Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Venedik Bienali'nin başlamasına günler kaldı. Bu yıl 59. yılını kutlayan etkinlik Cecilia Alemani'nin küratörlüğünde ‘The Milk of Dreams’ teması altında 80'den fazla ulusal pavyonu bir araya getiriyor. 23 Nisan’da halka açılacak sergide, bu yıl Ukrayna’ya verilen destek pek çok kuruma örnek olmalı…

        Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra Rusya pavyonunu temsil eden iki sanatçı ve küratör Raimundas Malašauskas, Ukrayna ile dayanışma eylemi altında bienale katılmama kararı aldıklarını açıklamıştı.

        Savaşın devam ettiği Ukrayna’nın etkinliğe katılıp katılamayacağı ise aylardır endişeyle bekleniyordu. Ukrayna geçtiğimiz hafta, devam eden saldırılara rağmen sergiye katılım kararını açıkladı.

        Bu kararı getiren süreçte, Ukrayna pavyonunun küratörlüğünü üstlenen üç isim Maria Lanko, Lizaveta German ve Borys Filonenko’nun gösterdiği gayret hayranlık verici. Ülkenin en tanınmış sanatçılarından Pavlo Makov da etkileyici bir mücadele veriyor.

        Küratör Maria Lanko’nun sosyal medya paylaşımları dikkat çekici: Kendisi, bienalde gösterilecek eserleri arabasına yükleyip tek başına Kiev'den Romanya'ya, ardından Macaristan ve Avusturya üzerinden İtalya'ya ulaştırdı.

        Sanatçı Makov’un da benzer şekilde, ailesiyle bir süredir sığındığı Yermilov Sanat Merkezi'nden kaçarak sergi hazırlıkları için İtalya’ya geldiği biliniyor. Makov’un bienalde gösterilecek eserlerinden biri, üzerinde su damlatan onlarca huni yer alan ikonik kinetik heykeli ‘The Fountain of Exhaustion’. Altında sadece birkaç damla su biriken yapıt, kişisel ve küresel düzeyde tükenmeyi simgeliyor. (Ne acıdır ki, Makov 1958 yılında Rusya'nın St. Petersburg kentinde doğmuş, St. Petersburg ve Kırım'da sanat akademilerinde eğitim görmüş…)

        REKLAM

        Sanatçı, ülkelerinin sergide temsil edilmesinin bugün her zamankinden daha önemli olduğunun altını çiziyor. "Rusya’nın kültürümüzün var olma hakkını tehdit ettiği bu günlerde, başarılarımızı dünyaya göstermek istiyoruz."

        Marina Abramović, Damien Hirst ve JR’dan Destek

        Venedik Bienali’nde ulusal pavyonların yanı sıra, Ukrayna sanatına özel bir açık hava sergisi gösteriliyor bu yıl. ‘Piazza Ucraina’ adlı sergi, Ukrayna Pavyonu küratörleri, Kiev merkezli Victor Pinchuk Vakfı ve Ukrayna Acil Sanat Fonu tarafından düzenleniyor.

        ABD dahil olmak üzere birçok ulusal pavyonun bulunduğu Giardini'de yer alacak sergi için, sanatçı ve mimar Dana Kosmina, “sürekli değişen” eserlere ev sahipliği yapacak yeni bir platform oluşturuyor.

        Ukrayna’yı destekleyen sergilerden bir diğeri de ‘This is Ukraine: Defending Freedom’. PinchukArtCentre, Victor Pinchuk Vakfı ve Ukrayna Kültür Bakanlığı desteğiyle Scuola Grande della Misericordia'da gerçekleşecek sergide Marina Abramović, Damien Hirst, Nikita Kadan, JR ve Takashi Murakami’nin eserleri yer alıyor. Seçkide dikkat çeken bir diğer isim ise, eserlerinin Rus güçleri tarafından defalarca tahrip edildiği bildirilen, ülkenini önde gelen sanatçılarından Maria Priymachenko…

        59. Venedik Bienali, Cecilia Alemani’nin tabiriyle ‘bir sismograf gibi’, 127 yıllık tarihinde toplumsal şokları ve devrimleri kaydettiği gibi, bir kez daha tarihin unutmayacağı olaylara şahitlik ediyor.

        Bir kez daha, ulus-devlet ideali üzerine inşa edilmiş tarihi pavyonlar arasında, toplumları kültür ve sanatın ışığında diyaloğa, barışa davet ediyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar