Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sanat dünyasında Mayıs ayında gerçekleşen Contemporary Istanbul ile birlikte fiziksel etkinlikler başladı. CI, önümüzdeki ay 7-10 Ekim’de bu kez Tersane’de izleyiciyle buluşacak.

        Bu ay ise, sanatseverleri pandemi önlemleri eşliğinde yoğun bir sergi takvimi bekliyor.

        İstanbul’da sonbahar ajandanızda yer vermenizi önerdiğim sergiler:

        Şakir Gökçebağ: REDIMEYD, Ferda Art Platform | 7 Eylül – 15 Ekim

        Süpürge, mandal, hortum, tuvalet kâğıdı, halı ve askı gibi gündelik malzemeleri üretiminde kullanan sanatçı Redimeyd adlı sergisinde, basit görünen ama çok katmanlı üretimlerini, malzemenin hafifliği ve sıradanlığı ile harmanlıyor. Ferda Art Platform’da gerçekleşecek olan sergide yoğunlukla halılara yer verecek olan Gökçebağ, serginin adını malzemeyle olan direkt iletişime dikkat çekmek için bilhassa tercih ediyor. Halıların ağırlıklı olduğı sergide sanatçı yeni serisini ’hayatın içinden bilinçaltına, bilinçaltından hayata uzanan tanıdık ama farklı bir dünya’’ olarak tanımlıyor.

        Yüzleşme, Pera Müzesi | 7 Eylül – 24 Ekim

        Sergi, kuruluşunun 25. yılını kutlayan Yeditepe Üniversitesi‘nin, Güzel Sanatlar Fakültesi mezun ve öğrencilerinin üretimlerinden oluşuyor. Güzel sanatlar, grafik tasarım, tiyatro, gastronomi ve mutfak sanatları yanında sanat ve kültür yönetimi öğrencilerinin etkileyici dünyasını keşfetme şansı veren seçki, öğrencilerin doğa-kent ilişkisi ve birey-toplum ilişkisi gibi konulara yaklaşımını ortaya koyuyor.

        Ahmet Öğüt: ‘It can and has been’, Dirimart | 1 Eylül 2021–3 Ekim

        Dirimart, 1 Eylül itibariyle, Ahmet Öğüt’ün beş yılın ardından İstanbul’da gerçekleşen büyük çaplı kişisel sergisi ‘It can and has been’i izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçı, izleyicilerin de birer performansçıya dönüştüğü sergide, İstanbulluların kolektif olarak deneyimlediği yakın tarihli olaylara dair hatıralarının tetiklendiği bir karşılaşma sahnesi oluşturuyor. İzleyiciye sıra dışı bir deneyim vaat eden sergide, ziyaretçiler girişte başlarına bazı şaşırtıcı şeyler geleceği konusunda bilgilendirilecek, rızaları alındıktan sonra serginin aktif bir katılımcısına dönüşerek içeri giriyor. Şehirlerarası bir otobüsün karşıladığı kurguda, ziyaretçileri mesafenin kat edilmediği bir yolculuk bekliyor. 3 Ekim’e kadar görülebilir.

        Tedbir, Arter | 3 Haziran 2021 – 20 Şubat 2022

        Arter Koleksiyonu‘ndan bir araya getirilen seçkide, sanatçı, sanat kurumu, sanat eseri ve izleyici arasındaki ilişkiler etrafında kurgulanan ve 11 sanatçının 13 eserinden oluşan sergi, pandeminin biçimlendirdiği sıra dışı bir dönemde tasarlanıp ziyarete açıldığından, başta sağlık alanında olmak üzere ekonomi, güvenlik, enerji gibi farklı bağlamlarda sıklıkla duyup kullanır olduğumuz “tedbir” sözcüğünün açılımlarından esinleniyor. Emre Baykal‘ın küratörlüğünü üstlendiği, 20 Şubat 2022’ye kadar ziyaret edebileceğiniz sergide, Hamra Abbas, Halil Altındere, Rogelio López Cuenca, Burak Delier, Lamia Joreige, Ali Kazma, Alicja Kwade, Serkan Özkaya, Walid Raad, Canan Tolon ve Nasan Tur’un yapıtları yer alıyor.

        Volkan Aslan: Sağlıcakla Kal, SALT Galata | 4 Ağustos – 17 Ekim

        Volkan Aslan, “Sağlıkcakla Kal”, SALT’ın beş farklı sanatçıyı ard arda sergilediği Ardışık programının üçüncü sergisi. Seçki, çatıdan -1 katındaki sergi mekânına, oradan da sokağa uzanıyor. Seçkinin merkezinde, iki arkadaş arasındaki hayalî mektuplaşmalara dayanan Sağlıcakla Kal (2021) ve En İyi Dileklerimle (2019) filmleri yer alıyor. Yapıtlar, şehir yaşamı, yas ve sonsuzluk döngüsü gibi kavramlar üzerine düşündürüyor.

        Etkileşimler, İstanbul Modern | 14 Ağustos - 30 Eylül 2021

        Önümüzdeki aylarda Karaköy’deki yeni binasına taşınması beklenen İstanbul Modern’de, ‘Etkileşimler’in, geçici mekânında gerçekleşen son sergisi olması muhtemel... Sanatçıların yapıtlarıyla atıfta bulunduğu ve ilham aldığı plastik sanatlar, mimari, edebiyat, müzik ve sinema alanından çeşitli konu ve isimlere odaklanıyor. Müze koleksiyonundan yapıtlara yer verilen seçkide Haluk Akakçe, Ramazan Bayrakoğlu, İpek Duben, İnci Eviner, Leyla Gediz, Hayal İncedoğan, Bengü Karaduman, Azade Köker, Guillermo Kuitca, Mahmoud Obaidi, Sarkis, Matt Saunders, Şener Özmen ve Thomas Ruff’un yapıtları yer alıyor.

        İstanbul Modern’deki bir başka dikkat çeken sergi de, dünyanın farklı coğrafyalarından sanatçıların video, animasyon, kısa filmlerinin yer aldığı Artists’ Film International seçkisi. “Özen göstermek” temalı seçki, Londra’daki Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists’ Film International farklı coğrafyalardan 22 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ederken, sergide dokuz video yer alıyor.

        Azade Köker: Bir Katlın Provası, Zilberman Gallery | 7 Eylül-4 Aralık

        Azade Köker’in ‘Bir Katlin Provası’ sergisi, Azade Köker’in kadın cinsiyeti, kimliği ve bedenine yönelik sorgulamalarını yansıtıyor. Sanatçının kendi ifadesiyle merkeze koyduğu sorular sergide yer alan heykel, yerleştirme ve kolajlarda yankılanıyor: “Dünya ve yaşamın doğuşuna kaynaklık eden güçte bir dişil enerji nasıl oluyor da toplumsal düzende kayboluyor? Onu susturup sınırlandıran ve edilgen kılan nedir?” Sergideki eserlerde kullanılan görsel referanslar, günümüzde kadına yönelik taciz ve şiddet sahnelerini belgeliyor.

        Zilberman Gallery’de, Sim Chi Yin’in fotografik enstalasyonlarını bir araya getiren ‘One Day We’ll Understand’ de ayrıca görülmeye değer.

        7 Eylül’de başlayan sergi, 4 Aralık’a kadar görülebilir.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar