Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Rusya'da 1990'ların başında ortaya çıkan ve milyarlarca dolar servetleriyle dikkati çeken "oligarklar", futbol dünyasındaki etkisini giderek artırıyor. Rusya veya Avrupa'da sahibi oldukları kulüplere yaptıkları flaş transferlerle dünya futbol kamuoyunun her zaman dikkatini çeken oligarklar, yeşil sahalardaki rekabeti artırırken transfer piyasasının da her geçen gün daha da yükselmesine neden oluyor.

OLİGARKLARIN YÜKSELİŞİ

Sovyetler Birliği'nin 1991'de devrilmesinin ardından serbest ekonomiye geçen Rusya'da hızla zenginleşen ve "oligark" olarak adlarını işadamları, yaptıkları yatırımların yanı sıra gösterişli yaşamlarıyla da adlarını duyurdu.

Özellikle devlet adamlarına yakınlıklarıyla bilinen işadamları, 2000'li yılların ardından sermayelerinin bir kısmını futbola yatırarak dünya çapında isim yapmaya başladı. Ünlü oligarklar arasında Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç, Monaco'nun Başkanı Dmitry Rybolovlev, Rusya Premier Ligi takımlarından Anzhi'nin sahibi Süleyman Kerimov, Arsenal'ın hissedarlarından Özbek asıllı Rus milyarder Alişer Usmanov gibi işadamları gösteriliyor.

RUSYA'DA FUTBOLUN DEĞERİ ARTIYOR

Rusya'da Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla uluslararası arenadaki gücünü yitiren futbol, oligarkların ülkedeki kulüpleri satın almasının ardından önemli ölçüde yükselişe geçti.

Ülkede futbol, yeniden en çok sevilen ve takip edilen spor dalına dönüşürken, yüksek rakamlı sponsorluk anlaşmaları, reklam gelirleri, finansal yönden güçlü takımlar ve ülkeye gelen yabancı yıldızlar ligin kalitesini artırıyor.

Rusya Premier Ligi'nde Brezilyalı Hulk, Belçikalı Axel Witsel, İtalyan Domenico Criscito, Arjantinli Cristian Ansaldi, Fildişi Sahilli Seydou Doumbia, Fransız Yann M'Vila gibi önemli milli oyuncuların yanısıra Kevin Kuranyi, Andri Voronin, Djibril Cisse gibi tecrübeli oyuncular da bulunuyor.

UEFA'nın en değerli ligleri belirlediği sıralamada Rusya, 45.832 puanla 7. sırada yer alırken, Zenit, CSKA Moskova, Rubin Kazan, Lokomotiv Moskova, Spartak Moskova, Anzhi gibi takımlar Avrupa'da adını duyurmaya devam ediyor. CSKA Moskova 2005'te, Zenit 2008'de UEFA Kupası'nı kaldırmayı başardı.

MİLLİ TAKIM DA ETKİLENDİ

Ülkede futbol kalitesinin yükselmesi, milli takımın performansına da yansıyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 2000'li yıllarda yeniden yükselişe geçen Rusya Milli Takımı, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale kalarak dikkati çekerken, Portekiz'in önünde eleme grubunu ilk sırada tamamlayarak Brezilya'da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası'na doğrudan katılma hakkı kazandı.

Rusya, 2018'de düzenlenecek FIFA Dünya Kupası ve 2017'de gerçekleşecek FIFA Konfederasyonlar Kupası'na da evsahipliği yapacak.

OLİGARKLARIN TAKIMLARI, "YILDIZLAR GEÇİDİ"NE DÖNÜŞTÜ

Chelsea ve Monaco gibi Rus işadamlarının sahipliğindeki kulüpler ise kadrolarındaki yıldız oyuncularla dikkati çekiyor.

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea, Roman Abromoviç döneminde tarihinin en başarılı dönemini yaşıyor. Kadrosuna son olarak Benfica'dan 25 milyon avro bonservis bedeli karşılığında Sırp oyuncu Nemanja Matic'i katan mavi beyazlılarda Eden Hazard, David Luiz, Oscar, Juan Mata, Ramires gibi yıldız isimler de yer alıyor.

Yakın geçmişte ikinci lige düşerek tarihinin en kötü günlerini yaşayan Monaco'nun hisselerinin üçte ikisini 2011'de satın alan Başkanı Dmitry Rybolovlev döneminde Fransa temsilcisi yeniden toparlanarak önce birinci lige çıkarken, astronomik bonservis bedelleriyle sezon başında kadroya katılan Radamel Falcao, Joao Moutinho ve James Rodriguez gibi oyuncular kulübü yeniden şampiyonluk yarışına soktu. Monaco, PSG'nin ardından ligde ikinci sırada bulunuyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ