Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Vefat Son dakika! Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi! İşte ölüm nedeni
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz yaşamını yitirdi. Yılmaz uzun süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu. Mesut Yılmaz'ın geçen yılın Ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak 2019’da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti.

        Mayıs 2020’de bu defa beyin sapında tümör saptanan 73 yaşındaki Mesut Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi görüyordu. Mesut Yılmaz, bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.Yılmaz ailesi, Mesut Yılmaz'ın cenazesinin Marmara Üniversitesi İlahiyat Camisi'nde, pandemi tedbirleri içerisinde Pazar günü saat 12:00'de kılınacak cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedileceğini açıkladı.

        1947 doğumlu Mesut Yılmaz, 1991-1999 yılları arasında 2 yıl boyunca 3 kez başbakanlık ve farklı bakanlık görevlerinde bulunmuştu. Yılmaz 11 yıl boyunca Anavatan Partisi Genel Başkanı görevini üstlenmişti.

        MESUT YILMAZ'IN TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURAN KARİYERİ

        1983 yılında Anavatan Partisi kurucuları arasına yer alan Mesut Yılmaz, ANAP Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlendi. Kasım ayında yapılan seçimlerde Rize milletvekili olan Yılmaz, Turgut Özal Başbakanlığı'nda "Bilgilendirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı"na atandı ve hükûmet sözcülüğü görevlerini üstlendi.

        1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenen Mesut Yılmaz, Türkiye-Batı Almanya ve Türkiye-Yugoslavya ekonomi karma komisyonlarının başkanlıklarını yürüttü.

        1987 seçimlerinde yine Rize milletvekili olan Mesut Yılmaz bu sefer Dışişleri Bakanlığı'na atandı. 1988 yılından sonra Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.

        Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Yıldırım Akbulut'un Başbakanlığı'nda Dışişleri Bakanlığı görevinden 20 Şubat 1990'da istifa etti.

        ANAP GENEL BAŞKANI ve BAŞBAKAN OLDU

        Mesut Yılmaz, 15 Haziran 1991 yılında yapılan ANAP Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi. Yılmaz, 1995 seçimleri sonrası DYP ile kurulan 53'üncü hükümetin başbakanı oldu.

        28 ŞUBAT SÜRECİ

        Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Yılmaz, ANAP-DSP-DTP ya da başka bir deyişle ANASOL-D hükümetini kurdu. Yılmaz böylece 3'üncü kez Başbakanlık görevini üstlendi.

        25 Kasım 1998'de, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kendisi ve devlet bakanı Güneş Taner için verdiği gensoru önergelerinin TBMM'de kabul edilmesinden sonra istifa etti. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde partisinin büyük oy kaybına rağmen DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yer alarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.

        ANAP SONRASI...

        3 Kasım 2002 seçimleri sonrası yüzde 5 oy oranı alan ANAP'ta görevinden istifa etti. 2007 seçimlerinde Rize'den bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren Yılmaz, 2009 yılında ANAP ve DYP'nin birleşmesiyle kurulan Demokrat Parti'ye (DP) geçti. Namık Kemal Zeybek'in Genel Başkan seçilmesinin ardından 2011 yılında partiden istifa etti.

        YÜCE DİVAN YARGILAMASI

        Mesut Yılmaz, TBMM tarafından Güneş Taner ile birlikte "Türkbank ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 205. maddesine uyduğu iddiasıyla" hakkında Yüce Divan'a sevk edildi.

        Yüce Divan sıfatıyla görev yapan Anayasa Mahkemesi, her iki kişinin suçlama kararlarının ayrı ayrı ele alınması gereği nedeniyle kararı iade etti. Karar 27 Ekim 2004'te tekrarlandı ve onaylandı. Böylece Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'da yargılanan ilk başbakan olmuş oldu.

        Üç üyenin sanıkların beraatini istemesine karşın oy çokluğuyla verilen karar sonucunda, dava normal zaman aşımı süresine kadar muhafaza edildikten sonra düşecek.

        OĞLUNU KAYBETMİŞTİ

        1976 yılında Berna Yılmaz ile evlenen Mesut Yılmaz'ın Yavuz ve Hasan isimlerinde iki çocuğu vardı.

        Uzun süredir “Temporal Lob Epilepsi” hastalığı nedeniyle tedavi gören Yavuz Yılmaz, Beykoz Konakları'ndaki evinde 2017 yılında intihar ederek yaşamına son vermişti.

        Yavuz Yılmaz'ın ölümü Yılmaz ailesini derinden etkilemişti.

        TANSU ÇİLLER: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

        Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, Habertürk TV'de Mesut Yılmaz'ın ölümünün ardından o dönemde yaşananları anlatarak, başsağlığı diledi. Çiller şunları söyledi:

        "Üzücü bir gün bugün. Parlamenter sistemin başbakanı, icranın başı. Kendisi bu görevlerde bulundu, hizmetler yaptı. Saygıyla anmak isterim.

        Darbelerin ülkemize getirdiği çok büyük faturalar olmuştu. 12 Eylül onlardan birisidir. Adalet Partisi'ni bölmüştür. Liderleri tutuklanmış, yasaklar gelmiştir. Merkez sağ tek bir partide bütünleşmişken buradan başka partiler türemiştir. Özal'ın partisi, yasakların kalkması için uğraş verdiğimiz DYP tarafında bir yol açılmıştır. Bu bölünmüşlük Anavatan ve Doğru Yol Partisini çıkarmıştır, rekabeti bu iki parti üstüne yıkmıştır. Bu istikrarsızlık modelidir. Bunun bedelini milletimiz istikrarsız ve rekabet içinde devam eden koalisyonlarla ödemiştir.

        Biz bu koalisyonlarda birlikte bulunduk. Bunlar olmadan da Demirel ile Özal arasında da devam etti. Onlar da bunun bir yerde uzağı içinde buldular kendilerini. Ben onu da yaşadım. İlk Hazine Bakanı'ydım DYP'de. Merhum Özal Cumhurbaşkanı, Demirel Başbakan. Bu rekabetin ne kadar yıpratıcı olduğunu gördüm. Onların ömrü bütünleşmeye yetmedi ama hemen arkasından Çiller ve Yılmaz dönemleri de aynı rekabete neden oldu. Dava aynı, kadrolar benzer... Birleşmeye çalışsanız da darbelerin getirdiği bölünmüşlüğün getirdiği faturalar sizle birlikte devam ediyor.

        Meclis'te uzun süre birlikte olduğum Mesut Yılmaz'la bir koalisyon kurduk. Onu kurarken, o rekabet bu bölünmüşlüğün sonucunda devam etti. Anavatan Partisi BBP ile bir bütünleşme yaptı. Onların sayısı bizimkinden azdı ama bizim de oy oranımız çok az farkla iki partiden daha azdı. Böyle bir durumda iki şey çıktı, ya rekabet ya bütünleşme. Ben bütünleşme adına adım atılmasını istedim. Bu bütünleşme uğruna başbakanlığı Mesut Yılmaz'da olarak bir koalisyon kurulmasını, fedakarlık yaparak verdik. Bizim çıkardığımız yine azınlık hükümetiydi. Bunun çok büyük zorulukları var.

        Parlamenter sistemin çıkardığı koalisyonların çok zor dönemleri gündeme getirdiğini yaşayarak gördüm. Bugünkü başkanlık sistemlerinin bu koalisyonları bertaraf etmesi daha yüksek. Ufak tefek değişiklikler olabilir ama başkanlık sistemi daha yatkındır. İstikrarın ne kadar önemli olduğunu gördük. Türkiye'nin önüne gelen fırsatların ne kadar çabuk kaçtığını gördük. Kaçan fırsatların şahidi olduğum için bazen koalisyon içinde ve bazen ayrı kanatlarda olmasından bunun nelere mal olduğunu gördüğüm için başkanlık sistemini daha yatkın gördüm.

        Biz bu bütünleşmeyi denedik. Tarih darbelerle yanlış yazıldı. Merkez sağın tasfiyesidir bunlar. 28 Şubat'ta merkez sağ tasfiye olmuştur. Devletin tasfiyesidir. Anavatan Partisi de bu bölünmüşlüğün bedelini çok az oy oranı ile ödemiştir.

        Mesut Yılmaz bugün burada olsaydı o da istikrardan yana olacaktı, o da darbelere karşı olacaktı. Bugün milletimiz önünde büyük fırsatlar olduğunu görüyorum. Gerçekten üzgünüm, çok sevgili eşi Berna Hanım'a başsağlığı diliyorum. Bir evlatlarını kaybettiler, Hasan'a başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun, mekanı cennet olsun."

        SİYASİLERDEN BAŞSAĞLIĞI

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, değerli ailesine ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum.

        İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Türkiye siyaset hayatının mümtaz simalarından, eski başbakanımız Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet, eşi Berna Hanım’a, ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisine rahmet, başta eşi Berna Yılmaz hanımefendi olmak üzere tüm kederli ailesine başsağlığı ve sabır dilerim.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Eski Başbakanlarımızdan, değerli siyaset ve devlet adamı Mesut Yılmaz’ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!

        İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli devlet insanı, Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ı kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendim. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti... Merhuma Allah’tan rahmet, değerli eşine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun...

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Türk devlet ve siyaset hayatının saygın isimlerinden olan, eski Başbakanlarımızdan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Sayın Ahmet Mesut Yılmaz’ın vefatından büyük bir üzüntü duydum. Merhum Yılmaz’ın ülkemize hizmetleri unutulmayacak, her zaman takdirle hatırlanacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Merhum Ahmet Mesut Yılmaz’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; muhterem ailesine, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

        DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan: Eski Başbakanlarımızdan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

        ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi: Turgut Özal'dan sonra derin izler bırakan bir devlet adamıydı. Ülkesi için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Ülkesini zarara uğratacak hiçbir icraatın içerisine girmedi. Oğlunun ölümünden sonra kendini toparlayamadı.

        Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Devlet Adamı, Başbakanımız, Anavatan Partisi E. Genel Başkanı Mesut Yılmaz Beyfendiyi kaybettik. Allah’tan rahmet diliyorum. Başta kıymetli Berna Hanımefendi ve oğlu Hasan Yilmaz olmak üzere tüm aile efradına, camiamıza, dostlarına, Rizeli hemşehrilerine başsağlığı diliyorum.

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Değerli ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz.

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bir süredir tedavi gören ve durumunu yakından takip ettiğimiz Eski Başbakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz’ı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum.

        Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Eski Başbakanlarımızdan ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin ve yakınlarının başı sağolsun. Mekanı cennet olsun.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Eski Dışişleri Bakanımız ve Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.

        Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Hayatını kaybeden eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; yakınlarına, sabır ve baş sağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun.

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Türk siyasetinin değerli ismi, eski Başbakanlarımızdan Sn. Mesut Yılmaz’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi ülkemize yaptığı önemli hizmetlerle hatırlanacak, anılacaktır. Allah rahmet eylesin, ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun.

        İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın: Hakk'ın rahmetine kavuşan eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz Beyefendiye Yüce Allah'tan rahmet, ailesi, yakınları ve tüm sevenlerine sabır ve baş sağlığı dilerim. Ruhu şad, mekânı Cennet olsun.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jüjide Sarıeroğlu: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Sayın Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Vefat eden eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz beye Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.

        CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Eski başbakanlarımızdan, değerli siyaset insanı Mesut Yılmaz‘ı yitirdik. Ülkemize değerli hizmetleri unutulmayacak. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınları ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Eski Başbakanlardan ,değerli siyaset adamı Mesut Yılmaz'ın tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet,ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

        Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: Önceki başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın vefatını öğrendim. Evlat acısı, hastalık... Kendisine Allah'tan rahmet, hanımefendilik timsali Berna Yılmaz başta olmak üzere tüm ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.

        TOBB Başkanı: Eski Başbakanlarımızdan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

        Eski CHP milletvekili Muharrem İnce: Önceki Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz'ın vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

        Eski Başbakan Binali Yıldırım: Bugün vefat eden değerli siyaset ve devlet adamı, önceki Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz'a Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

        Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç: Önceki Başbakanlarımızdan, ANAP Genel Başkanlığı da yapmış Sayın Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesinin, yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa