Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkeziyetsiz finanstan, merkez koş; bize yardım et noktasına bu kadar hızlı gelmemiz hazin. Ancak sürpriz de değil.

        Ne yazık ki milyonlarca kişiyi aynı anda zengin edecek sistemi henüz icat edemedik. Bu sistem icat olsa da milyonların anlamı olacak bir sistem icat etmek gerekecek. Liste böyle uzayıp gidiyor.

        Bu bakımdan neyi nasıl düzenlemeliyizi bir kez daha gözden geçirmek gerekiyor.

        *

        Her şeyden önce, kamu otoriteleri yatırımın nasıl yapılacağını belirleyemezler. Bir vatandaş gidip varını yoğunu bir zarın sonucuna bağlamak isterse bunu yapar. Yani yatırımların rasyonel olup olmadığını devlet denetleyemez. Fakat yatırım ortamının adil, şeffaf ve kural bazlı olması gibi özellikleri temin edebilir.

        Bunu özellikle bilmek gerekir.

        Şimdi gelelim sorunu tespit etmeye ve çözüm üretmeye.

        Bizim derdimiz milyonlarca insanımızın, kesin kazanç beklentisi ile kripto varlık ticaretine yönelmiş olması.

        Bu inanılmaz sayıdaki insanımızın kazanma dürtüsünü doğal olarak sömürmek isteyenler var. Çünkü asla regüle edilmemiş ve hatta edilmemesi istenen bir sektörde iş yapıyorlar. Durum böyle olunca dolandırmak için borsa kuranlar ve cahil cesareti ile bu işe girip istemeden! Dolandıranlar peydah oluyor.

        REKLAM

        Her şekilde kabul edilemez sonu olan hikayeler bunlar.

        Ne yapalım?

        Uzun süredir anlatmaya çalıştığım şey şimdi on binlerce mağdur ortaya çıkınca ve zararın boyutu milyar TL’leri bulunca daha anlaşılır oldu.

        Düzenleme ve lisanslama zorunlu.

        Borsa hizmeti görmek isteyenler lisans alacaklar. Sermaye şartı gibi şartlar olacak. Böylece yoldan geçenler bu işleri yapamayacak. Tabii sonra oradan çalışanların ve kurucuların lisanslarına geliyoruz. Buna hangi kurum bakacak? Ne lisansı arayacağız?

        Sermaye piyasası faaliyeti yürüten aracı kurumlar da bu işe girmek istiyorlar.

        Haklarıdır. Gayet donanımlılar. Peki onların kriptoya bakacak personelinde ne lisansı arayacağız?

        Tabii bu arada kriptoyu tanımlamak gerekecek. Örneğin mal mı diyeceğiz, başka bir şey mi düşünmeliyiz. Sanırım emtia gibi davranmak doğrusu olacak. Bu da ister istemez bir vergi doğurabilir alım satımda.

        Müşteri malı aldı. Fakat borsadaki arkadaşlar mal / para takasını yaptılar mı acaba? Bunu sağlamak için Takasbank devreye girebilir. Bu sefer de merkeziyetsiz yapı oldu mu sana merkezi!

        Bu merkezsizdir, bu yüzden yatırım yapıyorum dediğin fikir merkezleşti. Mecburen.

        Nereden baksan ironik. Nereden baksan tutarsız.

        REKLAM

        Sonra regülasyon ve lisanslama bacağı bitmiş olacak. Geriye bu koinlerle / jetonlarla halka arz (ICO) konusu kalacak. Benim baştan beri en sert karşı olduğum taraflardan biri de bu. Bireysel servet yapmak için harika bir yol olsa da şirket halka arz etmek için kesinlikle yasaklanmalı. Keza alınan koinlerin ikincil piyasada size şirketle hiçbir illiyet bağı vermeden işlem görmeleri şaka gibi.

        Ardından dünya ile eşgüdümlü hale gelip önümüze bakacağız. Garip bir yapı inşa edip önlemler almış olacağız. Suçun bir kısmı bize ait diğer kısmı ise işin doğasına.

        Bu kadar geç kalmasak daha az gürültülü olurdu. Ama kabul edelim; aksiyonu seviyoruz...

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar