Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler? Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

        Sağlık bakanı Fahrettin Koca, bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini açıkladı. Peki, maymun çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir, maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

        MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.

        Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (vakaların %95'inde) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (vakaların %75'inde) etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70'inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva ile birlikte kornea da (%20) etkilenir. Döküntü, ardışık olarak maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru değişiklik gösterir.

        ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri uzmanları tarafından yapılan açıklamada, endemik bir tür olan virüsün mevcut belirtilerin dışında farklı belirtilerle de görülebildiği belirtildi.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu