Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SON DAKİKA! Dolar piyasaları sallıyor - Haberler - Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını beklenenden daha erken artırma ihtimali piayasları kaygılandırdı. Fed toplantısının ardından yatırımcılar dolardaki kısa pozisyonlarını kapatırken, dolar endeksi de haftalık 1.6 puan artarak son 2 ayın en yüksek seviyesi olan 92 puanı aştı.

        Başta kurlar olmak üzere piyasaları sarsan Fed toplantısının en önemli çıktısı noktasal grafikte daha önce 6 olan 2023'te faiz artışı öngörenlerin sayısının 13'e yükselmesiydi. Bu gelişme, pandemi döneminde bilançosu 8 trilyon doları aşan Fed'in tahvil alımlarını beklenenden erken kısabileceğine yorulurken bankalardan ters repoya gelen gecelik talep 750 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdı.

        Korku endeksi olarak bilinen VIX tahvil faizlerinin yükselmeye başladığı mayıs ayından bu yana ilk kez 20 seviyesini aştı.

        St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta varlık alımı azaltma tartışmalarını resmi olarak başlattığını söyledi.

        Enflasyon hedeflerine ulaşmak için politikaların düzeltmeye ihtiyacı olduğunu belirten Bullard, varlık alımı azaltımına ilişkin tartışmaların gelecek haftalarda devam edeceğini vurguladı.

        GELİŞMİŞ ÜLKE KURLARI SERT DÜŞTÜ

        Gelişmelerin ardından pek çok para birimi dolar karşısında kayıplar yaşamaya devam ediyor.

        Dolar karşısında ekim ayından bu yana en kötü performansını sergileyen euro, yüzde 1.6 değer kaybederken euro/dolar paritesi de 1.21'lerden 1.19'a geldi. Yen, ise son 11 haftanın en düşük seviyesinde dolar/yen paritesi 110 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

        Analistler, güvercin Avrupa Merkez Bankası (ECB) cephesinin para politikası döngüsünde Fed'in gerisinde kaldığına dikkat çekerken yatırımcının euro almakta gönülsüz davrandığını ifade ediyor.

        Commerzbank, günlük bülteninde önemli bir veri akışının olmadığına ve Fed toplantısının yansımalarının sürdüğüne dikkat çekerek "ABD merkez bankası bir adım önde ve sonuç olarak dolar, euro karşısında destek bulmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        İngiliz sterlinin haftalık kaybı yüzde 1.5'u bulurken Asya piyasalarında Avustralya Doları aralık ayından bu yana ABD Doları karşısındaki en düşük seviyesine geldi.

        BORSA VE EMTİALAR DA DEĞER YİTİRDİ

        Fed'in şahin tavrı dolar karşısında sadece diğer kurları değil borsa ve emtialardaki fiyatlamayı da aşağı çekti. ABD'de Dow Jones endeksi ocak ayından bu yana en kötü haftayı yaşarken Avrupa borsaları, haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı.

        Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1.58 değer kaybetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1.9, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1.78, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1.46, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,93 geriledi.

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 23.09 puan azalarak 1.391,06 puandan kapandı.

        New York Borsası, haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 1.58, S&P 500 endeksi yüzde 1.31, Nasdaq endeksi yüzde 0.92 kayıpla haftayı tamamladı. Dow Jones ekim ayından bu yana haftalık bazda en fazla düşüşü yaşadı.

        Brent petrol ve Batı Teksas Petrolü (WTI) perşembe gününden bu yana yüzde 1.5 ila yüzde 2 arasında düştü.

        Çarşamba günü brent petrolün varili nisan 2019, WTI ise ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

        Emtialardaki düşüş sadece petrolle sınırlı kalmadı ve değerli metallerde de görüldü. Altın haftalık yüzde 5.5 düşerek 100 günlük ortalamanın da altına dokundu ve 1.767 dolara kadar indi. Gümüşteki kayıp ise yüzde 7'yi aştı.

        Paladyumda haftalık düşüş yüzde 9, platinde yüzde 8.1 olurken bu sene rekor kıran bakır fiyatı hafta başında 4.54'ü gördükten sonra 4.20'ye kadar inerek yüzde 7.1 değer kaybetti. Nikel ve alüminyumdaki kayıplar ise sırasıyla yüzde 3.8 ve yüzde 3.4 olarak gerçekleşti.

        BITCOIN YÜZDE 5.2 DÜŞTÜ, ETHEREUM YÜZDE 8 DEĞER KAYBETTİ

        Kriptoparalarda da dalgalı seyir hakim oldu. Bitcoin yüzde 5.2, Ethereum yüzde 8 değer yitirdi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa