Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son zamanlarda sıkça duyduğumuz müze koleksiyonlarının satışlarına bir yenisi eklendi. Bu kez New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi, pandemi sürecinin neden olduğu bütçe açığı nedeniyle koleksiyonundaki 200'den fazla eseri satışa sundu.

        Christie’s’de çevrimiçi devam eden müzayede, müzecilik ve sanat dünyasının ötesinde tartışmalara yol açmış durumda.

        7 Ekim’e kadar devam eden satıştan, Metropolitan Müzesi’nin beklentisi yaklaşık 1.4 milyon dolar… (Müzenin pandemi sürecindeki tahmini gelir kaybı 150 milyon dolar)

        Amerikan İç Savaşı döneminden fotoğraf ve baskı çalışmalarının ağırlıklı olduğu satışta, Robert Mapplethorpe, Richard Avedon, Irving Penn, Andre Kertesz, Ansel Adams’ın aralarında olduğu usta isimlerin yanı sıra Robert Frank, Roy Lichtenstein ve Frank Stella’nın eserleri var.

        Frank Stella-Stella Star of Persia II (1967)
        Frank Stella-Stella Star of Persia II (1967)

        Bu bir New York müzesinin koleksiyonundaki parçaları ilk satışı değil elbet. MoMA, 2017 yılında, yaklaşık 400 tarihi fotoğrafı 2 milyon dolara açık artırmaya sunmuştu. Satıştan elde edilen gelir müzenin satın alma fonuna ayrıldı.

        Ancak bu kez durum farklı: Satışlar, Association of Art Museum Directors/Sanat Müzesi Yöneticileri Derneği’nin Nisan 2022'ye kadar yürürlükte olan pandemi dönemine özgü politika değişikliğinden faydalanıyor. Yeni düzenleme, kurumların koleksiyon bakımı ve personel maaşları başta olmak üzere operasyonlarını finanse edebilmeleri adına sahip oldukları sanat eserlerini satmalarına olanak tanınıyor. Oysa pandemi öncesi, müze koleksiyonlarından satış yapılmasının tek koşulu yeni satın alımlardı.

        REKLAM

        Bu kez, yeni satın alımlar yok. Sanat tarihinde yer edinmiş baş eserler elden çıkarılıyor, ve muhtemelen pek çoğu özel koleksiyonlara kazandırılıyor.

        Roy Lichtenstein-Brushstroke (1965)
        Roy Lichtenstein-Brushstroke (1965)

        Met’ten önce Brooklyn Sanat Müzesi, koleksiyonun bakımı için finansman toplamak amacıyla ‘Old Masters’ eserlerini sattı. Baltimore Sanat Müzesi, Andy Warhol, Clyfford Still ve Brice Marden'ın eserlerini New York'taki Sotheby's'de satmayı planlamışken, halkın tepkisi üzerine eserleri son anda geri çekmişti.

        AAMD'nin politikası geçici olsa da, koleksiyonların geleceğine dair endişe vermeye devam ediyor...

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar