Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞEHİRDEKİ yüksek binalara bakarak ya da etrafın git gide çölleşmesinden yola çıkarak söylemiyorum bunu. Hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında planladığı ‘’Sağlık Serbest Bölgeleri’’ projesi için Bursa çalışmalarını sürdürüyor. Bursa’nın modeli ise Dubai’de kurulu olan Sağlık Serbest Bölgesi. 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’ye girişlerde sorun yaşamaya başlayan Arap ve Ortadoğulu sağlık turistlerinin taleplerini Dubai hemen görerek 2002 yılında bu taleplere bir Sağlık Serbest Bölgesi ile karşılık verdi.

        Sağlık Bakanlığı ülkenin sağlık alanında bir cazibe merkezi haline getirilmesi, yabancı sermaye ve ileri teknoloji girişinin hızlandırılması amacıyla 2011 yılında Serbest Bölgeler Kanunu’na bir kanun hükmünde kararname ekleyerek bu alandaki çalışmaların önünü açtı. Antalya, İzmir, İstanbul, Bursa gibi illerin şimdi kendi lobi çalışmalarını yürüterek Sağlık Serbest Bölgesi’ni kazanma girişimleri sürüyor. Bursa termal kent avantajını da kullanarak öne geçme isteğinde. Ama anlaşılan o ki; proje konusunda en istekli il hangisi olacaksa, yatırım da o ile yapılacak. Bursa, Serbest Bölge ile 2001 yılında tanıştı. Üstelik tapu vermek suretiyle kendi modelini oluşturarak. Bursa Serbest Bölgesi 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığında Bursa tarihinin en pahalı yatırımı unvanını da almıştı. Bugün bölgeden 1.5 milyar dolar ihracat gerçekleşiyor. Mal üreten bir Serbest Bölge yerine hizmet üreten bir Serbest Bölge, öncelikle ekonomi kuralları, öncelikleri, teşvikler ve diğer avantajlar açısından hizmet üretmekte olan diğer sektörler için öncü rol üstlenir diye umuyorum.

        Dünyadaki örnekleri film setleri ve bilişim sektörleri olan hizmet alanındaki Serbest Bölgelere Türkiye’de ilk örnek sağlık alanında yapılan yatırım olacak. Ülkemize şifa bulmak ya da bakım için gelmek isteyenlerle ilgili bir 2023 hedefi de saptanmış durumda. 1 milyon sağlık turisti ve 20 milyar dolar gelir hedefleniyor. 7 ülkede Sağlık Serbest Bölgesi kurmayı planlayan dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından ABD’li Wallcott Holding, Avrupa ve Ortadoğu’ya hitap edecek bölge için Türkiye’yi seçmiş. Yani bu iş için yatırımcılar var. Bu şirketin Sağlık Serbest Bölgesi için 1.8 milyar dolar yatırım yapacağı belirtiliyor. Serbest Bölge, mantığından uzaklaşmamak için hizmetin % 85’i yabancılara verilecek. Hizmet alacak %15’lik vatandaşlar ise burada alacakları hizmet için SGK desteğinden yararlanamayacak. “Kendi sağlık sorunlarımızı çözdük sırada turistler mi var” yorumlarına bu alandaki iyileştirmeler için bir fırsat olacaktır” şeklindeki iyimser bir yaklaşımı uygun görüyorum. Bursa’nın Sağlık Serbest Bölge yatırımını çekmek konusunda, kronikleşmiş hastalığı olan ulaşım sorununa takılmamasını diliyorum. İller arasındaki yarışa gelince; “İyi olan kazansın.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar