Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Reisi: ‘‘Ülkenin dış politikası 2015 nükleer anlaşmasıyla sınırlı kalmayacak.’’
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Basın toplantısında, dünya ile etkileşimde olma çağrısı yapan lider, ‘‘İran halkının önceliklerini nükleer anlaşmaya bağlanamayacağı’’ vurgusunu yaptı. Sözlerine '' Ülkenin dış politikası 2015 nükleer anlaşmasıyla sınırlı kalmayacak'' ifadesinde bulunarak devam etti.

        İran'ın 8'inci Cumhurbaşkanı seçilen Reisi'ye ABD Başkanı Joe Biden ile görüşüp görüşmeyeceği de soruldu. Soruya karşılık, ''Hayır'' cevabı veren Reisi, Biden yönetiminin neden önceki taahhütlere dönmediğini sorguladı.

        -AA/ KOMŞULARDA İLİŞKİLERDE ÖNCELİK

        AA'nın aktardığı habere göre, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı, "Komşularla ilişkiler hükûmet öncelikleri arasında olacaktır. Suudi Arabistan ile ilişkilerin kurulmasında ve büyükelçiliklerin açılmasında bizce hiçbir engel yoktur." diye konuştu.

        REKLAM

        Cuma günü yapılan seçimde sandığa gitme oranı yüzde 48,8 ile İran devriminden bu yana en düşük seviyede kalsa da "halkın seçimlere gösterdiği katılımla dünyaya mesaj verdiğini" ileri süren Reisi, "Halk tek kelime ile adalet istiyor. Yolsuzluklar ile mücadele ve ekonomideki kötü durumun değişmesini istiyor." dedi.

        Dış basında kendisiyle ilgili yapılan eleştirilere de cevap veren İbrahim Reisi, her zaman insan haklarını savunduğunu iddia etti.

        Reisi, Çin ile imzalanan 25 Yıllık Kapsamlı İş Birliği Anlaşmasını da hayata geçireceklerini ifade ederek dışarıdaki İranlıları ülkeye yatırım yapmaya çağırdı.

        İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI

        İran nükleer anlaşması Obama yönetimi tarafından 2015 yılında imzalandı ancak Başkan Donald Trump tarafından terkedilme kararı alındı.

        ABD'nin eski Başkanı Donald Trump döneminde, İran'ın petrol ihracatını kesmeye yönelik büyük çapta yaptırımlar uygulanmıştı.

        AA'nın aktardığı habere göre, anlaşma kapsamında İran’ın nükleer silah edinimini engellemek amaçlanıyor ancak İran’da Batı’nın kendisine yönelik uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırmasını istiyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa