Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam 14 saat oruç tutarken vücutta ne gibi değişiklikler olur? Oruç tutuğunuzda vücudunuza ne olur?
        • 1

          SAHURDAN SONRAKİ İLK SAATLER

          Sahurdan sonra devam eden ilk dört saatlik süreç anabolik büyüme evresi olarak bilinir. Vücudunuz sahurda yediğiniz besinleri mevcut aktivitenizi güçlendirmek için ve hücresel doku büyümeleri için kullanmaya başlar.

          Pankreas insülin hormonu salgılar, bu da yemekten sonra kan dolaşımınızda glikozun kullanılması ve fazla enerjiyi daha sonra kullanmak üzere hücrelerinizde depolanması anlamına gelir. Eğer sahurdan sonra uyumassanız oruç daha kolay geçebilir.

        • 2

          İFTARA KALAN 10 SAAT

          4 saatin ardından kalan 10 saatte vücudunuzda bulunan ekstra besinler kullanılır. Bunlar karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Enerji sağlamak için sırayla tüketilirler.

        • 3

          En son sahurda yediğiniz yemeğin hücrelerde depolanan enerji kapasitesi tamamen tükenince vücudunuz artık kendi depoladığı yağları enerji için yakmaya başlar. Vücut depolanmış yağları parçalamak için keton olarak bilinen kimyasal enzimleri kullanır.

          Oruç haricinde daha uzun süreli açlıklarda ise vücut tüm yağ depolarını kullandıktan sonra son çare olarak protein depolarını kullanmaya başlar. Ancak bu durum çok uzun süreli açlıklarda oluşur.

        • 4

          Orucun ilerleyen saatlerinden yağ depoları kullanılmaya başlandığı sırada hücreleriniz yenilenmeye başlar.

          Bu esnada kansere, hızlı yaşlanmaya veya kronik hastalığa yol açabilecek ölü ya da hasarlı hücrelerin büyük bir kısmı azalır. Daha sonra orucunuzu açarak bu yeniden bu döngüyü tekrarlarsınız.

        • 5

          Özetle oruç tuttuğunuz zaman döngüsü içerisinde vücudunuzun sağlığını ve dayanıklılığını artırırsınız. Ancak 14 - 15 saati geçen daha uzun süreli açlıklar vücudunuzda hasarlar bırakabilir. Ayrıca oruç tutmak her insana uygun olmayabilir, bunun için ilk önce doktoronuza başvurmanız gerekir.

          Kaynak: BBC

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa