Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÜNEŞ ışınlarını geri yansıtarak dünyanın buzdolabı işlevini gören Kuzey Kutbunu bölgenin yerlileri olan ayılar temsil ediyor. Petrol şirketlerinin arama çalışmalarına karşı Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nu korumak için başlattığı kampanyanın sembolü yine kutup ayıları... Bizler ise bu beyaz ayıların boz renkli akrabalarıyla çocukluğumuzda sokak aralarında tanıştık...Dansçı ayılar, en hassas noktaları olan burunlarına takılan halkalarla sokak aralarında bir tef eşliğinde oynarken karşımıza çıktı.

        Hayvanların çektiği bu eziyete son vermek üzere 1993 yılında başlatılan “Ayılara Özgürlük Projesi” kapsamında, Dünya Hayvanları Koruma Derneği’nin maddi desteği, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin iş birliğiyle Karacabey’de doğal bir barınak kurulması için harekete geçildi. Sokaklarda oynatılarak para kazanılan dansçı ayılar, toplanarak, 1996 yılından itibaren bu barınağa alındı. Bugün yaklaşık 10 hektara yakın bir alana sahip barınağa getirilen ayılar, sokakta oynatıldıkları dönemleri, acı geçmişlerini burada unutmaya çalıştı.

        Barınak, zamanla orman alanlarında bulunan yavru ayıların da getirildiği yer oldu. Bugün 62 ayı , Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü ‘nün yetkisi dahilinde Ovakorusu Ayı Barınağı’nda rehabilite ediliyor. Rize’den gelen Datvi, gözleri görmeyen Pamuk’un yanı sıra Trabzon, Rize ve Kastamonu’dan gelen yavru ayılar da burada son derece mutlu.

        Karabük’te, aç kalan ve anneleri avcılar tarafından vurulan iki yavru ayı villaların bulunduğu bir sitenin çöplüğünden beslenmeye çalışırken çevredekileri korkutmuştu. Bölge yetkilileri 100 kilo tulumba tatlısı ve baklava kullanarak yavruları yakalamayı başardılar. Yavrular artık rehabilitasyon merkezinde yaşıyor. Annelerini emme güdülerini ise birbirlerinin kulaklarını emerek bastırıyorlar. Barınaktaki ayılar, günde 400 kilogramın üzerinde meyve ve sebze tüketiyor. Protein ihtiyaçları ise köpek mamasına benzer bir gıda takviyesi ile sağlanıyor.

        Ayrıca tesiste ayılar için ekmek pişirmek üzere bir fırında bulunuyor. Karacabey Ovakorusu’nda 2010 yılında yapılan Celal Acar Yaban hayatı Kurtarma Merkezi’nde ise kaçak yollardan yurda sokulan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvanların tedavi ve rehabilitasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye’de sadece Karacabey’de bulunan bu tesisin dünyada da ancak birkaç örneği var.

        Aralarında Bursa’da karavan türü bir araç içinde ihbar sonucu yakalanan 1 aslanla beraber, doğada yaralı halde bulunan kurt, vaşak, yaban kedisi, maymun, kartal, şahin gibi yırtıcı kuşlar da bu merkezde rehabilitasyon ya da tedavi görüyor. Kutup ayıları, gittikçe küçülen buz kütlelerinin üzerindeki kurtarılmayı bekleyen bakışları ile dünyanın kötü gidişatına tercüman olurken, Karacabey barınağındaki boz ayılar ise coşku içinde oyunlar oynayarak doğal hayatı yaşatmak için hala şansımız olduğunu söylüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar