Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın damadı Dr. Ekrem Yeter’in yargılandığı davada verilen beraat kararının gerekçesi belli oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen Ekrem Yeter, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıp beraat etti ve karara kendisi de itiraz etti. Temyiz incelemesini Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi yaptı.

        25 Eylül günü yapılan duruşmada mahkeme başkanı, oy çokluğuyla istinaf başvurusunu reddetti.

        Ekrem Yeter’in beraat gerekçesine bakalım: “Silahlı örgüte üyelik suçunun oluşabilmesi için örgütle organik bağ kurulması ve kural olarak süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması aranmaktadır. Ancak niteliği, işleniş biçimi, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, örgütün amacı ve menfaatlerine katkısı, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk özelliği olmasa da ancak örgüt üyeleri tarafından işlenebilen suçların faillerinin de örgüt üyesi olduğunun kabulü gerekir.

        Örgüte sadece sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir.

        TMSF ye devredilen ve 22 Temmuz 2016 tarihli karar ile faaliyet izni kaldırılıncaya kadar yasal bankacılık faaliyetlerine devam eden FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı Asya Katılım Bankası A.Ş. de gerçekleştirilen mutat hesap hareketlerinin örgütsel faaliyet ya da örgüte yardım etmek kapsamında değerlendirilmeyeceği, örgüt talimatı doğrultusunda, örgüte yarar sağlamak amacıyla hesap açma işlemlerinin yapıldığının ortaya konulması gerekecektir”

        Gerekçeye baktığımızda örgüt liderine saygı duymak suç değil, Bank Asya’ya örgütün talimatı doğrultusunda para yatırmak suç değil, örgütün yayınlarını okumak suç değil, örgütün ideolojisini benimsemek suç değil…

        Beraat kararına muhalefet şerhi yazan mahkeme üyesi ise itirazını şöyle gerekçelendirdi: “17/25 Aralık 2013 öncesi bir dönemi kapsayan eylemlerinin örgüt üyeliği için gerekli olan süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik taşımadığı ve sempati boyutunda kaldığı, zikredilen tarih sonrası eylemlerinin ise cezalandırmaya yeter mahiyette her türlü şüpheden mücerret olmadığı hukuki ve vicdani kanaatine varılarak, sanığın müsnet silahlı terör örgütüne üye olma suçundan atılı suçu işlediği sabit olmadığından (delil yetersizliği sebebi ile) sanığın beraatine karar verilmiş ise de;

        Gizli tanık Lagos’un ilk derece yargılama aşamasındaki beyanında özetle; Turgay Baz’ın sanığın yapı ile ilişkili olduğunu kendisine söylediğini, 2005 yılında Ankara’ya tayini çıktığında sanığın yönlendirdiği Mustafa isimli şahıs aracılığı ile Suat Keskin’e gittiğini yapıya ait evde bir ay kadar kaldığını, sonrasında ise SAMEDER isimli Beştepe’de bulunan Sağlık Mensupları Derneği’nin FETÖ bağlantılı sohbet toplantısında sanığı gördüğünü bu sohbetin 2009-2011 yılları arasında olduğunu, 2011 yılında Ankara ilinden ayrıldığını, sağlık camiasında sanığın FETÖ ile bağlantılı olduğunun bilinen bir durum olduğunu beyan ettiği, gizli tanık Lagos’un savcılık beyanında adı geçen Suat Keskin’in sohbet abisi olduğunu, himmet topladığını beyan ettiği, ilk derece yargılama aşamasında dinlenen Mehmet Turgay Baz’ın beyanında kendisinin Şanlıurfa’da çalıştığı dönemde TUS sınavına girerek Ankara’yı kazanan şahsın vedalaşma amacıyla kendisine uğradığında bu şahıs vasıtası ile sanığa selam gönderdiğini ancak sonrasındaki süreçle ilgili görüşmediklerinden bilgisi olmadığını beyan ettiği.

        Tanık Bülent Çanakçı’nın ilk derece yargılama aşamasındaki beyanında özetle 2009 yılı içinde bu yapının içindeki kişilerin sanık Ekrem Yeter için ‘kendisi abimizdir. Hastan falan olursa ona götürebilirsin’ şeklinde sözler söylediklerini, kendisine hep hocam diye hitap ettiklerini, kendisinin yapı içinde yer aldığını bildiği için bu şekilde kendisine hitap ettiğini düşündüğünü, Kardiyoloji Derneği Başkanı iken Hacettepe de FETÖ’cülerin bulunduğu Teknokent’te kök hücre merkezi kurmak için uğraştığını, Belediye başkanlarıyla görüştüklerini , bu kök hücre merkezini Fethullah Gülen’in hastalıklarını kök hücre tedavisiyle geçirip ömrünü uzatmak için açmak istedikleri yönünde basında haberlere konu olduğunu

        Örgütün finans kuruluşu olan Bank Aszya’da 2013 aralık ayında 3502,03 Tl olan bakiyesini 2014 yılı Mart ayında 31230.49 TL ye yükselttiği, talimat dönemi öncesinde son katılım hesabının 01.08.2012 tarihinde kapanmasına karşın talimat döneminde ilki 13.06.2014 tarihinde olmak üzere birbirini takip eden yüksek meblağlarda katılım hesapları açtığı, 2015 yılı Eylül ve takip eden aralık aylarında bakiyesinin düştüğü, Bank Asya hesap hareketlerinin değerlendirilmesinde özellikle talimat döneminde Bank Asya’ya yüklü miktarda yatırılan para ve katilim hesaplarının örgütsel talimata uygun gerçekleştirildiği, tüm bu beyan ve tespitler çerçevesinde sanığın FETÖ?PDY Silahlı Terör Örgütü’ne üye olma suçunu işlediği, beraate ilişkin ilk derece mahkemesinin kabul ve uygulamasının yerinde olmadığı, sanığın yüklenen suçu işlediği değerlendirilerek hakkında duruşma açılarak eylemine uyan Silahlı Terör Örgütüne üye olma suçundan mahkumiyet hükmü kurulması gerektiği düşüncesi ile esastan redde dair sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum”

        Peki bundan sonra ne olacak. Savcılık verilen karara itiraz ederse dosya Yargıtay’a gönderilecek. Yeter ile ilgili son sözü Yargıtay söylemiş olacak. Muhalefetli çıkan karara Cumhuriyet Savcısı’nın itiraz edeceği ve Savcının karara itiraz etmesi halinde Ekrem Yeter’in de karara itiraz etmesinin beklendiği gelen bilgiler arasında yer aldı.

        Yargıtay içtihatlarından farklı gerekçelerle verilen kararın Yargıtay denetiminden geçmesi pek çok kişinin beklediği bir durum. Adaletin yerini bulması için de bu kararın Yargıtay’a taşınması gerekir.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar