Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Hafriyat Nasıl Yazılır? TDK ile Hafriyat Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        HAFRİYAT NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Hafriyat kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Hafriyat nasıl yazılır? İşte, Hafriyat kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        HAFRİYAT DOĞRU YAZILIŞI

        hafriyat

        HAFRİYAT KELİMESİNİN ANLAMI

        Hafriyat kelimesi, Türkçe dilinde kullanılan bir kelime olup, “kazı yapmak, toprak taşımak veya döküm yapmak için kullanılan araç ve gereç” anlamına gelir. Bu kelimenin doğru yazılışı “hafriyat” şeklindedir.Hafriyat kelimesinin etimolojik kökeni Arapçadır. “حفريات” (hafriyat) kelimesi Arapça “hafara” kökünden türetilmiştir. “Hafara” kelimesi “kazmak, kazı yapmak” anlamına gelir.Türkçe dilinde hafriyat kelimesi özellikle inşaat, yol yapımı, madencilik ve benzeri alanlarda sıkça kullanılan bir terimdir. Bu kelime, inşaat sektöründe kazı ve toprak taşımak için kullanılan iş makineleri, kamyonlar ve bu tür alanlarla ilgilenen profesyoneller tarafından sıkça kullanılır. Aynı zamanda hafriyat kelimesi, kazı veya döküm işlemleri sırasında ortaya çıkan toprak, moloz, çamur gibi malzemeleri de ifade eder.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Yukarı mahalledeki eski binayı yıktıklarından beri tadımız tudumuz kaçtı. Sabah akşam demeden, günün her saati hafriyat kamyonlarının sokaklarımızdan geçmesi yüzünden çocuklarımız sokağa çıkamaz oldu.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • harfiyat 
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa