Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Statü Nasıl Yazılır? TDK ile Statü Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        STATÜ NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Statü kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Statü nasıl yazılır? İşte, Statü kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        STATÜ DOĞRU YAZILIŞI

        statü

        STATÜ KELİMESİNİN ANLAMI

        Statü, bir sosyal grup tarafından verilen bir kişinin toplumdaki konumunu ve haklarını gösteren üstün statüde olmasını ifade eder. İnsanların toplumdaki pozisyonu veya itibarının temelinde, kişinin sosyal grup tarafından aktarılan ve toplum tarafından tanınmasıyla ortaya çıkan statü yer alır. Statü genellikle, bir grup tarafından atanan ve diğer insanlar tarafından tanınmayan onur, özel yarar veya fayda temelinde ifade edilir. Dünyadaki çoğu toplumda, kişinin özel, siyasi veya ekonomik statüleri vardır. Kişinin statüsü, toplumun yasalarına, adalet anlayışına ve toplumun kültürel özelliklerine dayanır. Ayrıca, kişinin sosyal çevresinin de rol oynadığı söylenebilir. Örneğin, bir kimsenin ailesinin mevkii, o kimsede sosyal statüye dair önemli etkisine sahiptir. Kişinin sosyal statüsü, ayrıca, mesleği veya ekonomik durumu, toplumsal cinsiyeti, aralarındaki ilişki desteği veya kişinin sosyal çevresindeki kişiler tarafından sağlanan kaynaklar dahil olmak üzere çeşitli göstergelerden oluşur. Statünün çeşitli düzeyleri vardır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Toksik statü, baskı, kötü muamele ve ötekileştirme gibi olumsuz etkilere sahip olabileceği gibi, aranılan ve kabul gören statülerle de ilişkilendirilebilir.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • sıtatü
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa