Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Prens Philip son yolculuğuna uğurlandı

        İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 99 yaşında yaşamını yitiren eşi Edinburgh Dükü Prens Philip için tören düzenlendi.

        Windsor Kalesi'nde bulunan St George's Kilisesi'nde yapılan tören canlı olarak yayınlandı. Prens Philip için devlet töreni değil kraliyet töreni gerçekleştirildi. Covid-19 pandemisi nedeniyle yalnızca 30 kişinin katıldığı törende maske ve sosyal mesafeye dikkat edildi.

        Kale etrafında yoğun güvenlik önemleri alınırken, İngiliz halkı Edinburgh Dükü'nü anmak için sabah saatlerinden itibaren Windsor Kalesi'nin etrafına gitmeye başladı.

        İngiltere saatiyle 15:00, Türkiye saatiyle ise 17:00'de başlayan tören öncesinde Prens Philip'in kişisel bayrağı, kepi ve çiçeklerle kaplanan tabutu muhafızlar tarafından Windsor Kalesi İç Salonu'na taşındı.

        Baş papaz, St George's Chapel'e gitmeden önce dua etti.

        Ardından kraliyet ailesinin üyeleri ve Philip'in geçit törenine katılmayan akrabaları, kiliseye yolculuk yapmak için arabayla Windsor Kalesi'nden ayrıldı.

        Kraliyet Suvari Alayı'nın mensupları Batı Merdivenleri'nin etrafına dizildi ve tabut indirilmeden önce Kraliyet Bandosu müzik çaldı. Müziğin durmasıyla tabut, askerler tarafından taşınarak cenaze arabasına yerleştirildi.

        CENAZE ARABASI ÖZEL TASARIM

        Edinburgh Dükü Prens Philip tarafından tasarlanan askeri yeşil özel bir Land Rover, cenaze arabası olarak kullanıldı.

        Dük'ün çocukları Prenses Anne ve Prens Charles, Prens Edward ve Prens Andrew cenaze arabasının yanından yürüyerek babalarına veda etti.

        Onların arkalarında ise Prens Harry, Prenses Anne'in oğlu Peter Phillips ve Prens William yer aldı. İngiliz basını Prens Harry'nin kraliyet görevlerini bıraktıktan sonra ABD'ye taşınmasıyla, abisi William ile aralarının bozuk olduğunu, bu nedenle ikilinin yan yana yürümediğini yazdı.

        Prens Harry ve Prens William Mart 2020'de, Londra'daki Westminster Abbey'de gerçekleşen İngiliz Milletler Topluluğu hizmetinden bu yana ilk kez birlikte görülmüş oldu. Prens Harry'nin eşi Meghan Markle ise ikinci bebeğine hamile olması nedeniyle ABD'de kaldı.

        Üçlünün ardından Anne'nin eşi Koramiral Sir Tim Laurence ve merhum Prenses Margaret'in oğlu Snowdon Kontu yürüdü.

        Kraliçe Elizabeth aracıyla aileyi takip etti. O sırada top atışları gerçekleştirildi ve çanlar çalındı.

        Cornwall Düşesi Camilla, Cambridge Düşesi Kate Middleton, Prenses Eugenie ve eşi Jack Brooksbank, Prenses Beatrice ve eşi Edoardo Mapelli Mozzi, Zara ve Mike Tindall gibi isimler de törende yerini aldı.

        39 yaşındaki Kate Middleton, cenazede Kraliçe'nin inci kolyesiyle görüldü. Kraliçe Elizabeth'in kendi koleksiyonundan olan gerdanlığı, Prenses Diana 1982'de Hollanda için düzenlenen bir devlet yemeğinde takmıştı.

        KİLİSEYE KRALİYET AİLESİ VE DÜK'ÜN ÖZEL SEKRETERİ GİREBİLDİ

        Kortejin ardından kiliseye varıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. Canterbury Başpiskoposu ve Windsor Baş Papazı tabutu teslim aldı.

        Kiliseye yalnızca Kraliyet Ailesi ve Dük'ün özel sekreteri girebildi. Prens Philip'in naaşı Kraliyet lahitine konuldu. Kraliyet ailesi üyeleri, 50 dakika süren baş papaz tarafından yürütülen ayin için yerlerini aldı.

        Kraliçe Elizabeth Covid-19 önlemi olarak kilisede tek başına oturdu. Aynı şekilde Prens Harry de tek başına görüntülendi.

        Kilise töreninin bitişiyle Kraliçe, konutuna döndü. Prens Harry ise Prens William ve Cambridge Düşesi'yle konuşurken kayıt altına alındı.

        ASKERİ ÜNİFORMA GİYMEDİLER

        Kraliyet Ailesi üyelerinin, resmi davet ve törenlere, geleneksel olarak sahip oldukları onursal unvanları yansıtan askeri üniformalar ve madalyalar ile katıldıkları biliniyor. Fakat Kraliçe, oğlu Prens Andrew ve torunu Prens Harry'nin bu geleneği yerine getiremeyecek olması nedeniyle sorunu çözmek için devreye girdi. Törene katılan kraliyet üyeleri yas kıyafetleriyle görüldü.

        Prens Andrew'ün yıllar önce reşit olmayan bir kızla cinsel ilişki yaşadığı iddialarının ardından, cinsel taciz suçundan sabıkası olan ve cezaevinde ölü bulunan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein ile arkadaşlığının ortaya çıkmasıyla kraliyet görevlerine son verilmişti. Prens Harry ise yakın zamanda tüm görevlerinden feragat ettiğini açıklamıştı.

        EN UZUN SÜRELİ KRALİYET EŞİ OLDU

        Yunan adası Korfu'da 10 Haziran 1921 yılında dünyaya gelen Prens Philip, Elizabeth ile kraliçe olmadan 5 yıl önce 1947'de evlendi ve 'en uzun süreli kraliyet eşi' oldu.

        PRENS PHILIP'IN 99 YILLIK YAŞAMI

        10 Haziran 1921'de doğan, doğumunda kendisine Yunanistan ve Danimarka Prensi unvanı verilen, tam adı Philip Mountbatten olan Prensi Philip Edinburgh Dükü'ydü.

        Doğumunda Yunanistan'da yaşanan darbe sonrası ülkeden sürülen Prens Philip, İskoçya ve Almanya okullarında Alman Yahudi eğitimciler tarafından yürütülen bir eğitim gördü. 18 yaşındayken İngiltere'nin Kraliyet Donanması'na katıldı.

        Philip, II. Dünya Savaşı'nda iki karşı tarafta olan ailelerden olmasına karşın bu yıllar sırasında görev yaparak, iki Alman kardeşin hukuk mücadelesi ile karşı tarafında savaştı. 16 Temmuz 1942 tarihinde teğmenliğe yükseldi. Aynı yılın ekim ayında, 21 yaşındayken Kraliyet Donanması'nın en genç teğmenlerinden birisi olarak, HMS Wallace gemisinde teğmen oldu.

        Sicilya işgali sırasında, Temmuz 1943'te, HMS Wallace gemisinin ikinci komutanı olarak bir gece bombardıman saldırısında gemisini kurtardı. 1944 yılında, 27. Destroyer Flotilla İngiliz Pasifik filosu ile hizmet yapan ve yeni destroyer olan HMS Whelp gemisine geçti. Japonların teslim anlaşması imzalandığı zaman Tokyo Körfezi'nde bulundu. Ocak 1946 yılında Philip, whelp gemisi ile Birleşik Krallık'a döndü ve HMS Kraliyet Arthur, Corsham, Wiltshire Astsubay Okulu'nda okutman olarak çalıştı.

        SAVAŞTAN SONRA SIFATLARINDAN FERAGAT ETTİ

        Savaştan sonra, Mart 1947'de Philip, bütün sıfatlarından feragat ederek, İngiliz büyükannesi ve büyükbabasının soyadlarını kullandı. Bundan sonra "Teğmen Philip Mountbatten" olarak anılmaya başlandı. Aynı yıl, Prenses Elizabeth Alexandra Mary ile dolayısıyla İngiliz tahtının varisi ile evlendi. Evlendikleri gün, kendisine His Royal Highness stili verildi. Kraliçe II. Elizabeth'in babası olan dönemin Birleşik Krallık Kralı VI. George tarafından Duke of Edinburgh yani Edinburgh Dükü olarak atandı.

        1952 yılında babasının ölümü üzere tahta geçen II. Elizabeth'e konsortluk eden Philip deniz kariyerini sonlandırdı.Prens unvanlarından feragat eden Philip, 1957 yılında eşi Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya Prensi olarak atandı. Philip Birleşik Krallık'ın en uzun hizmet eden Monark Eşi oldu. Uzun süre Cambridge ve Edinburgh Üniversitelerinin şansölyeliği görevini yürüttü.

        UNVANLARI

        10 Haziran 1921 – 28 Şubat 1947: Altesleri Yunanistan ve Danimarka Prensi Philip

        28 Şubat 1947 – 20 Kasım 1947: Teğmen Philip Mountbatten

        20 Kasım 1947 – 22 Şubat 1957: Kraliyet Altesleri Edinburgh Dükü

        22 Şubat 1957 – günümüz: Kraliyet Altesleri Büyük Britanya Prensi Philip, Edinburgh Dükü

        31 Aralık 2019'da Danimarka Kraliçesi II. Margrethe'nin yayımladığı Kraliyet Kararnamesi ile Prens Philip, Danimarka prensi olma hakkını kaybetti. Philip, 1947'den beri Danimarka prensi olmasa bile, Kraliçe II. Margrethe, kararnamenin tüm zamanları kapsadığını belirtti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa