Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya HAMAS - İSRAİL SON DAKİKA: Bombardıman aralıksız sürdü: İsrail'de 'savaş hali' ilan edildi! - Filistin İsrail Son Durum Ne Oldu?

        Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlatmasının İsrail'in Gazze Şeridi'ne doğru başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu sürüyor.

        İSRAİL'DEN LÜBNAN'A HAVA SALDIRISI

        İsrail'in, yapılan sızma girişimlerinin ardından Lübnan'daki bazı hedeflere helikopterle hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

        İsrail ordusu, Lübnan'dan gelen sızma girişimi ve ardından çıkan çatışmalar sonrası kısa bir açıklama yaptı.

        Açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerin helikopterle gerçekleştirilen hava saldırısı ile vurulduğu kaydedildi.

        Ayrıca açıklamada daha sonra detaylı bilgilerin paylaşılacağı belirtildi.

        İsrail ordusu, Lübnan sınırından ülkeye sızmaya çalışan bazı silahlı şüphelilerin öldürüldüğünü duyurmuştu.

        HİZBULLAH: SIZMA GİRİŞİMİ İLE BAĞLANTIMIZ YOK

        İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinden İsrail'e yönelik sızma girişimine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Lübnan topraklarından İsrail'e sızmaya çalışan silahlı bazı şüphelilerin sınırda öldürüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, İsrail askerlerinin bölgede arama çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

        İsrail'e ait helikopterin sınır bölgesinde bazı hedefleri vurduğu kaydedilirken, öldürülen kişilerin sayısına ilişkin ise bilgi verilmedi.

        Lübnan'daki Hizbullah Hareketi Basın Sorumlusu Rana Sahili ise İsrail sınırı üzerinde meydana gelen sızma girişimiyle herhangi bir bağlantılarının bulunmadığını söyledi.

        Sahili, AA muhabirine İsrail ordusu tarafından sızma girişiminde bulunurken öldürülen bazı silahlı milisler hakkında bilgi verdi. Sınır üzerinde meydana gelen sızma girişimi ve saldırılarının Hizbullah tarafından gerçekleştirilmediğini belirten Sahili, sınırdaki gerginlikle bağlantılarının bulunmadığını ifade etti.

        Lübnan medyasında çıkan haberlerde ise, milislerin Filistin kamplarında yaşayan Hamas veya İslami Cihad üyesi olabilecekleri kaydedildi.

        İSRAİL: GAZZE ŞERİDİ ABLUKAYA ALINACAK

        İsrail tarafından yapılan açıklamada "Gazze Şeridi, ablukaya alınacak. Elektrik, yiyecek, yakıt olmayacak, her şey kapalı olacak" denildi. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne giden su akışının da kesildiğini söyledi. İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre Bakan Katz, İsrail'den Gazze Şeridi'ne giden su borularındaki su akışının durdurulduğunu belirtti.

        İsrail basınına göre, Gazze Şeridi'nden İsrail'e düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 800'ü geçti.

         ABD'den İsrail'e askeri destek
        ABD'den İsrail'e askeri destek Haberi Görüntüle

        TEL AVİV VE KUDÜS'TE SİREN SESLERİ DUYULUYOR

        Reuters, Tel Aviv bölgesinde siren seslerinin duyulduğunu aktardı. Reuters'a konuşan görgü tanıkları, Tel Aviv ve Kudüs bölgesinde siren seslerinin duyulduğunu söyledi.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bugün Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlediklerini bildirdi. Habertürk'ten Sena Alkan ve kameraman Emre Altun İsrail'de saldırı girişiminin olduğu Ben Gurion Havalimanı'ndan son durumu aktardı.

        Kudüs'te de sirenlerin çalmaya başladığı belirtildi.

        Hamas'tan yapılan açıklamada "Gazze'de sivillerine vurulmasına karşılık saldırı başlattık. Kudüs'e doğru roketler ateşlendi" denildi.

        "ARALIKSIZ SÜRDÜ"

        Hava saldırılarının özellikle bu gece çok yoğun olduğunu belirten AA muhabiri, sabah saat 05.38 itibariyle bombardımanın kentin birçok yerinde aralıksız sürdüğünü aktardı.

        Bölgede yaşayan görgü tanıklarına göre, kentin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinin belediye bölgesi, Karaman ve Naayma caddelerindeki yapılara 60'tan fazla hava saldırısı düzenlendi, bombardıman evlerde ve altyapıda büyük hasar oluşturdu.

        REKLAM

        1000 TONDAN FAZLA PATLAYICI KULLANILDI

        İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 1000 tondan fazla patlayıcı kullandığını duyurdu.

        Ordudan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne her birine onlarca savaş uçağının katıldığı 4 hava saldırısı düzenlendiği ve 800'den fazla noktanın hedef alındığı kaydedildi.

        Açıklamada, Beyt Hanun'da Hamas'a ait noktalar ve bölgenin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nin yanı sıra operasyonların sürdüğü Cebaliye'deki askeri altyapılar ve bir cami gibi Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde bazı noktaların vurulduğu ifade edildi.

        İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 1000 tondan fazla patlayıcı ve füze kullanıldığı belirtilen açıklamada, söz konusu saldırılarda yüzlerce Filistinlinin öldüğünün tahmin edildiği ve sınırı aşarak yakınlardaki yerleşim birimlerine sızan onlarca Hamas mensubunun yakalandığı aktarıldı.

        Açıklamada ayrıca, 7 Ekim'den bu yana Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin İsrail'e desteğini vurgulayan ABD Merkez Komutanlığı ile "iki kez" görüştüğü, tüm savaş alanlarında hazırlıklar artırılmaya ve kuzey bölgesindeki güçlerin takviyesine devam edildiği ve son günlerde yüz binlerce yedek askerin göreve çağrıldığı kaydedildi.

        İSRAİL VE FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTIYOR

        İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'ü çocuk, 105'i kadın olmak üzere 704'e yükseldi.

        İsrail medyası ise İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısının 800'e ulaştığını açıkladı.

        CİBALİYE'DEKİ MÜLTECİ KAMPI VURULDU

        Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Cibaliye'deki 113 bin mültecinin yaşadığı kampın vurulduğunu açıkladı. 50 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

        Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 700'e yükseldiği bildirildi, yaralanan İsrailli sayının 2 bin 315 olduğu belirtildi.

        İsrail merkezli Kanal 12 televizyonuna göre, 365'i ağır olmak üzere toplam yaralı sayısı 2 bin 315'e çıktı.

        Haaretz Gazetesi de, ağır yaralılardan 25 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğunu aktardı.

        İSRAİL'DEN 3 BELDEDE YAŞAYANLARA EVLERİNİ TERK ETMELERİ İSTENDİ

        İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin sınır bölgesindeki 3 beldede yaşayan Filistinlilerden evlerini terk etmelerini istedi.

        İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin Abesan el-Kebira, Abesan Sagira ve Hırbe Huzaa beldelerinde yaşayanlar başta olmak üzere Gazze sakinlerine çağrıda bulundu.

        "Filistinli silahlı grupların bu bölgeleri kullandığını" savunan Adraee, belde sakinlerinin can güvenlikleri için derhal evlerini boşaltmaları ve Han Yunus kent merkezine geçmeleri gerektiğini ifade etti.

        İsrail ordusu, 2 gündür Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde yaşayanların telefonlarına rastgele mesajlar göndererek evlerini boşaltmalarını istiyor.

        Gazze'nin iç kesimlerinde yaşayan bazı Filistinlilerin de İsrail tarafından telefonla aranarak benzer mesajların iletildiği ifade ediliyor.

        73 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

        İsrail ordusu, Hamas'ın önceki gün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 73'ye yükseldiğini duyurdu.

        İsrail ordusu, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim'de başlayan saldırılarında bugüne kadar 73 İsrail askerinin öldüğü, hayatını kaybeden 16 İsrail askerinin daha kimlik bilgilerinin aileleri ve kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi.

        İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, toplam 57 askerinin öldüğünü duyurmuştu.

        REKLAM

        BMGK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

        Hamas'ın İsrail'e başlattığı operasyonun ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün olağanüstü toplandı.

        Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çok sayıda üyesi pazar günü Hamas'ı kınadı ancak ABD, oy birliği sağlanamamasından üzüntü duyduğunu dile getirdi.

        İSRAİL'DE SAVAŞ HALİ İLAN EDİLDİ

        İsrail'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nden başlayan saldırılar üzerine dün savaş hali ilan edildi.

        İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, diğer istihbarat ve güvenlik üst düzey yetkilileri güvenlik oturumu düzenledi.

        Oturumun ardından ülkede "savaş hali" ilan edildiği ve büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığı kaydedildi.

        REKLAM

        Başbakanlığın açıklamasında ayrıca, "Gazze Şeridi'nden düzenlenen kanlı terör saldırısı, İsrail'i savaşa mecbur etti ve savaş 7 Ekim 2023 sabah 06.00'da başladı." ifadeleri kullanıldı.

        HİZBULLAH: TARAFSIZ DEĞİLİZ

        Dün sabah Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapılmış, saldırıyı Lübnan'daki Hizbullah Hareketi üstlenmişti.

        Lübnan'daki Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında "tarafsız olmadıklarını" söylemişti.

        İSRAİL ORDUSU YANLIŞLIKLA KENDİ ASKERİNİ VURDU

        İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınındaki Celil Garbi bölgesinde bulunan askerlerinin yanlışlıkla kendi askerlerine ateş açması sonucu 4 yaralı olduğunu duyurdu.

        İsrail resmi haber ajansı KAN'ın ordu sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Celil Garbi yakınındaki bir Yahudi yerleşim yerinde görev yapan İsrail güçleri, kontrol noktasına hızlıca yaklaşan araca ateş açtı.

        Daha sonra askeri aracın içindekilerin İsrail ordusuna bağlı askerler olduğu anlaşıldı. Hafif yaralanan İsrail askerleri tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

        REKLAM

        İsrail pazar günü, Hizbullah örgütünün İsrail işgali altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesine kurduğu bir çadırı silahlı insansız hava aracıyla bombalamıştı.

        Yine İsrail merkezli Yediot Ahronot'un haberine göre, pazar günü İsrail güçleri Gazze sınırı yakınındaki Aşdod kentinde bir araca ateş açtı. İsrail güçlerinin dur ihtarına uymayan ve Gazze yakınlarından İsrail'in orta kesimlerine doğru gitmek isteyen araçta öldürülen kişinin İsrail vatandaşı olduğu ortaya çıktı.

        260 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

        İsrail kurtarma servisi Zaka, Hamas'ın saldırısına uğrayan müzik festivalinde yaklaşık 260 kişinin cansız bedeninin bulunduğunu söyledi.

        İSRAİL: 130 HEDEF VURULDU

        İsrail son 3 saatte 130 hedefin vurulduğunu açıkladı

        MESCİD-İ AKSA İMAM HATİBİNE ÖLÜM TEHDİDİ

        Fanatik Yahudi bir grup ile önde gelen şahsiyetlerinin, Mescid-i Aksa İmam Hatibi ve eski Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh İkrime Sabri’ye yönelik suikast ve tasfiye çağrılarının arttığı bildirildi.

        Avukatlardan oluşan Şeyh İkrime Sabri’yi Savunma Heyeti, fanatik Yahudi grup ile önde gelen şahsiyetlerinin Şeyh Sabri’ye yönelik artan suikast ve tasfiye çağrılarına ilişkin “acil ve tehlikeli” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

        Açıklamada, İsrail toplumunda artan “faşizmle” birlikte Şeyh Sabri’nin hayatının “ciddi bir tehdit” altında olduğuna dikkat çekilerek, suikast ve tasfiye çağrılarının ciddiye alınıp Şeyh Sabri’nin korunması çağrısı yapıldı.

        Şeyh Sabri’nin başına gelebilecek her türlü zarardan İsrail makamlarının sorumlu tutulduğu vurgulanan açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin” fanatik Yahudi grup ve şahsiyetlerin kışkırtmaları konusunda sessiz kaldığı ve bu aşırılık yanlılarını bu kışkırtmayı sürdürmeye ve bu “tehlikeli çağrıları” artırmaya teşvik ettiği belirtildi.

        Açıklamada, “İsrail güvenlik servislerini cinayet ve terör azmettiricileri hakkında derhal ve ciddi bir soruşturma başlatmaya, suçluları derhal yakalayıp hesap vermeye ve suçlarını işlemeden önce cezalandırmaya çağırıyoruz.” denildi.

        KUDÜS YÜKSEK İSLAM HEYETİ'NDEN UYARI

        Şeyh İkrime Sabri’nin başkanlığını yürüttüğü Kudüs Yüksek İslam Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren sosyal medyada fanatik Yahudiler tarafından Şeyh Sabri’ye yönelik suikast düzenlenmesi kampanyası yürütüldüğü belirtildi.

        Açıklamada, Şeyh Sabri’nin hayatının gerçek bir tehditle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunularak, Şeyh Sabri’ye yönelik herhangi bir zararın sorumlusunun İsrail olacağı vurgulandı.

        Şeyh Sabri’nin Filistin’in önde gelen şahsiyetlerinden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Arap ve İslam ülkelerine acilen devreye girme çağrısı yapıldı.

        İSRAİL'İN LÜBNAN'A SALDIRILARI SÜRÜYOR

        İsrail, Lübnan'ın güneyinden yapılan sızma girişimi ve çatışmaların ardından sınır bölgelerini topçu birlikleri ile vurmaya devam ediyor.

        Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırında meydana gelen son gelişmelere ilişkin bilgi paylaşıldı.

        Haberde, İsrail topçu birliklerinin fosforlu havanlarla sınır üzerindeki Mervahin beldesi yakınlarını vurduğu kaydedildi.

        İsrail ordusu, Lübnan sınırından ülkeye sızmaya çalışan bazı silahlı şüphelilerin öldürüldüğünü duyurmuş ve ardından sınır bölgesine helikopterle saldırı düzenlemişti.

        Lübnan ordusu güneyde artan gerginlik üzerine yaptığı yazılı açıklamada vatandaşlara güvenliklerini korumak için azami tedbir almaları ve sınıra yakın bölgelere gitmemeleri çağrısında bulundu.

        Filistin İslami Cihat Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı üstlenmişti.

        HİZBULLAH'TAN 'TARAFSIZ DEĞİLİZ' AÇIKLAMASI

        İsrail ordusu, dün Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurmuş, saldırıya topçu atışlarıyla karşılık vermişti.

        Lübnan'daki Hizbullah da İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlenmişti. İsrail'in düzenlediği saldırıda 2 çocuk yaralanmıştı.

        Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, dün yaptığı açıklamada, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında "tarafsız olmadıklarını" söylemişti.

        Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, bugün Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde "şartlı güvence" aldıklarını belirtmişti.

        Ardından, İsrail ordusu, bugün Lübnan sınırından ülkeye sızmaya çalışan bazı silahlı şüphelilerin öldürüldüğünü açıklamıştı.

        Lübnan'daki Hizbullah Hareketi Basın Sorumlusu Rana Sahili, İsrail sınırı üzerinde meydana gelen sızma girişimiyle herhangi bir bağlantılarının bulunmadığını söylemişti.

        GAZZE'DE HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 687'YE ULAŞTI

        İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 687'ye ulaştığı bildirildi.

        Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

        Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 140'ı çocuk, 105'i kadın, 687 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 bin 726 kişinin yaralandığı belirtildi.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

         Netanyahu: Yanıtımız Ortadoğu'yu değiştirecek
        Netanyahu: Yanıtımız Ortadoğu'yu değiştirecek Haberi Görüntüle
         "İsrail'deki saldırılarda 11 ABD'li öldü"
        "İsrail'deki saldırılarda 11 ABD'li öldü" Haberi Görüntüle
         Festival faciaya dönüştü, kaçış anı böyle görüntülendi!
        Festival faciaya dönüştü, kaçış anı böyle görüntülendi! Haberi Görüntüle
         Demir Kubbe sistemi nasıl işliyor?
        Demir Kubbe sistemi nasıl işliyor? Haberi Görüntüle
         Rehin alınan İsraillilerin kimliği hakkında neler biliniyor?
        Rehin alınan İsraillilerin kimliği hakkında neler biliniyor? Haberi Görüntüle
         İsrail saldırısını planlayan isim: Misafir
        İsrail saldırısını planlayan isim: Misafir Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa