Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Henüz mesleğin başındayken, uzmanlaşma alanı olarak kendime “yüksek yargı”yı seçtim. Daha önce çalışma hayatına kısmen bakmıştım. Çalışma hayatında görüştüğüm ve haber yaptığım olaylar beni cezbetmemişti.

        Star gazetesi Ankara bürosunda yüksek yargı muhabiri olarak işe başladığım ilk gün Yargıtay’a gittim. Kızılay’da bulunan ana binaya girerken çok sayıda dosyanın el arabasıyla taşındığını görünce şaşırmıştım.

        Yerel mahkemelerden temyiz için Yargıtay’a gelen dosyalar el arabasıyla oldukça işlek ara yoldan Yargıtay ana binasına taşınıyordu. Bir tarafta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bir tarafta tetkik hakimlerin kaldığı bina bulunuyordu. Dosyalar el arabalarında binalar arasında mekik dokuyordu.

        El arabalarında taşınan dosyaların fotoğraflarını çektirdim. Ertesi gün haberim “Yargı el arabasında” manşetiyle yayınlandı.

        Aradan geçen 21 yıllık süre zarfında dosyalar el arabasında taşınmaya devam etti.

        Yargıtay’ın bina sayısı ve çalışan sayısı arttı. Ana bina, hukuk ek bina, ceza ek bina, TRT eski binası, Yönetim binası ve Balgat Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binası olmak üzere toplam 6 ayrı binada çalışmaya devam ettiler.

        Yüksek yargı organları arasında 6 ayrı binada faaliyet gösteren tek kurum olan Yargıtay da önümüzdeki hafta hizmete girecek yeni binasıyla bu sorundan kurtulmuş olacak.

        REKLAM

        2018 yılında İncek’te temeli atılan bina yeni adli yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle hizmete açılacak.

        422 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan yeni Yargıtay binasını, açılış töreni öncesi Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile birlikte gezme şansım oldu. Eski Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in temelini attığı ve binanın tamamlanması için yoğun efor harcayan Yargıtay Başkanı Akarca, yeni binada görev yapacak Yargıtay üyelerinin odalarını da bize gösterdi. Eski binada 12 metrekarelik odalarda görev yapan Yargıtay üyelerinin, yeni binada yer alan odaları 24 metrekare olacak. Yargıtay üyelerinin yeni binada dinlenme odaları ve duş alabilecekleri bir de banyoları olacak.

        Yargıtay üyelerinin odalarında duş bulunan bir banyonun olması kamuoyunda eleştirilen bir konu olduğu için Yargıtay Başkanı’na buna neden ihtiyaç duyulduğunu sordum ve bunun “israf” olarak yorumlandığını söyledim.

        Bu soruma ilk yanıtı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin verdi. Şahin, Adana Adliyesi’nde görev yaptığı dönemlerde duruşma yapılacağı günlerde sabah saatlerinde kahvaltıda içtiği bir bardak çay dışında bir daha çay içmediğini belirterek, “Genel tuvaletlerin durumu içler acısıydı. Tuvalet ihtiyacımız olmasın diye çay ve su dahi içmeden günü tamamlıyorduk. Bu nedenle odalarda tuvalet olması zorunlu bir ihtiyaç” yorumunu yaptı.

        Yargıtay Başkanı Akarca da yoğun geçen müzakereler sonrası üyelerin dinlenmeye ve terledikten sonra duş almaya ihtiyaç duyduklarını belirterek bu durumun “lüks değil, ihtiyaç” olduğunu söyledi.

        GÜVERCİN YUVASI...

        Yargıtay’ın yeni binasını gezerken, ön büronun bulunduğu asma tavandan bir güvercin havalandı. Binanın projesini çizen mimar İkram Çetin, yaklaşık iki ay önce bir güvercinin asma tavanların kartonpiyerlerinin takılması sırasında yuva yaptığını gördüklerini ve bu nedenle o bölümü açık bıraktıklarını söyledi. Güvercinin yavrusunu beslemesi için açık bırakılan tavan sayesinde güvercin yavrularını beslemeye devam ediyor. Güvercin yavruları büyüyüp yuvayı terk ettikten sonra tavan kapatılacak.

        Yeni Yargıtay binasında geri dönüşüme büyük önem verilmiş. Bütün katlara atık kutuları yerleştirilmiş. Atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüme katkı sağlayacak. Ayrıca “Gri su sistemi” kullanılmış. Böylece kullanılan su damıtılarak bahçe sulamasında kullanılabilecek. Sıcak su ihtiyacı da güneş panellerinden karşılanacak.

        Binada göze çarpan bir diğer konu da 4 adet kule bulunması.

        Mimar İkram Çetin, bu kulelerinin her birinin sembolü olduğunu söyleyerek, “Başkanlık katının olduğu blokta dört adet kule bulunuyor. Kulelerden biri demokrasiyi, biri hukuku, biri adaleti ve sonuncusu da hakkı temsil ediyor. Üstteki kubbe de milleti temsil ediyor” dedi.

        Geleneksel Türk mimarisinden esinlenen avlularıyla da dikkat çeken bina Amerika’da yapılan 4. Uluslararası Mimari Proje Yarışması’nda “Sürdürülebilir bina” kategorisinde birincilik ödülü de almış.

        Yeni Yargıtay binasının açılmasıyla birlikte çalışma koşullarından sürekli şikayet eden Yargıtay üyeleri artık rahatlayacak. Bundan sonra yeni binada Yargıtay üyelerinin, toplumun beklediği “adalet”in dağıtılması için daha yoğun çalışılacağını umut ediyorum.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar