Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Son dakika: Ford Otosan'dan dev yatırım! Detaylar belli oldu - Otomobil Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 'Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı'nda 2 milyar Euro'luk yeni yatırımın ayrıntıları paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi küresel rekabette ileriye taşıma önemli bir adım daha atmış olacağız. Ford Otosan 2 milyar yatırım planını açıklamıştı. Biz de proje bazlı devlet kapsamına alarak gereken her türlü desteği verdik. Bugünkü imza töreni devletimizin yatırımlarla ilgili destek tavrına en güzel örnek. Ford Otosan 12 bin 500 insanımıza istihdam sağlıyor. Firma ülkemizin kalkınmasında çok kritik rol oynuyor. Ford Otosan AR-Ge ihracat üretim ve katma değer etkisi 10 yıla yayılacak büyük vizyon ortaya kalkmakta. Proje tamamlandığında 440 bin olan üretim kapasitesi 650 bine yükselecek. Projenin devreye alınmasıyla Ford dışında Volkswagen firması için de bir tonluk araç üretimi gerçekleştirilecek" dedi.

        REKLAM

        'TÜRKİYE'Yİ ÖNEMLİ BİR BATARYA ÜRETİM MERKEZİ YAPMAKTA KARARLIYIZ'

        Yatırım sayesinde geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların da en büyük üretim merkezinin Türkiye olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:''Proje tamamlandığında Ford Otosan'ın 440 bin olan üretim kapasitesi 650 bine çıkacak, Kocaeli'nde üretilip Avrupa'ya ihraç edilen araçlarla Türkiye'nin liderliği pekişecektir. Sadece dizel ve benzinli araçlar değil kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli araçlar ve batarya üretimi de yapılacak. Ford Motor Company ve Volkswagen AG'nin stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen AG'nin yeni nesil 1 tonluk ticari araç modelinin de Ford Otosan tarafından Kocaeli fabrikalarında üretilmesi öngörülmektedir. Tesiste elektrikli araç ve batarya da üretilecek. Ford Otosan'ın yatırımı ile doğrudan 3 bin dolaylı 15 bin istihdam sağlanacak.''

        REKLAM

        Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ford Otosan'ın Kocaeli'de gerçekleştirme kararı aldığı "Yeni Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimi" yatırımının Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubundan (TOGG) sonra Türkiye'de kurulan ikinci elektrikli araç üretim tesisi olacağını bildirdi. Bakan Varank, "Ülkemizde faaliyet gösteren tüm otomotiv üreticilerini ve tüm global markaları yeni nesil mobilite araç yatırımlarını Türkiye'de yapmaya, sunduğumuz çok cazip teşvik ve desteklerden faydalanmaya davet ediyorum" dedi.

         'Alırsın Ford, olursun lord'
        'Alırsın Ford, olursun lord' Haberi Görüntüle

        '2 MİLYAR EURO'LUK YATIRIM'

        Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç da, Türk otomotiv sanayisinin en büyük yatırımını gerçekleştireceklerini açıkladı. Koç, "2 milyar euro'luk Türk otomotiv sektörünün bugüne kadarki en büyük yatırımını gerçekleştireceğiz. Yeni yatırımımızla Kocaeli fabrikamız, Türkiye’nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek" dedi.

        Ali Koç, "Yeni yatırımımızla Kocaeli fabrikamız, Türkiye’nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. Tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak Topluluğumuzun ve ortağımız Ford Motor Company'nin ülkemize inancının en büyük ispatı. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley'i kabul etti. Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceği, önümüzdeki 10 yılı kapsayan yatırımın vizyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Dave Johnston katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.

        Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ; “Ford ve Türkiye arasındaki ilişkinin temelleri neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor. Bugün geldiğimiz noktada Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün öncü şirketi ve global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne kadar Türkiye'de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız” diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

        FORD VE VOLKWAGEN ORTAK TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİ İÇİN ANLAŞTI

        Ford’un ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli versiyonu 2023 yılı ortası itibarıyla kademeli olarak seri üretime hazır hale gelecek ve müşterilere sunulacak. Ayrıca, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında da Yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli Ford Otosan tarafından Türkiye’de üretilecek.

        3 BİN İLAVE İSTİHDAM

        Yeni yatırımla Kocaeli Fabrikaları’ndaki çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede çıkacak; yanı sıra 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak.

        Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen doğrudan 12 bin kişiyi aşkın istihdam ilave 3 bin kişi ile 15 bin kişiye yükselecek.

        Yan sanayide oluşacak ilave 15 bin kişilik istihdam öngörüsü ile toplam 18 bin kişilik yeni iş imkanı yaratılmış olacak.

        Tam elektrikli yeni nesil Transit Custom modeli ve Volkswagen’in 1 tonluk ticari aracı Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek

        Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları, ilk etapta 2022 yılı itibarıyla Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in Avrupa'ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek ve bataryalarını da Kocaeli’de temin edecek. Böylece, Kocaeli’de Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi kurulmuş olacak.

        Ford Otosan, 2023 ilk yarı itibarıyla ise ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunu da üretmeye başlayacak.

        Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek.

        1,4 milyar Euro tutarındaki proje fazı ile Ford Otosan’ın 1 tonluk orta ticari araç kapasitesinin 405 bin adede yükselmesi planlanıyor.

        GÖLCÜK'TE ELEKTRİKLİ TRANSİT, 2023'TE TRANSIT CUSTOM, AYNI PLATFORMDA VW TRANSPORTER ÜRETECEK

        2 milyar Euro'luk dev yatırımla Gölcük'te 2022'de elektrikli Transit, 2023 ortasında yeni nesil Transit Custom (Tourneo Custom) ve aynı platformda VW Transporter üretilecek. Ford Otosan'ın ihracatı ise 5.9 milyar dolardan 13 milyar dolara yükselecek.

        FORD OTOSAN HİSSESİ YÜZDE 10 YÜKSELDİ

        Açıklamanın ardından Ford Otosan hissesi yüzde 10 yükseldi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa