HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Döneri Almanlara sevdiren adam: Kadir Nurman

Almanya'da denemeniz gereken 10 geleneksel yemek listesi hazırladık. Listedeki yemeklerden biri de döner. Döneri Almanlara sevdiren Kadir Nurman Almanya'da dönerin babası olarak anılır.

Giriş: 18.12.2023 - 11:25 Güncelleme: 18.04.2024 - 02:52
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Döneri Almanlara sevdiren adam: Kadir Nurman

Almanya'da yemek kültürüne ülkeye yüzyıllardır ev sahipliği yapan göçmenlerin yön verdiği söylenebilir. Örneğin döner kebap 60'lı yıllarda buraya çalışmaya gelen göçmen Türkler tarafından Almanya'ya tanıtılmıştır. Almanya sadece sosis ve bira ülkesi değil iyi yemeklerin piştiği ve servis edildiği, lüks lokantaların bulunduğu bir ülkedir. Alman yemekleri doyurucu ve çeşitlidir.Gelin bu yemeklerden en bilindik olanlar hangileri görelim...

1
Königsberger klopse 

Königsberger klopse

Almanya'da en sevilen yemeklerin başında gelir. Kremalı kaparili soslu köfte diyebiliriz. Köfteler geleneksel olarak dana kıyma, soğan, yumurta, hamsi, biber ve diğer baharatlarla yapılır. Bugün çoğu Alman restoranında königsberger klopse bulmak mümkündür.

2
<span>Maultaschen</span> 

Maultaschen

Avuçiçi büyüklüğünde kare hamurlardır. İçerisine etli soğanlı maydonozlu bir malzeme koyulur. Mantıyı anımsatır. Ravioli'ye de benzer. Kaynatılır ve et suyu ile servis edilir, bazen tavada tereyağında kızartıldığı da olur. Bugün maultascheni Almanya'nın her yerinde bulabilirsiniz (süpermarketlerde donmuş bile olsa)

3
<span>Labskaus</span>

Labskaus

Tuzlanmış sığır eti, soğan, patates ve pancar ve kornişon ile servis edilir. Uzun zaman Baltık ve Kuzey Denizi denizcilerinin favorisi olmuştur. Bu yemek bugün tüm kuzey Almanya'da, özellikle Bremen, Kiel ve Hamburg'da tüm lokantalarda servis edilir.

4
Sosis 

Sosis

Sosissiz Almanya olmaz. Sosisi çok seven Almanya'da sosisin 40 çeşidi vardır. Barbeküde veya tavada kızartılır, ardından beyaz ekmek rulosunda hardalla birlikte, eşlikçi olarak patates salatası veya lahana turşusu ile servis edilir.

5
<span>Currywurst</span> 

Currywurst

Doyurucu bir sokak atıştırması diyebiliriz. Bu yemek 1949'da İngiliz askerlerinden ketçap ve köri tozu almayı başaran, bunları karıştıran ve bu karışımı ızgara sosisle servis eden Berlinli Herta Heuwer'a atfedilir. Özellikle Berlin, Köln ve Ren-Ruhr'da, genellikle cips, ketçap, mayonez veya ekmekle servis edilir. Çok popülerdir.

6
<span>Döner kebap</span> 

Döner kebap

Döner kebap, 60-70'li yıllarda buraya gelen Türk göçmen işçiler tarafından Almanya'ya tanıtıldı. En eski sokak satıcılarından biri, 1972'de Batı Berlin Hayvanat Bahçesi İstasyonu'nda döner kebaplı sandviçler satmaya başlayan Kadir Nurman'dı. Döneri Almanlara sevdiren Kadir Nurman Almanya'da dönerin babası olarak anılır. Almanya'da dönerin vejetaryen ve vegan versiyonları giderek popüler hale geliyor.

7
<span>Şinitzel</span> 

Şinitzel

Şinitzelin kökeni İtalya'dır. Almanya'nın her yerinde çok popüler bir yemektir. Alman versiyonunda tavuk veya hindi ile yapılır. Çoğu geleneksel restoranın da temel yemeğidir. Almanlar şinitzellerinin üzerine çeşitli soslar koymayı severler. Mantar soslu, biber soslu ve kremalı sosla servis edilir. Yanında mutlaka kızarmış patates bulunur.

8
Käsespätzle 

Käsespätzle

Yumurta, un, tuzla yapılan bir çeşit erişte yemeğidir. Geleneksel olarak et yemeklerinin yanında veya çorbaların içine atılarak servis edilir, peynir eklenerek tatlandırılabilir. Swabia, Bavyera ve Allgäu bölgesinde son derece popüler bir yemektir. Sıcak spätzle ve rendelenmiş granül peynir dönüşümlü olarak katmanlanır ve son olarak kızarmış soğanlarla süslenir. Her katman ekledikten sonra soğumaması ve peynirin erimesi için käsespätzle fırına verilir.

9
<span>Rouladen</span> 

Rouladen

Bu yemek, aile toplanmalarının ve özel günlerin en özel yemeğidir. Genellikle patates köftesi, patates püresi ve kırmızı lahana turşusu ile servis edilir. Vejetaryen ve diğer et seçenekleri de artık yaygın olarak mevcuttur.

10
Sauerbraten

Sauerbraten

Sauerbraten, Almanya'nın ulusal yemeklerinden biri olarak kabul edilir. Sığır etiyle yapılan bir rostodur. Pişirmeden önce et birkaç gün marine edilir. Gleneksel olarak kırmızı lahana, patates köfte veya haşlanmış patates ile servis edilir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.