Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        8-9 yıl önce Habertürk gazetesindeki köşe yazılarımda "Yabancı hakem şart" diyen ilk spor yazarıyım. "Türk futboluna ihanet" diye bile suçlandım. Gelinen noktada belli ki bugün değilse yarın yabancı hakemler görev alacak. Bence Türk hakemliğinin kurtuluşu için de ve Türk hakemleri için de yabancı hakem şart.

        Bu konuda 2 çekince ön plana çıkıyordu:

        1- Elalem iyi hakemini neden sana göndersin? Sana ıskartayı gönderir.

        2- Yabancı hakemi nasıl kontrol edersin?

        Bu sorulara verilecek yanıtları da yıllardır söylüyorum:

        1- Sadece 5 büyük ligin en elit 10 hakemini değil tüm dünyanın elit hakemlerini dikkate alın. Misal Trabzonspor-Fenerbahçe maçını neden İranlı hakem Fegani ya da Meksikalı yahut Japon bir hakem yönetmesin? Kaldı ki 5 büyük lig haricindeki Avrupalı FIFA kokartlı hakemler de bizim maçları pekala yönetebilir.

        2- Yabancıyı nasıl kontrol edeceksin? Hakem ahlaksızsa ve bahis şikesi işine karışacaksa zaten ona yapacak bir şey yok. Lakin elit seviye FIFA hakemlerinin bu kadar kolay kendilerini riske atmalarını beklemek de biraz abartı. Ha Türkiye'den birileri devreye girer diye endişeleniyorsanız onda da çözüm belli. Hakemin kim olduğunu 3 kişi bilir. TFF Başkanı-MHK Başkanı ve mihmandar. Bir 'inisiyasyon' olursa da bu 3 kişiden olur sorun da bu 3 kişiden birindedir.

        ☆☆

        Velhasıl yabancı hakem riskleri artık devam ettirilemeyecek boyuttaki Türk hakemliği risklerinin yanında daha azdır. Artık TFF'nin de ciddi olarak üzerinde durduğu, kulüp başkanlarının da dillendirdiği bu kaçınılmaz durum hemen Trabzonspor-Fenerbahçe maçından itibaren hayata geçirilmelidir. 8 Ocak'taki Fenerbahçe-Galatasaray derbisi ise Stephanie Frappart'a yakışır. Dünya Kupası'nda ilk kez maç yöneten kadın hakem olarak tarihe geçen bu müthiş hakem en tantanalı derbimiz için ideal isimdir. TFF'ye önerim Fransa Futbol Federasyonu'yla şimdiden temasa geçmeleri ve Frappart'ı getirmeye ikna etmeleri. Dünya derbisi dediğimiz marka maça bir başka marka değeri katmaları.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar