Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kariyer İSGİD üyeleri Evrim Aras’tan girişimciliği dinledi - İş-Yaşam Haberleri

        Aras kendi hikayesinden yola çıkarak İSGİD üyeleriyle iş dünyasında kadın girişimci olmakla ilgili deneyimlerini paylaştı. İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) üyeleri geçtiğimiz akşam Conrad Hotel, Bosphorus Lounge’da gerçekleştirilen sohbet toplantısında bir araya geldi.

        İSGİD’in düzenli olarak gerçekleştirdiği sohbet toplantılarının Mayıs ayındaki değerli konuğu Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras oldu.

        Aras katılımcılarla; girişimcilikte kadının rolü ve kendi başarı hikayesinden yola çıkarak girişimci kadınların iş hayatında yaşadığı avantaj ve dezavantajlar hakkındaki görüşlerini paylaştı. İSGİD Yönetim Kurulu Üyelerinin etkin katılım sağladığı toplantı Aras’ın konuşmasının ardından soru cevaplarla ilerleyerek interaktif ve samimi bir sohbet havasında gerçekleşti.

        "SAVAŞ MUHABİRİ OLMAK İSTİYORDUM"

        İSGİD Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Fidan’ın kısa takdiminin ardından söz alan Aras konuşmasına kendisiyle yaşıt olan aile şirketine nasıl ve hangi şartlarda girdiğini anlatarak başladı.

        Konservatuar okumak isteyen ancak ailesi olumlu bakmayınca iletişim okuyup savaş muhabiri olan Aras, 2001 krizinde çalıştığı televizyon kanalından çıkarılınca aile şirketinde çalışmaya başladığını ve 3 yıl süresince şubelerinde kargo tesliminden barkod yapıştırmaya kadar her işi yaptığını belirtti. Aras ‘’3 yıllık saha deneyiminde mevcut işin nasıl daha pratik ve sistemli yapılabileceğine dair fikir geliştirmeye başlamıştım. Bu süre sonunda babamın verdiği insiyatifle şirkette bir kurumsal iletişim departmanı kurdum ve işe kurum kimliğini yenileyerek başladım. Markalaşmayla birlikte kurumsallaşma da hız kazandı, hatta o dönem sektörde reklam veren ilk firma Aras oldu‘’ dedi.

        "KUŞAK ÇATIŞMALARI TEK SAVAŞTA"

        Bu süreçte diğer aile şirketlerinde olduğu gibi Aras Kargo’da da kuşak çatışmaları yaşadıklarına dikkat çeken Aras, bu sürecin babasının ani hastalığı yüzünden fazla uzun sürmediğini aktardı. Babasının erken kaybıyla çok büyük bir sorumluluğun altına giren Evrim Aras o yıllardan şu sözlerle bahsetti: “Bir yandan işe gidiyor, hastaneye babama uğruyor, bir yandan da anneliği öğrenmeye çalışıyordum. 2 senelik tedavi sürecinin sonunda babam 50 yaşında vefat ettiğinde şirketimizin bir anayasası yoktu. Dominant, güçlü ve her şeyi kendi halleden bir figürdü babam. Birden karanlık bir dünyada bulduk kendimizi. Çok yüklü bir borcumuz vardı ve birincil yakınlarımızdan avukatlara kadar herkes reddi miras yapmamızı öneriyordu. Erkek kardeşim zaten yurtdışındaydı, tek başına yapamayacağımı söylediler.”

        "KADINLAR DAHA AÇIK İLETİŞİM KURABİLİYOR"

        Tam da bu noktada savaşmaya karar verdiğini ve ailede alınan kararla yönetim kurulu başkanlığına seçilip işe tüm gücüyle sarıldığını söyleyen Aras “Ekonomik krizin tüm sektörleri sarstığı 2008 yılında 400 milyon TL borcumuz vardı, personele 6 aydır maaş ödeyemiyorduk, gençtim ve kucağımda bir bebeğim vardı” şeklinde konuştu. İşe stratejik plan yaparak ve bir takım hedefler belirleyerek başladığını anlatan Aras “Anadolu’yu ve şubelerimizi tek tek dolaştım. Açık yüreklilikle gerçeklerden, bir süre daha maaşları geriden ödeyebileceğimden, ama bir planım ve hedeflerim olduğundan bahsettim. Bu hedeflere ancak onların desteğiyle ulaşabilirdim” dedi. Bu noktada kadın olmanın daha çok avantajını deneyimlediğine dikkat çeken Aras, kadınların doğal olarak iletişim becerilerinin erkeklerden daha üstün olduğuna vurgu yaptı.

        "ALDIĞIM EN DOĞRU KARAR..."

        Evrim Aras birebir şubeleri ziyaret ettiği o dönemde Aras Kargo’nun 700’ün üzerinde noktası olduğunu hatırlattı. Şirketi daha etkili yönetebilmek için bunların bir kısmını kapatmak durumunda kalan Aras, şubelerle girdiği bu birebir iletişimde kendini daha iyi anlatma fırsatı bulduğu gibi onları da yakından tanıdığını söyledi. Aras şöyle devam etti: “Bu süreç beni sanırım hayatımda aldığım en doğru karara götürdü. Sektörün spesifik ihtiyaçlarını göz önüne alarak bir tür franchise sistemi geliştirdik ve çalışanları girişimci olmaya ikna ettim. Banko arkasında fatura kesen kadın ya da dağıtımda çalışan kurye kendi işinin sahibi oldu.”

        Borçlarının isebüyük kısmının bankalardan ziyade şahıslara, tedarikçilere ve çalışanlara olduğunu söyleyen Aras, “Tüm paydaşlara askeri müşterekte yaşam fonksiyonlarını sürdüreceği kadar ödeme yaptım. Ancak en önemli yardımcım iletişim, şeffaflık ve dürüstlüktü. İyi iletişim kurarak ve insanları borcumuzu ödeyeceğimize ikna ederek başarılı oldum” ifadelerinde bulundu.

        "MELEK YATIRIMCI OLARAK DEVAM EDİYOR"

        Çalışanların emeği ve doğru bir stratejiyle 2 yıl içinde yaklaşık yüzde 50 oranında büyüdüğünü belirten Aras, daha sonra İş Girişim’in sermaye ortaklığıyla 6 kat büyüme kaydettiklerini, bugün ise 500 yıllık geçmişiyle Avusturyalı Post’un şirketin yüzde 25’ine ortak olduğunu ve bir dünya markası olma yolunda ilerlediklerini belirtti.

        Bir melek yatırımcı olarak gerçekleştirdiği biri inşaat diğeri Ar-Ge alanındaki iki yatırımdan bahseden Aras: “Tam olarak sosyal girişim olmasa da aynı zamanda sosyal bir fayda da üretecek, sosyal girişim sermayesi diyebileceğimiz işlerle ilgileniyorum. Sadece kar etmekten zevk almıyorum, yatırım yaptığım işlere değer katmak benim için önemli. İnşaat ise daha doğa dostu, akıllı ve yeşil bina yapmak gibi. Ar-Ge şirketi ise Gebze Teknokent’te çalışmalarına devam ediyor” şeklinde konuştu. Aras sözlerine son verirken tüm bu süreçte gerek iş gerekse özel hayatında daha başarılı olabilmek için aldığı kişisel koçluk ve danışmanlık hizmetlerinden bahsederek sürekli öğrenmenin ve kişisel gelişimin önemine dikkat çekti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa