Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Yer Altı Nasıl Yazılır? TDK ile Yer Altı Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        YER ALTI NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Yer Altı kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Yer Altı nasıl yazılır? İşte, Yer Altı kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        YER ALTI DOĞRU YAZILIŞI

        yer altı

        YER ALTI KELİMESİNİN ANLAMI

        “Yeraltı”, Türkçe dilinde kullanılan bir kelimedir ve genellikle kelimenin “yer” ve “altı” olarak ayrı yazılan hali olan “yer altı” şeklinde yanlış kullanılmaktadır. Doğru yazılışı “yeraltı”dır. “Yeraltı” kelimesi, 19. yüzyılda Fransızcadan dilimize geçmiştir.Etimolojik olarak, “yeraltı” kelimesi “yer” ve “altı” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. “Yer” kelimesi Türkçede “zemin, toprak, yer” anlamlarına gelirken, “altı” kelimesi de “aşağı, taban, alt kısmı” gibi anlamları ifade eder. Birleşince “yerin altı” anlamını taşır.“Yeraltı” kelimesi, yerin altında bulunan her şeyi ifade etmek için kullanılır. Özellikle mağaralar, tüneller, maden ocakları gibi doğal veya insan yapımı yer altı oluşumlarının ve yer altı su kaynaklarının genel bir ifadesidir. Ayrıca, yer altında yaşayan canlıların da yaşam alanını ifade etmek için kullanılır. Roman, öykü ve filmlerde de sıklıkla yer alır.Örnek kullanımlar:– Madencilik sektörü, yeraltı kaynaklarını keşfetmek ve kullanmak için çalışır.– Korku filmlerinde genellikle karanlık ve tehlikeli bir yeraltı dünyası betimlenir.– Yeraltı suları, yer kabuğu altında yer alan su kaynaklarıdır.– Roma döneminden kalma tarihi yer altı sarnıçları turistler için ilgi çekicidir.Ancak bazen “yer altı” ifadesi, “yeraltı”, “yeraltında” gibi kullanımlarla yeraltı dünyasını ifade etmek istendiğinde de karşılaşılabilir. Bu durumda, kullanıma bağlı olarak anlam değişiklikleri ortaya çıkabilir.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Dünya genelinde gerçekleşen yer altı fay hareketlenmeleri, muhtemel bir deprem afetini tetikleyebilir.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • yeraltı 
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa