Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Migren atakları geçirenler dikkat! Oruçluyken baş ağrısını tetikleyen besinlerden uzak durun
        • 1

          Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerde en sık görülen rahatsızlıklardan birisi de baş ağrısı. Uyku düzeninin bozulması, uzun süren açlık migren hastalarında mevcut baş ağrılarını tetiklerken hiç sorunu olmayan kişilerde de görülebiliyor. Toplumda sık görülen bir hastalık olan baş ağrısı Ramazan ayında oruç tutanlarda bu durumu yaşamaktadır. Stres, kaygı, yorgunluk gibi tetikleyicilerle ortaya çıkan baş ağrısını problemler iş veya okul gibi kalabalık ortamlar tetikliyor. Uzmanlar baş ağrısının yüzde 20 oranında yiyecek ve içeceklerden kaynaklığını ifade ediyor. Peki, hangi yiyecek ve içecekler baş ağrısına neden olur?

        • 2

          Kişiler baş ağrısı tetikleyicilerini bulmak için kullanılan en yaygın öneri hastalığın nüksettiği günlerde tükettiği yiyecek ve içecekleri takip etmelidir. Sıklıkla tükettiğiniz bir yiyeceği yedikten 20 dakika ila 2 saat sonra sürekli bir baş ağrısı çekiyorsanız, o besine karşı hassas olduğunu anlamına gelir.

        • 3

          Baş ağrısı nedenlerinden biri de kimyasal ve işlenmiş gıdalardır. Kimyasallar arasında nitratlar/nitritler, feniletilamin, sülfitler, tanenler, tiramin, salisilatlar, aspartat, ilave şeker, kafein, glüten, glutamat ve kapsaisin bulunur. Bunlar baş ağrısını tetikleyebilir.

        • 4

          İşte baş ağrısına neden olan besinler…

        • 5

          ÇİKOLATAYLA GELEN BAŞ AĞRISI

          Amerikan Migren Vakfı'nın yaptığı çalışma sonuzçlarına göre, çikolatanın migren ataklarını tetikleyen besinlerin başında çikolata geliyor. Migren problemiyle savaşan insanların tahmini yüzde 22'si çikolatanın atakları tetiklediğini doğruluyor. Çikolata, bazı insanlarda baş ağrısını tetikleyebilen hem kafein hem de beta-feniletilamin içerir.

        • 6

          ÇİN TUZU MİGRENE DAVETİYE ÇIKARIYOR

          Günlük olarak tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunan Çin tuzu migren ve baş ağrısı problemini artırır. Çin tuzu birçok gıdada katkı maddesi olarak bulunur. Migren rahatsızlığı olanların yüzde 10 ila 15'i Çin tuzunun şiddetli ataklarını tetikleyebileceğini belirtiyor.

        • 7

          DONDURMA İLE TADINIZ KAÇABİLİR

          Dondurulmuş yiyecekler, dondurma ve buzlu içecekler kafada şiddetli, bıçak saplamasına benzeyen ağrıları tetikleyebilir. Soğuk yiyecekleri hızlı bir şekilde, egzersiz yaptıktan sonra veya aşırı ısındığında yerseniz migren ataklarına dönüşen baş ağrıları yaşamanız daha olasıdır.

        • 8

          KAHVE KEYFİ KABUSA DÖNMESİN

          Kahve, çay ve kola dahil kafeinli içecekler bağ ağrısını artıran içeceklerin başında gelir. Uzmanlar az miktarda kafeinin migren semptomlarına fayda sağladığını belirtirken kafein miktarı doğru ayarlanmazsa bir süre sonra baş ağrılarının sebebi olacağını ifade ediyor.

        • 9

          KAHVALTI'NIN BAŞROLÜ PEYNİR BAŞ AĞRISI SEBEBİ OLABİLİR Mİ?

          Marketlerden aldığımız peynirlerin bozulmaması için içerdiği tiramin adı verilen bir madde baş ağrılarını ve migreni tetiklediği söylenen başka bir kimyasaldır. Paket peynirlerin saklama süresi ne kadar uzunsa tiramin içeriği o kadar yüksek olur.

        • 10

          SALAMURA YİYECEKLER

          Salamura ve fermente gıdalar da yüksek miktarda tiramin içerebilir. Bu nedenle turşu ve zeytin de baş ağrısı problemlerine davetiye çıkarır.

        • 11

          SOYA SOSUNA DİKKAT!

          Yemeklere farlı bir lezzet katan soya sosu özellikle Asya mutfağında sık sık tüketilen soya içerdiği Monosodyumglutamat (MSG) nedeniyle ve tuz miktarının yüksek olmasından dolayı şiddetli baş ağrısına neden olur.

        • 12

          SOSİS, JAMBON, SALAM

          Şarküteri etleri, jambon, sosisli sandviçler ve sosisler renk ve lezzeti koruyan nitrat adı verilen koruyucular içerir. Bu gıdalar, beyindeki kan damarlarını genişlettiği düşünülen kana nitrik oksit salabilir. Uzmanlar bunun baş ağrısını tetiklediğini ifade ediyor.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa