışarıda tutarak eğitim bizim işimiz diyordu. Halbuki eğitimin amacı istihdam sağlamak. Yeni yaklaşım ise gelin birlikte yetiştirelim şeklinde oldu. Eğitilecekler ve istihdam edilecekler ile işverenleri bir araya getirdik. Paradigma değişikliği işe yaradı” dedi.

        4 BİN LİRA MAAŞ ALAN ÖĞRENCİ

        -İstanbul’da bir araya geldiğimiz Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 2017 yılında mesleki eğitimde 2.500 işbaşı eğitim öğretmeni varken bunun 2018’de 18 bine, 2020’de 60 bine çıktığını ve bu yıl 100 bine ulaşacağını belirtti.

        -Öğrenciler ile öğretmenlerin üretilen katma değerden pay aldığını kaydeden Mahmut Özer bu okullarda sağlanan gelişmeyi şöyle anlattı:

        REKLAM

        “-Hazine’nin yüzde 15 kesintisi vardı, onu yüzde 1’e indirdik. Öğretmenler 2 asgari ücret kadar, öğrenciler bir asgari ücret kadar alabiliyor. Ayda 4 bin lira alan öğrencimiz var. Böylece üretim de çeşitlilik de arttı.

        İHRACATÇI OKULLAR

        -Karantina döneminde iki haftada maske ürettik. Bugün okullarda ücretsiz dağıtılan bütün maskeleri meslek liseleri üretiyor.

        -Maske üreten makineleri ürettik. N95 maske makinesini ürettik. Bu maskeleri ve makineleri okullara dağıttık. Solunum makinesi ve CNC 5 eksenli tezgah ürettik.

        -Sağlık ürünleri de ihraç etmeye başladık. 10 okul ihracatçı oldu.

        LİSELERDEN MİLYARLIK CİRO

        -Meslek liselerinin cirosu 2018’de 217 milyon liradan 2020’de 505 milyona ve bu yıl da 1 milyar liraya çıkıyor. Meslek liselerinde kitlesel bir dönüşüm oldu. Sanayicinin bakışı değişti. Sessiz bir devrim gerçekleşti.”

        -Bu okullarda fikri mülkiyet haklarında da büyük ilerlemeler kaydedildiğini, 10 yılda alınan tescil sayısı 29 iken 2020 yılında 188’e çıktığını belirten Mahmut Özer bu yıl 200’ün geçildiğini ve hedefin 250 tescil almak olduğunu söyledi.

        MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ

        -Meslek liseleri dışında mesleki eğitim merkezlerinde çok iyi sonuçlar alındığını aktaran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu eğitime katılmanın ancak işverenle sözleşme imzalanması halinde mümkün olduğunu, bunun ise mezuniyet sonrası işe başlama oranını çok yükselttiğini ifade etti.

        -Mahmut Özer “Öğrencilerin yüzde 75’i mezuniyet sonrası eğitim aldığı yerde çalışmaya devam ediyor. Yüzde 88’i de eğitim aldığı meslekte iş bulup çalışabiliyor. Asıl ihtiyaç duyulan ve genç işsizliğini çözecek olan bu” dedi.

        REKLAM

        TURİZME 25 BİN ÖĞRENCİ ALINACAK

        -Eğitimin haftanın bir gününde okulda, 4 gününde işyerlerinde yapıldığını aktaran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer mesleki eğitim merkezleri hakkında şu bilgileri verdi:

        “-Biz de okulları artık işyerlerinde kuracağız. Ayrı bir bina ve okul kurmaya gerek yok.

        -Mesela turizm ve otelcilikte 25 bin öğrenci almayı kararlaştırdık. Otellerdeki yetişkinler ders verecekler. Asgari ücret yükünü ise devlet üstlenecek.

        -Yabancı dil öğrenimini de Kültür ve Turizm Bakanlığı organize edecek. Böylece mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesi artacak.

        DEDE İLE TORUNA AYNI ANDA DİPLOMA

        -Genç işsizliğinin çözümü burada. 4 yılın sonunda diploma vermeye başladık. Öğrenci sayısı bir yılda ikiye katlandı ve 160 bine çıktı.

        -Yaş sınırını da kaldırdık. Bu yıl ilk kez yaptığımız mezuniyet töreninde 75 yaşındaki dede torunu ile birlikte diploma aldı ve ağladı.

        -Ayrıca lise ve üniversite mezunlarına 6 ay süreyle tamamlama eğitimi ve sınavda başarılı olana da diploma vereceğiz.

        -Zaman mesleki eğitim zamanı. Bakanlık da işveren de hazır.”

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar