Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Neden bir haftada 7 gün var? Matematiksel bir durumdan dolayı değil!
        • 1

          Günümüz Irak'ında yaşayan Babilliler, göklerin zeki gözlemcileri ve yorumcularıydı. Haftanın yedi gün uzunluğunda olması büyük ölçüde onlar sayesinde oldu.

          Yedi numarayı benimsemelerinin nedeni, yedi gök cismini - Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn - gözlemlemeleriydi dolayısıyla bu sayı onlar için özel bir önem taşıyordu.

        • 2

          Diğer uygarlıklar başka sayıları seçtiler - haftaları 10 gün olan Mısırlılar veya 8 gün olan Romalılar gibi. Babilliler Ay'ın döngülerini daha iyi takip etmek için bir ayı yedi haftaya böldüler.

        • 3

          Bununla birlikte, Babilliler, Yakın Doğu'da, özellikle MÖ 6. ve 7. yüzyıllarda o kadar baskın bir kültürdü ki bu ve diğer birçok zaman kavramı - 60 dakikalık bir saat gibi - kabul edildi.

        • 4

          Yedi günlük bir hafta anlayışı Yakın Doğu'ya da yayıldı. Bu medeniyetin gücünün zirvesindeyken Babilliler'in tutsağı olan Yahudiler tarafından da benimsendi. Pers imparatorluğu ve Yunanlılar da dâhil olmak üzere çevredeki diğer kültürler yedi günlük haftaya katıldı.

        • 5

          Yüzyıllar sonra, Büyük İskender, Yunan kültürünü Hindistan'a kadar Yakın Doğu'ya yaymaya başladığında, yedi günlük hafta kavramı da yayıldı. Akademisyenler, yedi günden oluşan haftanın Çin'e, Hindistan'dan geçtiğini düşünüyor.

        • 6

          Son olarak, Romalılar Büyük İskender'in etkisindeki toprakları fethetmeye başladıklarında, onlar da sonunda yedi günlük haftaya geçtiler. Yedi günlük haftanın resmi Roma haftası olduğuna karar veren ve MS 321'de Pazar gününü resmi tatil yapan lider İmparator Konstantin idi.

          Kaynak: Discover Magazine

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa