Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fatih Terim Futbol Direktörü iken "Hem ben milli takımda yararlanamıyorum, hem de yerli statüsünde sayılıyor. Bu nasıl iş" diyerek şimdi tartışılan kuralı açıkladığında bugün "Saçma kural değişmeli" diyenler alkışlıyordu.

        Terim'e "A" diyemeyenler, şimdi Terim, Netflix figürü olduğundan olsa gerek zamanında alkışladıkları kuralı "saçma" buluyor.

        Ben bu konuda o gün Fatih Terim'i desteklemiş biri olarak bugün de kuralı savunuyorum. Hayır efendim, Yusuf Demir Türk milli takımında oynayamıyorsa Türkiye Ligi'nde de yerli statüsünde oynamamalı.

        Neden?

        • Nasıl ki "Kazanınca Almanım kaybedince Türk" bakışı yanlışsa "Kazanımlara göre Avusturyalıyım; Türkiye'ye transfer olunca Türk" bakışı da yanlış.

        • İşine gelince Avusturya vatandaşı olmanın getirilerinden yararlanacaksınız, misal Barcelona'ya AB statüsünde transfer olacaksınız ama Türkiye'de de yerli sayılmak isteyeceksiniz. O zaman 'Türk oğlu Türk' diye savunulan kişiye "Bu ikircikli tavır ne iş" diye sorulmaz mı?

        • "Türk oğlu Türk, anası Türk babası Türk" diye savunulan Yusuf Demir'e neden kimse "Anan Türk baban Türk, Türk oğlu Türksün. Niçin Avusturya milli takımını seçtin" diye sormayacak mı? "Aferin. "Bizi seçmedin ama gel yine de Türk statüsünde forma giy" mi diyelim?

        • Ayrıca kimse Yusuf'un Türk soyundan şüphe etmiyor ki ikide bir anası babası diyorlar. Bu Türk olup olmama meselesi değil. Yerli kelimesi de yanlış. Bunun adı, MİLLİ TAKIMDA OYNAMA UYGUNLUĞU kriteri. Türkçe bilmeyen Mikael Tırpan ya da Ferdi Kadıoğlu örnek veriliyor. Bu iki ismin, yetkililerin görev vermesi halinde TÜRK MİLLİ TAKIMI'nda oynama yeterliliği var mı? Var. Anası Türk Babası Türk Yusuf Demir'in TÜRK MİLLİ TAKIMI'nda OYNAMA YETERLİLİĞİ var mı? Yok. Peki neden yok? 21 yaş altı futbolcular milli takım tercihlerini bu yaştan sonra değiştirebiliyorlar. Tek şart 3'den fazla kez milli olmamak. Peki anası Türk babası Türk Yusuf, kaç kez Avusturya mili olmuş? 4 kez. Yani FIFA kriterini doldurmuş. Anası Türk babası Türk Yusuf Demir, bizzat kendi kararı ile Avusturya milli takımını tercih etmiş. 4 kez de milli olmuş. Yani milli takım tercihini değiştiremeyeceğini bile bile 4. maçına çıkmış. O zaman kendisine Avusturya milli takımında başarılar dileyip her tercihin bir vazgeçiş olduğunu bilip bu bom boş işe bir son vermeliyiz.

        REKLAM

        • Anası Cezayirli babası Cezayirli Zidane, Fransa milli takımını seçmişken; Anası Türk Babası Türk Yusuf Demir de pekala Avusturya milli takımını seçebilir. Kimseyi ilgilendirmez. Ama o zaman "Gel bizde de yerli statüsünde oyna" demek en hafif tabirle kendi milli takımını, milli kimliğini hiçe saymaktır. Buna karşı kendi kriterini koyan Fatih Terim'e bir kez daha teşekkür ediyorum.

        • Gelelim "Peki Mesut neden yerli statüsünde oynuyor?" sorusunun yanıtına. Mevcut kriter, 2015'de çıktı. Herhangi bir yasa geri yürür mü ki bu da geriye yürüsün? 2015'den önce başka milli takımı seçip yerli statüsünde oynamaya hak kazanmışların o hakları nasıl geri alınsın? Bu durumda kalan 2 kişi var zaten. Futbolun kendini bıraktığını hala algılayamayan Mesut ve Gökhan İnler.

        ☆☆

        Bu kural aynen devam etmelidir. Kim hangi ülke vatandaşlığını seçerse seçsin. Beni ilgilendirmez. Ama hem benim milli takımıma uygunluk kriteri taşımayacak hem de benim milli ligimde yerli statüsünde oynayacak.. Bu kadar ayrıcalık fazla. Aksi, Türkiye'de doğmamış; anası ya da babası Türk olmayan ama Türkiye milli takımını seçen çocuklara haksızlık değil mi?

        Hayır efendim; Yusuf Demir, soyundan ötürü değil; Türk milli takımında oynama kriterlerini karşılayamadığı için burada yerli statüsünde sayılmamalı. Ama aynı Fatih Terim'in getirdiği 14 yabancı 14 Türk kuralına geri dönülmeli. Türk oynatma zorunluluğu kimseyi geliştirmediği gibi pasaport enflasyonu yarattı. Yusuf Demir yabancı sayılmalı. Ama yabancı sınırı kaldırılmalı. Nokta.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar