Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Erozyon Nasıl Yazılır? TDK ile Erozyon Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        EROZYON NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Erozyon kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Erozyon nasıl yazılır? İşte, Erozyon kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        EROZYON DOĞRU YAZILIŞI

        erozyon

        EROZYON KELİMESİNİN ANLAMI

        Erozyon kelimesinin doğru yazılışı “erozyon” şeklindedir. Bu kelime, Fransızca kökenli olan “erosion” kelimesinden Türkçeye geçmiştir.Etimolojik olarak, “erozyon” kelimesi Latince “erosio” kelimesinden türetilmiştir. “Erosio”, “aşındırma” anlamına gelir ve “erodere” fiilinden türetilmiştir. “Erodere”, Latince “ex-” (ilgili nesnenin üzerinden) ve “rodere” (yemek, aşındırmak) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.“Erozyon” kelimesi, yeryüzü şekillerinin aşındırılması, toprak kaybı veya su ve rüzgarın etkisiyle meydana gelen toprak erozyonları gibi durumları ifade etmek için kullanılır. Özellikle yamaçlarda, akarsu kenarlarındaki toprak kaymalarında, deniz ve göl kıyılarında ve çölleşme süreçlerinde erozyonun etkileri görülür.Türkçe dilinde “erozyon” kelimesi, coğrafya, çevre bilimi, tarım, ormancılık, inşaat gibi çeşitli alanlarda kullanılır. Özellikle çevre biliminde toprak erozyonunun önlenmesi, tarım arazilerinde erozyon kontrol tedbirlerinin alınması gibi konular üzerinde çalışmalar yapılır. Ayrıca altyapı projeleri ve inşaat sektöründe de erozyonla mücadele amacıyla tedbirler alınır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Köylüler tarlalarındaki yararlı toprakların erozyon ile uçup gittiklerini görerek tarlaları bir yıl nadasa bırakmaya karar verdiler.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • Erezyon
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa