Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Son dakika 4. doz geldi! Sağlık Bakanlığı’ndan 4. doz aşı kararı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Sağlık Bakanlığı'ndan koronavirüs aşısında 4. doz kararı... 4. doz, 2 doz BioNTech aşısı isteyen ülkelere gidecek kişiler için tanımlandı. 2 doz Sinovac + 1 doz BioNTech yaptıran kişiler 4. dozu yaptırabilecek.

        4. doz, 3. dozdan 21 gün sonrasına tanımlanırken, öte yandan 15 yaş üstü ve 12 yaş üstü kronik hastalığı olanlar da aşılanabilecek.

        PCR pozitifliği sonrası aşı uygulamasının 3 aydan 1 aya çekildiği de duyuruldu.

        PROF. DR. KURUGÖL: 4. DOZUN 21 GÜN SONRA YAPILMASINA GEREK YOK

        Bakanlığın 4. doz kararına ilişkin Habertürk'e açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Şu anda 3. doz uygulaması var. Sağlık Bakanımız da demeç vermişti; Sinovac aşısı yapılanlara Sinovac ile de BioNTech ile de güçlendirici doz (3. doz) yapılabilir. 3. doz yapıldığında, hatırlatma dozu olduğu için daha önce aşılanmış insan vücudu, bu mikroorganizmayı tanıyor. Tanıdığı için de tek bir doz yaptığınızda çok güçlü bir yanıt veriyor. Biz buna 'anamnestik yanıt' deriz. Çok güçlü yanıt gösterdiğini çalışmalarla da ortaya koyduk; ama bu yeniden aşılama değil. Güçlendirme diye geçiyor. Peki, bunun yeniden tekrarı gerekir mi? Avrupa ülkelerinin bazıları, Sinovac aşısını kabul etmiyor ve 2 doz BioNTech istiyor. Bununla ilgili bir talep oldu. Bundan dolayı 2. doz yapılması gündeme gelmişti ama burada alınan karara göre 4. dozun 21 gün sonra yapılmasından bahsediliyor, buna gerek yok. Bu kadar kısa sürede yapıldığında daha iyi antikor elde etmezsiniz aksine yan etki riskiniz artar. Çalışmalar göstermiştir ki; 1. ve 2. doz arasındaki en iyi süre 9 haftadır. Bu nedenle böyle bir uygulamanın herkese yapılması doğru değil. Yapılacaksa da riskli gruplarda 9 hafta sonra yapılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

        "DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK"

        PCR pozitifliği sonrası aşı uygulamasının 1 aya çekildiğini söyleyen Prof. Dr. Kurugöl, sözlerine şöyle devam etti: "PCR testi pozitif olan bir kişi zaten 14 gün karantinada kalıyor, tedavisi de sürüyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok, gerek de yok. Enfeksiyon geçiren kişiye bir ay sonra aşı yapmanın bir mantığı yok; çünkü daha ilerde de antikorumuzun sürmesi gerekebilir. Zaman içerisinde azalacağını da biliyoruz. Üstüne yeniden aşı yapılacak."

        "19 MİLYON AŞILANMAZSA 40 DOZ DAHİ BİZİ HASTA EDEBİLİR"

        4. dozun yan etki riskinin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kurugöl, "BioNTech'in 2. dozunda çok daha sık olarak yan etki görüyoruz. Ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, lenf bezi şişmesi gibi yan etkileri daha sık görüyoruz. Aralık daha kısa olduğunda yan etki daha fazla oluyor. Doz aralığı daha kısa olduğunda koruyuculuk da 9 haftaya göre azalıyor. 9 hafta sonra belki yapılabilir ama o da tartışmalı bir konu. Güçlendirme dozunun, bazı ülkeler istiyor diye kısa bir süre sonra yeniden yapılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum; ancak kişi yurt dışına çıkacağı sırada dilekçe verirse bu aşı yapılmalı.

        Türkiye'nin şu andaki aşı sorunu; aşısız 19 milyon kişinin olması. Bu 19 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Yoksa onlar aşılanmazsa bize 4 değil, 40 doz dahi yapılsa yine etraftan bulaşma riski var, yeni bir varyant çıkar ve bizi hasta eder. Toplumun en az yüzde 70-80'i aşılanmalı" diye konuştu.

        "AŞI KARŞITLARININ EKMEĞİNE YAĞ SÜRECEK"

        Bu tür uygulamaların aşı yan etkisini artırdığı için aşı karşıtlarının ekmeğine yağ süreceğini söyledi.

        Prof. Dr. Kurugöl, 15 yaş üstünün aşılanmasının doğru bir karar olduğunu söyleyerek, "15 yaş üstünün aşılanmasını doğru buluyorum. Okullar açılmadan önce bu grubun aşılanmasında yarar var. 12 yaş üstü kronik hastalığı olanlara tanımlanmasını da çok doğru buluyorum" dedi.

        Bakan Koca'dan 4. doz açıklaması!
        Haberi Görüntüle

        "mRNA AŞISINA OLAN GÜVEN AZALIYOR"

        Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk ise 4. doz kararına ilişkin şunları söyledi: "Elimizde bilimsel bir veri yok. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Koca üç doz inaktif aşının koruyuculuğunun daha yüksek olduğunu söyledi; ancak bu açıklamaya çok temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum çünkü daha önce 3 doz Sinovac yapılanlar ya da 2 doz Sinovac + 1 doz BioNTech yapılanlar ne kadar süre takip edildi. O sürede ülkemizde Delta varyantı var mıydı, ne kadarı hastaneye yattı ne kadarı hayatını kaybetti. Bunlar bilinmeden çok küçük bir grupta çalışma yapılmış ve böyle bir açıklama yapılmışsa, ki öyle görünüyor. O zaman insanların mRNA aşısına olan güveni azalmış oluyor."

        PROF. DR. KOCATÜRK: BAKANLIK TARAFINDAN GERÇEK YAŞAM VERİLERİNİN PAYLAŞILMASI GEREKİYOR

        "Bugünkü açıklamada da '2 doz mRNA aşısı yapılabilir' ifadesiyle kafalar iyice karıştı" diyen Prof. Dr. Kocatürk, "Bakanlığın bu tür açıklamaları yapmadan önce daha dikkatli olmasında fayda var. Hele ki bu kadar aşı karşıtlığı varken dikkatli olmamız gerekiyor. Hem de elimizde bilimsel bir veri yok. Bu kadar çok inaktif aşı yapılan ülkeler; Şili, Endonezya, Brezilya, Çin, bir de biz varız. mRNA aşısı da yapıyoruz. Dolayısıyla bir veri çıkacaksa o veri Türkiye'den çıkacak ama henüz çıkmadı. Dolayısıyla '3. dozun üzerine 4. doz öneriyoruz' demek için elimizde çok iyi bir veri olması lazım ya da Bakanlık tarafından gerçek yaşam verilerinin açıklanması gerekiyor. Gerçek yaşam verileri açıklanırsa o zaman herkes daha çok rahat eder ve aşı kararsızlığı da bana göre azalmış olur. Öteki türlü yanlış anlaşılabilecek açıklamalar çok zarar veriyor. 15 yaş üstüne aşı yapılacak olması kararını ise destekliyorum" diye konuştu.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa