Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kulüpler Birliği yoğun mesai içerisinde.

        Futbol Federasyonu ile yapılan toplantı, işbirliğinin işaretiydi. VAR konusu, yabancı hakem ve 8+3 kuralı gibi birçok konu masaya yatırıldı.

        Her iki taraf, bilgilerin paylaşılmasından dolayı mutlu.

        Kulüpler, federasyonun kendilerini dinlemesinden, önerilerinin dikkate alınmasından, alınacak kararların şeffaf olmasından dolayı gelecek adına oldukça umutlu.

        Hatta Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, federasyonun bugüne dek yapılmayanları yaptığını, büyük paydaş olarak söz hakkını kullandıklarını, sorunları birlikte çözme adına mutlu olduklarını açıkladı.

        Hakem atamalarında kulüplerin de masada olması bu konuda atılan en büyük adım oldu.

        Kulüpler Birliği, son olarak kulüp temsilcileri ile teknik direktörleri yemeğe çağırdı. Herkesin fikrini almak amacı güden bu toplantıya ne yazık ki çok az sayıda teknik adam katıldı.

        Ortak bir görüşte birleşilmedi.

        Ancak, çıkan sonuçlar üzerinde yapılacak çalışma sonrası öneri federasyona iletilecek.

        Bu sezon olması çok mümkün gözükmese de önümüzdeki yıl yabancı futbolcu sayısı netleşmiş olacak.

        Yabancı futbolcu sayısının sınırsız olmasını isteyenler olduğu kadar, yerli oyuncuların daha fazla olmasını önerenler de var.

        Federasyon, yabancı hakem konusunu ise şimdilik rafa kaldırdı.

        Yabancı futbolcu kuralı için ise yeni bir toplantı söz konusu.

        Aslında, yabancı kuralı yerine yerli kuralı tanımı daha gerçekçi olur. Zaten, 8 yabancı oyuncu ilk 11’de oynuyor. Geriye kalan 3 yerli için kuralın adını YERLİ KURALI diye değiştirmek gerekir.

        HAKEM YETİŞMİYOR

        Futbol Federasyonu, hakem konusunda bir akademi kurulmasından yana. Açıklamalardan bunu anlıyoruz. Yararlı olacağı kesin. Dikkat edilecek olursa, ülkemizde alttan gelen hakem yok. Bu sorunu gidermek için eğitim mutlak önemli.

        Fakat, alt liglerde hakemlerin durumu ele alınmalı. Amatör maçlarda bir tost parasına düdük çalanlar var. Yol parasını, malzemesini hiç hesaba katmıyoruz. Bunun gibi ekonomik hakların gözden geçirilmesi gerekiyor. Teşvik ve eğitim, hakemliği özendirmek adına yapılması gereken en önemli çözüm gibi gözüküyor.

        Altyapı sorunu ülkemizin en önemli sorunlarından birisi. Federasyon bu konu için kulüplerin spor akademilerini yeniden düzenlemesini istiyor. Kulüpler ise maddi olarak yetersizlikten söz ediyorlar.

        Yıllardır yazılıp çiziliyor. Altyapı ülke futbolunu kalkındıracak en önemli yatırımdır. İş olsun diye yapılan bir çalışma yerine, gerçekçi olmak zorundayız. Avrupa’da sayısız örnek var.

        Ne var ki, işin kolayına kaçıyoruz. Dışarıdan oyuncu almak, menajerlerin dolduruşuna gelmek yöneticilerin işine geliyor.

        Sonuç ortada.

        YABANCI HAYRANLIĞINA DEVAM

        Süper Lig takımları sezon başında 55 farklı ülkeden 138 yabancı oyuncu transfer etti. 4 büyük kulübün kadrosunda en az 14 yabancı futbolcu var. Son 1,5 yıla baktığımızda, Trabzonspor 31, Galatasaray 29, Fenerbahçe 24, Beşiktaş 24 futbolcu transfer etmiş. Bunların birçoğu oynamadan gitmiş.

        Yine 4 büyük kulübün toplam borcu 21 milyar TL. Döviz karşılığı 1 milyar 150 milyon EURO.

        Buna rağmen ara transferde yabancı oyuncu transferi için bir yarış içerisinde olduklarını görüyoruz.

        Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu özkaynak düzenidir.

        Yoksa, yabancılara çuvalla para verip, yerliler çok pahalı diye yakınmaya devam ederiz.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar