Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi Din (İlahiyat) Nedir?

        Kelime anlamı "karşılık vermek, itaat etmek, adet, hayat tarzı ve yol"dur. Terim olarak, tanrı veya tabiatüstü güç ve değerlere inanma ve bağlanma esasına ve kutsal düşüncesine dayalı kurum, kurallar, uygulamalar ve semboller düzeni ve bağlılarına bir hayat tarzı öngören sistem demektir. İslami literatürde genellikle "akıl sahibi insanları kendi tercihleriyle bizzat hayırlı olan şeylere götüren ilahi bir kanun" şeklinde terim olarak anlam verilen dinin bu tanımında ise kelimenin genellikle Kur'an'daki kullanımlarının dikkate alındığı ve bu tanımlamanın Kur'an'da bütün inanç sistemlerine din adı verilse de (bkz. En'am 6/137, Yûsuf 12/76) daha çok İslam dini için yapılmış olduğu görülmektedir. Bu tanımda dinin ilahi/vahiy kaynaklı, akıl ve irade ile ilişkili, bilgi ve tercih konusu ve bir davranış/ahlak alanı olduğu ortak noktaları vurgulanmaktadır.

        Batı dillerinde din karşılığında kullanılan "religion" kelimesine ise Latince kökenleri itibarıyla, "tekrar okumak, iyice düşünüp taşınmak, yükümlülük, bir şeyi vazife edinmek, kaybedilmiş bir şeyi tekrar bulmak, dikkatli olmak, tutmak, hürmet etmek, bağlanmak, insanın gerçeklikle yeniden bağlantı kurması" şeklinde anlamlar verilmektedir. Batılı bilim insanları tarafından yapılan din tariflerinde, büyük ölçüde bireysel tecrübe, bilişsel, duygusal, davranışsal ve toplumsal unsurlardan biri veya birkaçı öne çıkmaktadır. Dinlerde tabiatüstü/insanüstü varlık veya varlıklara inanç, bunlarla irtibat, kutsal düşüncesi, ibadet, ayin ve törenler, yazılı veya sözlü gelenek, inanılan varlık veya kutsalla ilgili duygular, bir insan, hayat, tarih, tabiat, dünya ve ölüm ötesi görüşü, toplumsal bir oluşum ve buna aidiyet gibi ortak konular bulunmaktadır.

        Din olgusunun tarihi süreçte genelde iki şekilde anlaşıldığı görülmektedir. İlki, kişinin kendi dışındaki çevrenin alışkanlıklarından veya nesilden nesile aktarılan ölümsüz eserlerden etkilenmiş olarak yaşayabileceği nesnel/objektif bir gerçeklik ve bir milletin veya grubun tam anlamıyla bağlandığı inanç ve hareket metodu içeren ilke ve semboller bütünü; ikincisi ise objektif dindeki inanç ve davranışlara tekabül eden bireysel düşünüş, duyuş ve davranış tarzı, zihniyet, yani dindarlık denilen öznel/sübjektif hal. Çoğu insanın din tecrübesine bizzat sahip olması, dinin mahiyeti, çok boyutlu ve çok yönlü olması, din tanımı yapanların amacı, alanı, bakış açısı, kişiliği, düşünce ve hayat tarzları, din tanımının yapıldığı dönemin genel havası ve o dönemde geçerli olan eğilim ve akımlar, dinlerin çeşitliliği, dinlerdeki değer problemi ve dinlerin orijinal kaynağı ile ilgili tartışmalar, bütün dinleri kapsayacak şekilde genel bir din tanımına ulaşma yönündeki girişimleri güçleştirmektedir.

        Sosyal bilimlerdeki din tanımları dinin asli unsurlarından ve işlevlerinden hareketle yapılmaya çalışılmıştır. Asli tariflerde din, sahip olduğu kutsal, müteal/aşkın, ilahi ve insanüstü gibi anlam ve öze/içeriğe bağlı olarak, işlevsel tanımlarda ise birey ve toplum hayatında icra ettiği faaliyete göre tanımlanır. Dinin asli olarak tanımlanmasının odağında insanın inançlar, duygular, pratikler/uygulamalar, aşkın bir güç veya varlıkla ilişkisi vardır. Bu tür tanımların merkezinde kutsal bulunmaktadır. İşlevsel tanımlara göre ise din, toplumda son derece önemli bir role sahiptir, en temel ve belirleyici olgulardan biridir. Anlam verir, kimlik ve kişilik kazandırır, yapısal ve kültürel işlevleri yerine getirir. İnsana bir dünya görüşü temin eder, bulunduğu çevreden göç eden insanlar için bir kimlik kaynağı olur, dini grup üyeliğiyle insanlara önemli bir aidiyet duygusu kazandırır. Ayrıca değer yargılarını ve tutumları belirleyerek birey ve toplum hayatı için önemli bir özellik olan devamlılık ve istikrara büyük katkı sağlar.

        İslam inancına göre dinin kaynağı Allah'tır. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Adem'den son peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlere gönderilen dinin ortak adı İslam'dır. İslam'ın temeli tevhid (Allah'ın birliği) inancı olup insanların Allah'ın razı olduğu doğru yolu bulması ve böylece dünya ve ahiret mutluluğuna ermesi için çeşitli inanç, ibadet, muamelat (sosyal ilişkiler) ve ahlak ilkelerine sahiptir. Kur'an-ı Kerim'de "Allah katında din şüphesiz İslam'dır" (Al-i İmran 3/19), "Kim İslam'dan başka bir dine yönelirse onun dini kabul edilmeyecektir; o ahirette de kaybedenlerdendir" (Al-i İmran 3/85) ve "Bugün dininizi kemale erdirdim; üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam'ı seçtim" (Maide 5/3) mealindeki ayetlerle kaynağının ilahi olması ve orijinalitesini koruması sebebiyle Allah katında geçerli dinin İslam olduğu vurgulanmaktadır. Diğer dinlerden ilahi vahye dayanmayanlara "batıl dinler", ilahi vahye dayanmakla beraber asli şeklini koruyamamış olanlara da (Hristiyanlık ve Yahudilik) "muharref dinler" denilmiştir. Ayrıca vahye dayanan dinler veya kısaca ilahi dinlere mecazi adlandırma ile "semavi dinler" de denilmektedir.

        Din, tarihi ve evrensel bir olgudur. Özellikle ruh ve bedenden oluşan insanın manevi ihtiyaçlarını karşılayan, varlık ve hayata dair temel sorularını cevaplayarak anlamlandıran, insanı bütün yönleriyle kuşatıp yaşayışına, düşünce ve davranışlarına yön veren bir özelliğe sahiptir. İnsanın yüce bir kudrete bağlanıp sığınması, fıtratında var olan sığınma, güvenme ve bağlanma duygularına karşılık gelir. Allah'a iman insanın hayatta karşılaştığı yalnızlık, çaresizlik, korku, üzüntü, hastalık, felaket ve musibetler karşısında ona ümit, teselli ve güven sağlar. Ruhi sıkıntı ve bunalımlardan korur. Din insanın sadece Allah'a karşı değil, kendisine, ailesine, çevresine, diğer varlık ve canlılara karşı sorumluluk duygusuna sahip olmasını da beraberinde getirir. Dindeki ahiret inancı insanın bu dünyada yaptıklarından ahirette sorumlu tutulacağı bilinciyle ahlaki gelişmesine katkıda bulunurken ölüm korkusunun insan psikolojisi üzerindeki tahrip edici etkisini de önler ve sonsuzluk duygusunu karşılar.

        Toplum hayatının ürettiği değerlerde de dinin etkisi büyüktür. Mimari, sanat ve edebiyat, örf, adet ve gelenekler, hukuki, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel unsurlarda dinin belirgin bir yeri vardır. Din toplumda birlik ve beraberliğin, dirlik ve düzenin sağlanması, karşılıklı hak ve sorumluluklara riayet edilmesi, sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın gerçekleştirilmesi gibi açılardan da önemli rol oynar.

        YAZAR

        Ali Ulvi Mehmetoğlu

        KAYNAK

        • Berger, Peter L., Kutsal Şemsiye, Dinin Sosyolojik Teorisinin Ana Unsurları. Çev. Ali Coşkun. İstanbul: Rağbet Yayınları, 2015.
        • Birand, Kamiran. "Dinin Mahiyeti Üzerine." AÜİFD VI (1959): 120-134.
        • Çalışkan, İsmail. Kur'an'da Din Kavramı. Ankara: Ankara Okulu, 2002.
        • Eliade, Mircea. Kutsal ve Dindışı. Çev. M. Ali Kılıçbay. Ankara: Gece Yayınları, 1991.
        • Fromm, Erich. Psikanaliz ve Din. Çev. Şükrü Alpagut. İstanbul: Kabalcı Yayınevi, 1990.
        • Geertz, Clifford. "Religion as a Cultural System." Anthropological Approaches to the Study of Religion içinde. Yay. Haz. Michael Banton. Londra: Routlege, 1966. 1-46.
        • Hökelekli, Hayati. Din Psikolojisi. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 1993.
        • Mehmedoğlu, Ali Ulvi. Kişilik ve Din. İstanbul: Değerler Eğitimi Merkezi, 2004.
        • Robertson, Roland. The Sociological Interpretation of Religion. Oxford: Basil Blackwell, 1970.
        • Smart, Ninian. The Religious Experience of Mankind. New York: Collins, 1977.
        • Tümer, Günay. "Din." Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi IX içinde. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 1994. 312-320.
        • Yaparel, Recep. "Dinin Tarifi Mümkün mü?" DEÜİFD IV (1987): 403-417.
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa