Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi: İngiltere kabinesinde Filistin şoku! İçişleri Bakanı uella Braverman görevden alındı

        BBC'nin haberine göre, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ı görevden aldı.

        Kabinedeki değişikliklerin bugün devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

        Görevden alınan İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın yerine, Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin göreve getirildiği belirtildi. İngiliz medyası Cleverly'nin Dışişleri Bakanlığı görevini ise Eski İngiltere Başbakanı David Cameron'ın üstleneceğini açıkladı.

        2016'DAN SONRA YENİDEN DAVID CAMERON

        BBC'nin haberine göre Muhafazakar Parti'yi 13 yıl sonra iktidara taşıyan ve 2010-2016 yılları arası başbakanlık yapan David Cameron, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının kararlaştırıldığı Brexit referandumu sonrası istifa etmişti.

        BBC Politika Editörü Chris Mason, Braverman'ın görevden alınması ve kabinede değişiklikler yapılması konusunda görüş bildirenlerin yaşananları, "devasa" ve "deprem etkisi yaratan" gelişmeler olarak değerlendirdiğini aktardı.

        FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞLERİNE 'NEFRET YÜRÜYÜŞÜ' DEMİŞTİ

        Londra'da 14 Ekim'den beri her cumartesi düzenlenen Filistin'le dayanışma yürüyüşlerinin Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefikler ile Almanya arasında imzalanan ateşkesin yıl dönümüne denk gelmesi üzerine Başbakan, İçişleri Bakanı ve Londra Metropolitan Polisi, yürüyüşün ertelenmesini istemişti.

        REKLAM

        Ateşkes Günü olarak geçen 11 Ekim'de Filistin yürüyüşü yapmayı Başbakan Rishi Sunak, "provokatif ve saygısızca" olarak nitelendirirken Braverman ise yürüyüşlerle ilgili "nefret yürüyüşü" açıklaması yapmıştı.

        Londra Metropolitan Polisi, yürüyüşe izin vermemesi yönündeki çağrılara ise yürüyüşü engellemek için yeterli kanıt ve yasal gerekçe olmadığını açıklamıştı.

        Braverman, bu tartışmalar sürerken Times gazetesinde yayımlanan makalesinde Londra polisini Filistin konusunda taraflı olmakla suçlamıştı.

        Bu açıklaması nedeniyle hükümetten, partisinden ve muhalefetten eleştiriler alan Braverman için İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, "aşırı sağı cesaretlendirdiği" için istifa çağrısı yapmış, ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise görevden alınması gerektiğini söylemişti.

        DÜNKÜ GÖSTERİLERE "BU BÖYLE DEVAM EDEMEZ" MESAJI VERMİŞTİ

        REKLAM

        Braverman, X hesabından yaptığı paylaşımda, Londra'da dün düzenlenen Filistin'le dayanışma yürüyüşü ve aşırı sağcıların Ateşkes Günü kapsamında gerçekleştirdiği eylemlerde Londra polisinin gösterdiği performansı övmüştü.

        Yaşanan şiddet olaylarında bazı polislerin yaralandığını kaydeden Braverman, yürüyüşte sergilenen bazı pankartları ve sloganları "hastalıklı, tahrik edici ve bazen suç niteliği taşıyan" şeklinde yorumlamıştı.

        Braverman, "Antisemitizmle ırkçılığın her türlüsü ve terörizme bu kadar değer verilmesi son derece rahatsız edici. Bu böyle devam edemez" ifadelerini kullanmıştı.

        Her hafta düzenlenen eylemler nedeniyle, "Londra sokakları nefret, şiddet ve antisemitizmle kirleniyor." ifadelerine yer veren Braverman, kentteki Yahudi toplumunun da tehdit altında hissettiğini belirtmişti.

        HİNDİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI CAMERON'LA GÖRÜŞTÜ

        Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, İngiltere'ye ziyareti kapsamında ülkenin yeni Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir araya geldi.

        Jaishankar, sosyal medya platformu X'ten, Cameron ile görüşmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

        Dışişleri Bakanlığına atanan Cameron'ı kutlayan Jaishankar, görüşmede, ülkelerinin "stratejik ortaklığının tam potansiyeline ulaşması" konusunu ele aldıklarını aktardı.

        Batı Asya'daki duruma ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile Hint-Pasifik bölgesine ilişkin konulara değindiklerini ifade eden Jaishankar, Cameron ile yakından çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

        JAISHANKAR, İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

        Bakan Jaishankar, X'ten yaptığı diğer paylaşımda, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ile de görüştüğünü bildirdi.

        Ülkelerinin savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğini artırmaya ilişkin görüştüklerini aktaran Jaishankar, Shapps ile küresel güvenlik sorunlarına ilişkin görüşlerini paylaştıklarını kaydetti.

        Bakan Jaishankar'ın, 11 Kasım'da başlayan İngiltere ziyaretinin 15 Kasım'da sona ermesi bekleniyor.

        * Haberin görseli Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa