Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası bugünkü faiz kararında pas geçerken yaptığı açıklamada şahince bir tutum takındı. Bu nedenle de döviz kurunda son günlerde gerçekleşen yükseliş geri geldi. Merkez Bankası’nın erken bir faiz indirimine gitmesinden kuşku duyan dövizdeki bu fiyatlama, pas geçme kararı yanında faiz düşüşünün şarta bağlanmasından dolayı tersine döndü. Dolar yeniden 8.30’un, Euro da 10 liranın altına indi.

        REEL FAİZ SÖZÜ

        Merkez Bankası açıklamasında “politika faizinin enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edileceğini” belirtti. Bu cümle bankanın reel faiz uygulayacağına dair sözü olarak alınabilir.

        Bunun yanında Merkez Bankası açıklamasına “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasında mevcut duruş sürdürülecektir” cümlesini ekledi. Yani önce enflasyon düşüşü görülecek, sonra faizler indirilecek. Bu da piyasalar için bir güvence sayılabilir.

        İNDİRİM SON ÇEYREĞE KALABİLİR

        -Faiz indirimi enflasyonda belirgin düşüş sağlanmasına bağlandığından demek ki, sadece bir aylık fiyat düşüşü ile harekete geçilmeyecek. En az iki aylık düşüş görülmek istenecek.

        Ancak enflasyonun da hemen mayıs ayından itibaren yönünü aşağı çevireceği pek beklenmiyor. Beklenen biraz daha yükselmesi.

        REKLAM

        Çünkü kur arttı ve dünyadan ithal edilen emtia fiyatları da 4 aylık sürede ortalama dolar bazında yüzde 20 yükseldi.

        -Yurt içinde gıda üretimi geçen yılki kadar gibi bol olmayabilir. En azından bazı ürünlerde gerileme olacak.

        -Bütün bunlar bize enflasyonda düşüşün yılın ikinci yarısında olabileceğine işaret ediyor. Üçüncü çeyrekte başlayacak enflasyon düşüşünü de ancak son çeyrekte faiz düşüşü izleyebilir.

        -Dolayısıyla faiz tarafında değişen fazla bir şey yok. Faiz indirimi hemen olmayacak. Olsa da faydası olmayacak. Ancak piyasalarda karmaşayı artıracak. Açıklamasından öğrendik ki, Merkez Bankası da böyle bir şeye kalkışmayacak.

        TURİZM GELİRLERİNİN ÖNEMİ

        -Faiz cephesinden bozucu etki gelmeyeceği varsayımıyla döviz kurunun seyri arz ve talebe göre oluşacak demektir. Sermaye hareketlerinin zayıf seyrettiğini biliyoruz.

        -İhracat iyi gidiyor. Altın ithalatı da bu yıl tersine döndü gibi. Dış ticaret açığının azalmasına katkıda bulunabilir.

        -Ancak emtia fiyatlarındaki artış ithalatın faturasını kabartmaya devam edecek gibi. Sonuçta bizim dış ticaret açığını azaltmak için, turizm gelirlerine şiddetle ihtiyacımız var. Geçen yılki düzeyi yakalarız da, üzerine çıkmamız lazım.

        -Ancak bu durumda döviz piyasasında daha dengeli bir arz talep oluşabilir. Yoksa döviz piyasasının tansiyonu reel faiz vaadine rağmen düşmeyebilir.

        -Bunun için salgında vaka sayısını düşürmek ve aşılamayı hızlandırmak gerekiyor. 17 Mayıs sonrası için kapanmanın iki hafta daha uzatılması bu açıdan faydalı olabilir. Kapalı kalındığı dönem için esnafa, işsizlere bütçeden karşılıksız yardımlar pekala yapılabilir.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar