Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tüketim alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte dışarıda yemek yeme alışkanlığı da giderek artıyor.

        Sektör büyüdükçe hizmet verilen kitlenin ihtiyaçları ve beklentileri de değişiklik gösteriyor. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Geleneksel Esnaf Lokantası anlayışı, sokak aralarından önce lüks semtlere şimdi de AVM’lerde kendini göstermeye başladı.

        Günümüzde hemen her cadde üstü ve mahalle aralarında sık rastladığımız, geçmişi yüzyıllara dayanan esnaf lokantası kültürü, girişimciler için de fırsatlar barındırıyor.

        Düne kadar çarşıdaki esnafın damak zevkine hitap eden esnaf lokantaları, bugün artık beyaz yakalılar ve birçok ünlü simanın da gözdesi haline geldi.

        Yiyecek içecek sektörünün öncü şehirlerinden olan, İstanbul ve Ankara gibi metropol şehirlerimizdeki esnaf lokantalarının lüks semtlerdeki AVM’lere de taşındığını görüyoruz. Öyle ki, İstanbul’un elit semtleri olan; Bağdat Caddesi, Levent, Maslak, Etiler, Şişli, Ortaköy’deki lüks AVM’lerde esnaf lokantası modeliyle çalışan restoranların sayısı hızla artıyor. Hal böyle olunca tarihle, postmodern kültür bir araya geliyor; Sushi ile kuru fasulye yiyen vatandaşlarımızı aynı karede görmek de artık çok mümkün. Birçok AVM’de şubesi olan “sulu yemek” tarzı geleneksel kültürümüzü yansıtan lokantalar, sektörümüzün geldiği bu gelişimci noktayı gözler önüne seriyor.

        En taze malzemelerle, yılların ustalaştırdığı ellerden kaliteli yemeklerin çıktığı bu lokantalardaki fiyatlar, dışarıdan görünen ihtişamın aksine çok da hesaplı. Öyle ki; her kesimden AVM ziyaretçilerini ağırlayan bu lokantalar, fiyatlardaki caziplik nedeniyle AVM çalışanlarının da en uğrak yeri olarak öne çıkıyor.

        AVM’LERE KAÇIŞ ETKİLEDİ

        AVM kültürünün gelişmesi, şu ana kadar yazdığımız olumlu gelişmelerin yanında semtlerde kepenk açan esnaf için de tehlike oluşturuyor. AVM sektörünün ciddi anlamda büyümesi ve seçeneklerinin artması, alışveriş trafiğini de doğal olarak AVM’lere kaydırdı. Bu durum, semt esnaflarının da cirolarının düşmesine neden oldu. Yılların çarşılardaki ve semtlerdeki klasik esnaf lokantalarının da birçok mestlerdeki esnaf ve sanatkarın etkilendiği gibi, bu gelişmelerden etkilendiği kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüze çıkıyor.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla yaşayın.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar