Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Merkez Bankası'nda 3 isim görevden alındı - Para Haberleri

        Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

        Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak oturdu. PPK Üyeliğine ise Yusuf Tuna atandı. Kararın yayımlanmasının ardından dolar 9.09 liradan 9.17 liranın üzerine tırmandı ve rekor kırdı.

        Son kararla bir başkan yardımcılığı koltuğu boş kaldı. Önümüzdeki haftalarda bu atamanın da yapılması bekleniyor.

        Merkez Bankası'nın yeni Başkan Yardımcısı Taha Çakmak Ziraat Bankası İnsan Kaynakları Grup Müdürlüğü’nün ardından BDDK Başkan Yardımcılığına atanmıştı:

        1959 yılında Trabzon’da doğan yeni PPK Üyesi Yusuf Tuna ise Ankara İ.T.İ.A. Mali Bilimler ve Muhasebe Yüksek Okulu Ekonomi-Maliye bölümünden mezun oldu. TMSF ve BDDK kurul üyelikleri görevinde bulundu.

        Söz konusu karar bugün önceden açıklanmayan bir şekilde Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında gerçekleşen görüşme sonrası açıklandı. Bloomberg'de konuyla ilgili yer alan haberde görüşmede bir PPK üyesinin görevden alınmasının konuşulduğu ve konuşmanın olumlu geçtiği iddia edilmişti.

         Cumhurbaşkanı Erdoğan Kavcıoğlu'nu kabul etti
        Cumhurbaşkanı Erdoğan Kavcıoğlu'nu kabul etti Haberi Görüntüle

        PPK geçen ayki toplantısında sürpriz bir biçimde politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18'e çekmişti.

        Eylül ayında enflasyonun yüzde 19.58'e yükselmesiyle, yüzde 18'lik politika faiziyle arası açıldı. Bu da son dönemde kurdaki yükselişi hızlandırdı.

        Geçen ayki toplantıda indirim piyasaları şaşırtsa da aslında Kavcıoğlu toplantı öncesi yaptığı konuşmalarda indirimin sinyalini vermişti. Kavcıoğlu'nun eylül başında indirim sinyalini ilk verdiği 'çekirdek enflasyon' açıklaması öncesi ise dolar/TL 8.35 seviyesindeydi. Kavcıoğlu "Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arzi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır" açıklamasında bulunmuştu.

        Manşet enflasyondan daha düşük olan çekirdek enflasyonun öne çıkarılmasıyla dolar tırmanışa geçti. 23 Eylül'deki faiz kararı öncesi 8.65 lira civarında olan kur, kararın ardından istikrarlı bir yükselişe geçti. Bu yükselişte dünyada enerji fiyatlarına bağlı olarak artan enflasyon endişeleriyle doların küresel olarak güçlenmesi de etkili oldu.

        KAVCIOĞLU DÖNEMİNDE DOLAR YÜZDE 28 YÜKSELDİ

        Bugün ABD'de eylül ayı enflasyonun yüzde 5.4 ile beklentileri aşmasıyla dolar 9.10 liranın üzerine tırmanarak rekor kırdı.

        Kavcıoğlu eylül ayında çekirdek enflasyon açıklamasını yapmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ağustos ayında faizlerin indirilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

        Mart ayında göreve gelen Kavcıoğlu, göreve gelmeden önce yüksek faiz karşıtı görüşleriyle biliniyordu. Özellikle kurdaki hareket yüzünden şu ana kadar sadece 100 baz puanlık indirime gidebildi. Kavcıoğlu göreve geldiğinden bu yana dolar/TL'de yüzde 28'lik artış yaşandı.

        İNDİRİM KONUSUNDA ÇEKİMSERLERDİ

        Piyasa kaynakları görevden alınan Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük'ün faiz indirimine sıcak yaklaşmayan ve tedbirli değerlendirmelerde bulunduklarını belirtiyor.

        Bu sebeple 21 Ekim'deki PPK toplantısı son atamaların ardından daha önemli bir hale geldi. Halihazırda son indirimin ardından piyasada indirimlerin devam edebileceğine dair bir beklenti oluşmuştu.

        Bu son yapılan atamalar faiz indirimi beklentisini güçlendirebilir. Dolarda kararın ardından yaşanan sert yükseliş de bunu yansıtıyor.

        İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz karar sonrası sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede "Gece yarısına kadar TCMB'nin 21 Ekim'deki PPK toplantısında faiz indirmeyip pas geçeceğini düşünüyordum ama son görev değişikliklerinden sonra fikrim değişti. Yüksek olasılık ile TCMB faiz indirimlerine devam edecek" ifadelerini kullandı.

        BAŞKAN OLABİLECEKLERİ İDDİA EDİLİYORDU

        Bunun yanında son dönemde yabancı basında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkan Şahap Kavcıoğlu'nu görevden alabileceğine dair haberler yapılıyordu. Son olarak Reuters geçen hafta Erdoğan'ın Kavcıoğlu'ndan 'soğuduğunu' iddia etmişti. Bu haber aynı gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yalanlandı.

        Söz konusu haberlerde ve sosyal medyada zaman zaman Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük isimlerinden birisinin Şahap Kavcıoğlu yerine Başkan olarak atanacağı dedikodusu dillendiriliyordu.

        UÇAK BİLETİ TARTIŞMASI

        Görevden alınan PPK Üyesi Abdullah Yavaş ise son zamanlarda farklı bir tartışmanın merkezinde yer alıyordu. ABD'de yaşayan Yavaş'ın PPK toplantılarına uçakla gidip geldiği, toplam uçak bileti masrafının bugüne kadar 700.000 doları aştığı iddia edilmişti.

        2008 yılından bu yana PPK Üyesi olan Yavaş son faiz indirimi kararı alınan toplantıya katılmamıştı. Bloomberg, Yavaş'ın koronavirüs pozitif olması sebebiyle toplantıya katılamadığını bildirmişti.

        DOLAR

        $
        28,7533 0,17
        • Alış: 28,7436
        • Satış: 28,7773
        Son Güncellenme Tarihi: 20/11/2023 23:06:56
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa