Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kim ne derse desin Türkiye çok açıkça bir Erdoğan-Kılıçdaroğlu müsabakasına doğru gidiyor.

        Haziran 2023’te Erdoğan-Kılıçdaroğlu karşılaşmasına tanık olacağımıza neredeyse adım kadar eminim.

        Başka adaylar da olabilir, olmaz demiyorum. Mesela Ümit Özdağ kesinlikle aday olacak, onu biliyorum. Muharrem İnce ve Fatih Erbakan’ın da aday olarak çıkacağını tahmin ediyorum.

        Diğer siyasi partiler de aday çıkarabilir ama Haziran 2023 başkanlık seçimlerinin ana ekseni Erdoğan-Kılıçdaroğlu olacaktır. Tıpkı Haziran 2018 seçimlerinin ana ekseninin Erdoğan-İnce olduğu gibi.

        Benim kanaatime göre bu kadar hırgüre rağmen 6’lı masanın çatı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklanacak. Kemal Bey’in adaylıktan asla vazgeçeceği kanaatinde değilim. CHP de bu hedefe kilitlenmiş durumda.

        Son tahlilde diğer liderler de “Yeter ki Kılıçdaroğlu ortak aday olmasın, masayı bozarız” demeyeceklerdir diye düşünüyorum. Ne Meral Akşener masayı bozar ne de Ahmet Davutoğlu.

        HDP cenahı zaten açıkça başkanlık seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini ilan ediyor. Dolayısıyla Kemal Bey aday olursa HDP aday çıkarmayacaktır. HDP oyları Kılıçdaroğlu’na kanalize olacaktır.

        O halde ikinci tura kalmayacak şekilde ilk turda seçim bitebilir. Diğer küçük adaylar önemsiz olur.

        REKLAM

        Kemal Bey 6’lı masanın çatı adayı olursa Haziran 2023 seçimlerinin ilk turundan ya Kılıçdaroğlu 13’üncü Cumhurbaşkanı olarak çıkar ya da Erdoğan devam eder.

        Bu seçimin her iki taraf için de çantada keklik olacağını savunanlar bence günümüz siyasi denklemini analiz edemiyorlar. Onlar geçmişte kalmış retro zihinler gibi geliyor bana.

        Eğer 6’lı masa bozulur ve herkes aday çıkartırsa da yine yarış ekseni Erdoğan-Kılıçdaroğlu olacaktır. Fakat bu sefer seçim ikinci tura kalacaktır.

        Erdoğan-Kılıçdaroğlu müsabakasını ilk turda kimin kazanacağı ile ilgili kesin bir şey söylemek zor ama eğer seçim ikinci tura kalırsa çok büyük bir olasılıkla Temmuz 2023’te yapılacak ikinci tur seçimlerinde kazanan Recep Tayyip Erdoğan olacaktır.

        Hem bugünkü Türkiye’yi bilen hem de Tayyip Erdoğan’ı tanıyan herkesin yanlış bulmayacağı bir teşhis bu. İkinci turu karşısındaki rakip kim olursa olsun Tayyip Bey kazanır.

        Yıldızları hiç barışmayan iki büyük araştırmacı Özer Sencar ve Bekir Ağırdır’ın temel uzlaşı noktası da zaten bu. İlk seçimden 2 hafta sonra yapılacak ikinci tur seçimlerde muhalefet adayının kazanma ihtimalinin sıfır olduğunu hem Bekir Ağırdır hem Özer Sencar söylüyor. Bunu zaten günümüz Türkiyesi’ni bilen herkes de görüyor.

        Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilme ihtimali sadece birinci tur seçimlerde mümkün.

        Zaten o yüzden “Mansur Yavaş ya da Meral Akşener gibi sağcı aday profilinden Tayyip Erdoğan korkuyor” gibi analizleri hep gülünç buluyorum. Bilakis Tayyip Erdoğan, 6’lı masanın çatı adayı olarak Yavaş ya da Akşener gibi bir ismi tercih eder.

        Bu düşüncesini ustaca saklıyor Tayyip Bey ama esas Erdoğan’ın oyun planına uygun olan model bu. Erdoğan, ne yapıp edip seçimlerin ikinci tura kalmasını istiyor. Çünkü biliyor ki ikinci turda tüm avantaj kendi elinde olacak.

        REKLAM

        Mansur Yavaş ya da Meral Akşener aday olursa HDP bir aday çıkaracağını defalarca ifade etti.

        Öte yandan Akşener ve Yavaş'ın adını cumhurbaşkanlığı yarışına karıştıranlar harici kişiler. Yoksa bu iki tecrübeli siyasetçi de asla adaylığa hevesli görünmüyorlar. Zaten Meral Hanım aday olmayacağını açıkladı, Yavaş'tan da "Adaylık teklifi gelirse hazırım" gibi bir çıkış bile gelmedi. Her iki isim de seçimin ikinci tura kalması durumunda bundan Erdoğan'ın çıkacağını görebilecek siyasetçiler.

        HDP aday çıkarırsa zaten seçim ikinci tura kaldı demektir. Tüm araştırmacıların uzlaştığı mevzu bu. Seçim ikinci tura kaldığı anda da kazanan Tayyip Erdoğan olur.

        Bu noktada HDP’nin aday çıkarmayacağı profile sahip olan bir de Ekrem İmamoğlu vardı. Fakat HDP içindeki son gelişmeler İmamoğlu çatı aday olsa bile yine bir HDP adayının çıkabileceği ibresine dönmeye başladı. Çok tuhaf bir durum.

        Ekrem İmamoğlu meselesini de ayrı bir yazıda etraflıca ele alacağım…

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar