Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi Demir Kafes Nedir?

        Modern bürokrasinin bireylerin hayatının her alanını sistematik bir şekilde nasıl işgal ettiğini tasvir etmek için kullanılan bir kavramdır. Max Weber'in (ö. 1920) kullanımı ile kurama girmiştir. Weber'in Almanca olarak kaleme aldığı kitabını İngilizceye tercüme eden sosyolog Talcott Parsons (ö. 1979) kavramı İngilizceye "iron cage" (demir kafes) olarak tercüme etmiştir.

        Literatürde demir kafes ya da çelik kadar sert kabuk metaforunun Weber'in düşünce dünyasında ne anlama geldiği ile ilgili tartışmalar mevcut olmakla birlikte genel görüşe göre demir kafes, modern kapitalist düzenin bütün davranış normları ve görev bilinciyle modern bireyin yaşamının her alanını işgal etmesi durumunu ifade eder. Kapitalist üretim biçiminde ortaya çıkan bürokratik yapı ve ekonomik ilişkiler, modern toplumda tüm toplumsal sistemleri ve ilişkileri belirlemektedir. Weber Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu adlı kitabında Protestan çileciliğinin modern ekonomik sistemin değerleri ve işleyişinde nasıl belirleyici bir rol oynadığını anlatır. Bu modern toplumsal sistemlerin içine doğan bireyler, kendilerini değişebileceğini tahayyül dahi edemedikleri ve birlikte yaşamak zorunda oldukları modern kapitalist düzenin içinde bulurlar. Piyasa ekonomisinin gerektirdiği davranış normları diğer sosyal alanlar için de belirleyici hale gelir ve kapitalist ekonominin normatif değerleri ve etiği birey davranışlarının da ayrılmaz parçası haline gelir. Bireyler görev aşkıyla yaptıkları işe ve mesleklerine sarılırlar. Yaptıkları iş ise genellikle tek boyutludur ve diğer yeteneklerini değerlendiremezler.

        Demir kafes kavramı, sosyal hayatın her alanında görülen rasyonelleşme kavramı ile yakından ilişkilidir. Weber'e göre rasyonelleşmenin belirtileri sekülerleşme, bürokratik yönetim, ekonomik ve yasal kurumlarda formalleşme ve değer bölünmesidir. Batı toplumunda bilim, sanat, müzik, mimari, hukuk dahil her alanda ve her düzeyde görülen bu formel rasyonelleşme, hesap edilebilirliği ve öngörülebilirliği beraberinde getirir. Özelleşmiş iş gücü, öz kontrol, entelektüel ve kişisel düşünümsellik ve günlük rutin de rasyonelleşmenin yansımalarıdır. Sosyal alandaki bu rasyonellik bir taraftan bireyin gündelik yaşamının işleyişini kolaylaştırır. Tahmin edilebilirlik ve verimlilik sayesinde birey, karmaşık kurumlar içerisinde hareket edebilir, verimli çalışır ve tercihlerini gerçekleştirebilir. Weber, verimliliği doğuran ve tüm modern kurumları karakterize eden rasyonel bürokrasinin işleyişini ve şahısların göreve atanma sürecini şu özelliklerle açıklar:

        Yetkili/memur, kişisel olarak özgürdür ve yalnızca resmi yükümlülüğün gerektirdiği alanda başkasının otoritesine tabidir. Kurum organizasyonunda ofisler arası hiyerarşiler nettir. Her ofisin net şekilde tanımlanmış yetki alanı vardır. Çalışanlar özgür sözleşmeye dayalı olarak ve özgürce seçilir. Yetkililer yada memurlar teknik niteliğe göre seçilir. Yetkililer sabit maaş alır. Yetkilinin birincil işi çalıştığı ofistir. Terfi, üstlerin kararına dayalı bir başarıdır. Yetkililer yönetim araçlarından ayrık (bağımsız) olarak çalışırlar. Yetkili, ofis içerisinde katı ve sistematik disipline tabidir.

        Ülkesi Almanya'nın ekonomik anlamda başarılı olmasını da isteyen Weber, Almanya'nın ekonomik başarısının ancak ekonomik rasyonelleşme ile mümkün olduğunu belirtir ve üretkenliği ve verimliliği savunur.

        Bununla birlikte Weber'in düşüncesinde demir kafes kavramının yalnızca olumlu çağrışımları olduğu düşünülmemelidir. Verimliliği getirmekle birlikte bürokratik yönetim bireyler için son derece sınırlayıcıdır. Bu nedenle demir kafes ifadesi bir anlamda Weber'in modern kapitalizm eleştirisi olarak da görülebilir ve bir anlamda modern kapitalist çağ ve onun kurumsal kısıtlamalarının ifadesidir. Weber insanın kimliğini ve tercihlerini sınırlayan bu hapishanenin bir anlamda yasını tutar. Ona göre modern sanayide çalışmak Mısır'da köle olmak kadar özgürlük kısıtlayıcı ve güçsüzleştiricidir. Modern insan bundan böyle hayatın her alanını kapsayan bir bürokratik düzen içerisinde yaşamak zorundadır. Bu bürokratik düzenin içerisinde yaşamın anlık zevklerine yer yoktur. Bu yönüyle Weber bu sıkıcı hayat düzeninin ortaya çıkardığı yeni insan modelini Goethe'den alıntılayarak "ruhsuz uzman" ve "kalpsiz hazcı" şeklinde nitelendirir. Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu adlı kitabında bu demir kafesin getirdiği kısıtlamanın "son ton fosilleşmiş kömür yakılana kadar bireylerin hayatını belirleyeceğini" ifade eder. Weber'e göre modern hayatın getirdiği gelişmelerin nereye evrileceği ise belirsizdir: Bu kafesin içinde kimin yaşayacağını, yeni peygamberlerin ortaya çıkıp çıkmayacağını ya da eski fikir ve ideallerin yeniden doğup doğmayacağını kimse bilmemektedir. Bu karamsar yönüyle demir kafes kavramı Frankfurt Okulu'nun eleştirel fikirlerine de zemin teşkil etmiştir.

        YAZAR

        Zübeyir Nişancı

        KAYNAK

        • Chalcraft, David, Howell, F., Menendez, M. L., ve H. Vera. Max Weber Matters: Interweaving Past and Present. 1. Baskı. London: Routledge, 2016.
        • Dougless, R. Bruce. The Iron Cage Revisited: Max Weber in the Neoliberal Era. New York: Routledge, 2018.
        • Löwy, Michael. Demir Kafes Max Weber ve Weberci Marksizm. Çev. Nihan Çetinkaya. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2018.
        • Scaff, Lawrence. Fleeing the Iron Cage: Culture, Politics, and Modernity in the Thought of Max Weber. Oakland: University of California Press, 1989.
        • Slattery, Martin. Sosyolojide Temel Fikirler. Çev. Ümit Tatlıcan ve Gülhan Demiriz. Bursa: Sentez Yay., 2007.
        • Weber, Max. The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism: and Other Writings. Yay. Haz. Peter Baehr. Çev. Gordon C. Wells. New York: Penguin Classics, 2002.
        • Weber, Max. Weber: Political Writings (Cambridge Texts in the History of Political Thought). Yay. Haz. Peter Lassman. Çev. Ronald Speirs. Cambridge: Cambridge UP., 1994.
        • Weber, Max. Economy and Society: An Outline of Interpretive Sociology. Oakland: University of California Press, 1978.
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa