Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Orman yangınlarında 7'nci gün! Söndürme çalışmaları sürüyor

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 Temmuz'dan bugüne kadar 32 ilde çıkan 125 yangının 119'unun tamamen söndürüldüğünü ya da kontrol altına alındığını, 7 yangının ise devam ettiğini bildirdi.

        Bakan Pakdemirli, "28 Temmuz-1 Ağustos arası çıkan yangınların bilançosu olarak; 125 yangın çıkmıştı, 119 yangın ya tamamen söndürüldü ya kontrol altına alındı. Şu anda devam eden 7 yangımız var. Devam eden yangınlarımız Antalya'yı biliyorsunuz, Manavgat ve Gündoğmuş yangınlarımız devam ediyor. Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer yangınları devam ediyor. Yeni gelen bilgiye göre Seydikemer yangını soğutma çalışmaları başladı. Gün içinde Menteşe'de çıkan yangında soğutma çalışmaları devam ediyor. Tunceli Hozatlı'da bir yangın şu anda devam ediyor. Bugün itibarıyla Mersin Silifke, Antalya Gazipaşa, Antalya Kemer ve Muğla Bodrum yangınlarını kontrol altına aldık" dedi.

        REKLAM

        Bekir Pakdemirli yangınlarda son duruma ilişkin, "Son 7 günde, 31 ilde 129 yangını kontrol altına aldık. Antalya, Muğla, Isparta ve Denizli olmak üzere 4 ilde 9 yangınla mücadelemiz aralıksız devam ediyor" dedi.

        ISPARTA'DA YANIYOR

        Isparta’nın Sütçüler ilçesinde devam eden yangında kozalakların yangını nasıl büyüttüğü cep telefonu ile görüntülendi.

        Sütçüler ilçesinde Yazılı Kanyon’da saat 11.30 sıralarında çıkan orman yangını devam ediyor. Ekipler yangını söndürmek için havadan ve karadan yoğun bir mücadele veriyor. Yangına 1 uçak, 2 helikopter ve çok sayıda kara unsuru ile müdahale ediliyor. Yangın Çandır köyünde bazı evlere zarar verirken, vatandaşlar yangının yayılmasını engellemek için büyük çaba gösteriyor.

        Çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanda kozalaklar büyük tehlike saçıyor. Yanan kozalaklar farklı bölgelere fırlayarak yangını daha da genişletiyor.

        DENİZLİ'DE MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

        Denizli'nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangının söndürülmesi için çalışmalara devam ediliyor.

        Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

        Ekiplerin çalışmalarına mahalle sakinleri de destek veriyor.

        Rüzgarın etkisiyle yayılan yangın, Türlübey Mahallesi'ndeki evlere doğru yaklaştı. Vatandaşlardan anonslarla tedbir amacıyla bölgeyi boşaltması talep edildi. Vatandaşlar, evlerini boşaltmaya başladı.

        PAKDEMİRLİ: MUĞLA VE ANTALYA ODAĞIMIZ

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlar hakkında açıklama yaptı. Pakdemirli şunları söyledi:

        "Köyceğiz'de yangın dağlık arazide devam ediyor. 2 helikopter ve 1 uçak müdahale ediyor, yerleşim yerlerinden uzak. Buradaki yangın önemli ve yaygın bir yangın. Kara gücümüzü de artırarak bugün de özellikle karadan ve havadan tahkimatla Milas yangınımıza da müdahale edeceğiz.

        Seydikemer'de de iki yangınımız devam ediyor. Manavgat yangını devam ediyor. Gündoğmuş'un tahliye edilmesi söz konusu oldu. Tunceli Hozat yangını kontrol altına alındı. Ana odak olarak Muğla ve Antalya yangınları devam ediyor.

        Çok kısa süre önce aldığımız haberde Isparta Sütçüler'de bir yangın daha çıktı. 1 uçak, 15 arazöz ve 200'ün üzerinde personel sevk ettik. İlerleyen saatlerde gerekli bilgileri vereceğiz."

        Bakan Pakdemirli, yurtdışından yardım taleplerinin geldiğini belirterek, "Amfibik uçaklar tercihimiz. Gelen yardım taleplerine tamam dedik. Bu yardımların çoğu bilabedel yapılıyor. Bu yardımlar yavaş yavaş geliyor. Pilotların bize uyum sağlaması bir miktar zaman alıyor. Pilotların coğrafyaya alışması, ekiplere alışması zaman alabiliyor. Her gelen yardımı da kabul etmiyoruz. 5 tonun altında su atan uçaklar kalabalık yaratıyor. Büyük tanker uçaklarını tercih ettik. Hala uçaklar gelmeye devam ediyor. Şu an itibariyle net 16 uçak var, 51 helikopter var. İHA'larımız, insansız helikopterlerimiz var" dedi.

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 8 yerleşim yeri tamamen olmak üzere 13 mahallenin boşaltıldığını söyledi. Sobataj iddiaları için Soylu, "300'e yakın ihbar geldi, her biriyle ilgileniyoruz" dedi.

        ALEVLER GÜNDOĞMUŞ MERKEZE YAKLAŞTI

        Öte yandan alevlerin dün akşamdan bu yana tehdit ettiği Gündoğmuş ilçesinde Ümütlü Mahallesi ve ilçe girişindeki Senir Mahallesi, saat 15.00 sıralarında duman altında kaldı. Sabah saatlerinde uzak noktadan görülebilen Senir Mahallesi, akşam saatlerine doğru tamamen dumanla kaplandı. Alevlerin evlere sıçrayıp sıçramadığı henüz bilinmezken, mahalleye girişe izin verilmiyor. İtfaiye ekipleri, Senir Mahallesi'nde yangın söndürme çalışmalarına devam ederken, helikopterlerle de havadan müdahale ediliyor. Alevler, ilçeye yakın noktadaki Bernek Dağı'na da ulaştı. Dağın yamacında bulunan ilçeyi alevler tehdit ediyor.

        CAMİLERDEN TAHLİYE ANONSU

        Yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin tahliye edilmesine karar verildi. İlçedeki camilerden tahliye anonsları yapılmaya başlandı. Şiddetli rüzgar, alevleri ve dumanı ilçe merkezine doğru yönlendirirken, güvenli noktadaki 70 konutun, olası tahliye durumuna hazırlandığı öğrenildi.

        GÜNDOĞMUŞLULAR YANGIN KORİDORU OLUŞTURUYOR

        Gündoğmuş'a bağlı Serinyaka ve Çiçekoluk mahallerindekiler, orman yangınına karşı Antalya- Gündoğmuş yolunun güney yönünde 10 metrelik koridor oluşturmaya başladı. Serinyaka Mahallesi'nin muhtarı Nadir Şahin'in çağrısı ile Manavgat ve Alanya'da yaşayan Serinyakalılar ve Çiçekoluklular, mahallelerine akın etti. Halk, yol kıyısındaki ağaçları kesti, otları temizledi, bazı ağaçları da budadı. Şahin, "Şu anda Muratpaşa Belediyesi'nden bir dozer yola çıktı. Açtığımız koridoru temizleyecek. Yolla birlikte yaklaşık 17-18 metrelik koridor oluşturduk. Yangın, 7 kilometre uzağımıza kadar geldi. 2 mahalle nöbetteyiz" dedi.

        BAKAN KURUM AKSEKİ'DE

        Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Akseki ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'ndeki yangında, evleri hasar görenlerle bir araya gelerek, 'geçmiş olsun' dileklerini iletti. Yangın nedeniyle hayatını kaybeden Hasan Ali Yüksel'in ailesine taziye ziyaretinde bulunan Kurum, aileye, yeni yapılacak mahalle konağına Hasan Ali Yüksel'in isminin verileceğini bildirdi. Murat Kurum, daha sonra Yüksel'in kabrini ziyaret etti. Kurum'a Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ve Akseki Kaymakamı Volkan Hülür de eşlik etti.

        SARIGÜL: UCUZ SİYASET ZAMANI DEĞİL

        Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Manavgat ilçesindeki Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ni ziyaret ederek, yangın söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşen Sarıgül, açıklamasında, ülkenin ciğerinin yandığını, doğada yaşayan birçok canlının da kaybedildiğini söyledi. Sarıgül, "Özellikle orman teşkilatımız ve güvenlik güçlerimiz büyük gayret içindeler. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Yangın üzerinden siyaset yapmayı asla doğru bulmayız. Bugün ucuz siyaset yapma zamanı değil. Bugün yaraları sarma zamanı" dedi.

        BAKAN SOYLU YANGIN BÖLGESİNDE

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangını bölgesinde havadan ve karadan incelemede bulundu.

        BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: YANGIN KONTROL ALTINDA

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "(Gündoğmuş) Kent merkezine yaklaşmış olan yangın bertaraf edildi, kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Hiçbir derdi olmayanların, oturdukları yerden dezenformasyon yaparak arkadaşlarımızın moralini bozmaya hakkı yoktur" dedi.

        Orman yangınından etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdüren Soylu, ilk olarak Marmaris'te Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık etti.

        AB, Türkiye'ye yangın söndürme uçağı desteğinde bulunuyor
        Haberi Görüntüle

        Daha sonra Marmaris Değirmenyanı mevkisindeki yangın yönetim merkezinde ekiplerden bilgi alan Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Marmaris'teki yangın bölgesini helikopterden inceledi.

        3 il için sel uyarısı ve yüksek sıcaklık açıklaması
        Haberi Görüntüle

        Ardından helikopterle Milas-Bodrum Havalimanı'na giden Soylu, kara yolu ile Milas ve Bodrum'da yangından etkilenen köyleri ziyaret etti.

        Bakan Soylu'ya İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt eşlik etti.

        ÇÖKERTME KOYU TAHLİYE EDİLDİ

        İtfaiye ve belediye işçileri Aşağı Mazı Mahallesi'ndeki söndürme çalışmalarını sürdürürken, alevler bu kez ünlü Çökertme Koyu ve Gökbel Mahallesi'nde etkisini gösterdi. Rüzgarın yön değiştirmesiyle alevler bölgeyi kaplayınca Çökertme ve Gökbel mahalleleri tahliye edildi.

        TOPLAMDA 6 MAHALLE BOŞALTILDI

        Milas ilçesinden başlayarak rüzgarın yön değiştirmesiyle pek çok noktada etkili olan yangın nedeniyle Milas'ta Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri, Bodrum'da Mazı olmak üzere 6 mahalle tahliye edildi.

        TERMİK SANTRALİ İÇİN ÖNLEM ALINDI

        Öte yandan alevlerin Milas ilçesi Ören Mahallesi'ne ilerlemesi, tedirginlik yarattı. Ören Mahallesi'ndeki Kemerköy Termik Santrali'nin etrafında, iş makineleriyle hatlar kazılarak hidrojen tankları boşaltıldı. Alevlerin bu noktada kontrol altına alındığı ve termik santrale ilişkin bir tehlike oluşturmadığı bildirildi.

        HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

        Yangına, günün aydınlanmasıyla birlikte helikopterler ve uçaklarla havadan müdahale başladı. Köyceğiz, Marmaris ve Milas ilçelerinde devam eden yangınlara 4 uçak, 1 İHA, 17 helikopter ile havadan, 185 arazöz, 93 itfaiye aracı ve 1457 personelle karadan müdahale edildiği bildirildi. 3 söndürme uçağı ve 3 helikopterin Milas'taki yangında görev yaptığı bildirildi.

        MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: ÇÖKERTME CAYIR CAYIR YANIYOR

        Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise "Çökertme'nin ön taraflarındayız. Çökertme cayır cayır yanıyor. Rüzgar çok sert, ayakta durmak zorlaştırıyor. Evler de yanıyor. Mahallemiz tehdit altında. Uçaklarla müdahale yapılamaması nedeniyle itfaiye ekiplerinin yüksek kesimlere ulaşamadığı için yangını durduramıyoruz. Arazözlerle müdahale yapılıyor. Milas'ta yerleşim yerleri yanıyor" dedi.

        Termik santralin durumu hakkında bilgi veren Tokat, "Hava desteği çok yetersiz kalıyor. Öğle saatlerinden itibaren bağırdım, 'Çökertme'yi kaybedeceğiz, elden gidiyor' diye. Bugün bir iki defa geldi ama daha etkili mücadeleyle bu yangını engelleyebiliriz. Helikopter ve arazözlerle devam edersek bu yangın devam edecek. Termik santrale yönelim yok. Rüzgar da ters estiği için termik santralimiz ve çevre mahalleler için tehlike söz konusu değil. Söndürme çalışmalarında daha fazla araca ve insana ihtiyacımız var. Buz bulamıyoruz, hortuma, maskeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

        YANGINDA KRİTİK GÖREV 'ATEŞ KUŞLARI'NIN

        Antalya'nın Manavgat ilçesinde 7 gün önce başlayan orman yangını, hala devam ediyor. Hem havadan hem de karadan müdahalenin sürdüğü yangın için Türkiye'nin birçok noktasından ekipler, destek için geldi. Rusya, Ukrayna, Moldova, İran ve Gürcistan'dan gelen helikopterler, yangınla mücadelede kolaylık sağlıyor. Helikopterler, yangın söndürme faaliyetlerine sabahın erken saatlerinde başlayıp, hava kararana kadar devam ediyor. Hava kararınca ikmal ve bakım için de 'yuva' denilen Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne geliyor. Burada pilotlar dinlenirken, helikopterlerin ise bakım ve ikmalleri yapılıyor. Pilotlar, kendi aralarında Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne 'yuva', helikopterlere ise 'ateş kuşu' diye hitap ediyor. 'Ateş kuşları' devasa görüntüleriyle pistte yer alıyor.

        "HEDEF 3 GÜN İÇİNDE SÖRDÜRMEK"

        Türk pilotlarla birlikte Rus ve Ukraynalı pilotlar da görev alarak yangınla mücadele ediyor. Denizli'den geldiğini belirten pilot Seyrani Girok, yer ve hava ekibinin canla başla çalıştığını söyledi. Yangının üstesinden geleceklerini belirten Girok, "Önceliğimiz insanların canlarını, evlerini kurtarmak. Ormanlarını da kurtarmak istiyoruz. 3 gün içinde yangınları tamamen söndürmek istiyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. Adana ve Marmaris yangınını söndürüp buraya geldim. İnşallah bunu da söndüreceğiz" dedi.

        SU TANKI 2,6 TON SU ALIYOR

        Helikopterlerin su atışı yaptığı tankın içine çok sayıda kişi rahatlıkla girebiliyor. Büyük boyutlarda üretilen tank, helikopterin alt kısmına mekanizmayla bağlanıyor. Su doldurma havuzlarına giden helikopter, 2 bin 600 kilo suyu hazneye doldurup, yangın bölgesine geldiğinde tankın alt kısmından suyu bırakıyor.

        METEOROLOJİDEN UYARI

        Öte yandan Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, yayımladığı meteorolojik değerlendirmede hava sıcaklıklarının kıyı kesimlerde mevsim normallerinin 4 ile 8 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi. Günün en yüksek sıcaklıklarının Muğla'da 38-41 ve Antalya'da 40-43 dereceler civarında seyredeceğinin tahmin edildiğini belirten Meteoroloji yetkilileri, "Hafta boyunca kıyı kesimlerde etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle, öğle saatlerinde (11.00 ile 16.00 saatleri arasında) başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir" uyarısını yaptı.

        Hava sıcaklıklarının 6 Ağustos'ta mevsim normallerine döneceği kaydedildi.

        BODRUM'DA SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

        Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkisinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

        Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangınlara Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden takviye gelen ekiplerin müdahalesi kesintisiz devam ediyor.

        REKLAM

        Gökpınar, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı mahallerinde yanan çam ağaçlarının yola devrilmesi ve kaya parçalarını sürüklemesi nedeniyle zaman zaman ulaşım sağlanamıyor. Bu nedenle ekipler müdahalede güçlük çekiyor.

        Bölge halkı ile bazı sivil toplum kuruluşları da söndürme çalışmasına katılan ekiplere kumanya ve buzlu kovalar içinde içecek taşıyor.

        Yangın nedeniyle boşaltılan Aşağı Mazı Mahallesi'nin sakinleri, bölgedeki bazı turistik tesislere yerleştirildi.

        Alevlerin Kemerköy Termik Santrali lojmanlarına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri, yangın söndürme ve sağlık ekipleri bölgede hazır bekletildi ancak yangının bu noktaya gelmesi ekiplerin yoğun mücadelesiyle önlendi.

        Çevrede önlem alan jandarma ekipleri, yangının etkili olduğu kritik noktalara uzman ekipler haricinde kimsenin girmesine izin vermiyor.

        Bölgeye sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da etkili müdahalenin başlayacağı bildirildi.

        BODRUM BELEDİYE BAŞKANI: HAVA DESTEĞİ GEREKİYOR

        Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangınlara ilişkin son bilgiyi Habertürk TV'de verdi. Aras, "Özellikle Armutlu civarında devam eden yangın var, kısmen kontrol altına alındı. Mazıköy'deki yangın kısmen kontrol altına alındı. Yeniköy civarında bir yangın var. Gökpınar civarında da bölüm bölüm devam ediyor. Her an soğutma çalışmalarından sonra rüzgarla tekrar canlandığını görüyoruz. Arazöz ve insan gücüyle kontrol altında tutmaya çalışıyoruz, zaman zaman hava desteği de geliyor" dedi.

        Aras sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bölgede tatilci kalmadı ya güvenli bölgelere ya evlerine geri döndüler. Şu anda tahliye durumu bu şekilde. Sahada koordinasyon iyi sağlanıyor. Orman Genel Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz, diğer belediyelerden gönderilen destek ekipleri var. Biz bu koordinasyonu sağlıyoruz, kriz masası oluşturduk.

        Şu anda artık bütün ekipler geldi, arazöz geldi, itfaiye geldi, su sıkıntımız yok. Gıda ihtiyacımız yok. Şu an aşırı fazlası var. Tek ihtiyacımız yeterli hava desteği ile soğutma çalışmalarının yapılması. Sarp dağlar var, karadan soğutma çalışması gerçekleştiremiyoruz. Çökertme bölgesinde karadan müdahale imkanı yok. Hava desteğiyle çözmek hepimiz için çok iyi olacaktır. Turizm ve zeytincilik başta her şey zarar görüyor. Zeytini zarar görmüşse zeytin hediye edeceğiz, hayvanı zarar gördüyse karşılayacağız, oteli zarar gördüyse yardım edeceğiz. Hasar tespitlerini yaptıktan sonra vatandaşlarımıza ileteceğiz. Düne göre daha stabil olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar da yanlış ihbarlara, sosyal medya algılarına inanmasınlar."

        Marmaris'te yanan ormanlar böyle görüntülendi
        Haberi Görüntüle

        MİLAS'TAKİ YANGINDA 3'ÜNCÜ GÜN; HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

        Muğla'nın Milas'ın Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da ormanlık alanda başlayan yangın önce Bodrum'un Mazı Mahallesi'ne ardından rüzgarın yön değiştirmesiyle Çökertme ve Gökbel mahallelerine sıçradı. Dün akşam saatlerinde alevlerin sardığı Gökbel Mahallesi tahliye edildi. Bölgede yaşayan ve geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler, yaklaşık 500 büyükbaş hayvanlarıyla alevlerden kaçtı. Canlarını zor kurtaran köylüler, bir yandan evlerini geride bırakırken bir yandan da yanlarına aldıkları hayvanlarını tutabilme mücadelesi vermeye başladı. Köylüler geceyi sokakta geçirince hayvanlardan bazıları sürüden ayrılıp, kayboldu. Başıboş kalan hayvanların Çökertme Mahallesi'ne yakın bölgelerde yollarda ve caddelerde otladığı görüldü.

        GÖZYAŞLARI İÇİNDE ANLATTI

        Hayvanlarını kaybettiğini gözyaşları içinde anlatan Selinay Özyılmaz, "Herkes ineklerini yangından kaçırdı. Felaketi yaşıyoruz. Her yerimiz yandı. Canımızı zor kurtardık. Alevler evimizin çevresine çok yaklaşmıştı. Zeytinliklerimiz de yandı. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Hiçbir gelir kaynağımız kalmadı. Alevlerden kaçırdığımız sürülerimizdeki hayvanlarımızın bazıları kaçtı. Şu an onları bulamıyoruz. 500 inek dağıldı. Geceyi Ören Mahallesi'nde geçirdik. Oradan oraya sürüklendik" diye konuştu.

        Hayvanlarıyla birlikte bulunan Sibel Karaaslan da "Mahallemizi boşalttılar. Hayvanlarımızı, canımızı zor kurtardık. Evlerimizin ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Mağdur olduk. Hayvanlarımızla mahallemizi terk etmek zorunda kaldık. Geceyi sokakta geçirdik" dedi.

        Köylülerden Aysel Urgan, "Hepimizi evlerimizden çıkardılar. Hayvanlarımızı aldık yürüyerek Göktepe'nin ilerisine geldik. Hayvanlarımızı başıboş yolun ortasında dolanıyor. Evimize ne olduğunu ise bilmiyoruz" diye konuştu.

        AYDIN'DA ÇIKAN YANGIN MUĞLA'YA SIÇRADI

        Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle büyüyüp, Muğla il sınırlarındaki Kavaklıdere ilçesine de sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

        Yangın, saat 16.00 sıralarında kırsal Başalan Mahallesi yakınlarında, bugün saat 16.00 sıralarında orman yangını çıktı. Yangın kısa sürede rüzgarında etkisiyle yayılıp, Muğla il sınırındaki Kavaklıdere Mahallesi'ne sıçradı. Alevleri 1 helikopterle havadan, çok sayıda arazöz ve orman işçisi ile itfaiye araçları ile de karadan müdahaleye başlandı. Alevlerin ilerlediği Kavaklıdere'ye bağlı kırsal Harmanbelen Göncüler ve Ortaköy mahallelerinin tahliye edilmesine karar verildi. Alevler bu 3 mahalleye giden yolları da kapattığı için takviye olarak gönderilen ekiplerinde bölgeye ulaşmakta güçlük çektiği bildirildi.

        ISPARTA'DA YANGIN ÇIKTI

        Isparta'nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

        Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere müdahale için bölgeye ekipler sevk edildi.

        Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

        ALANYA'DA MÜCADELE SÜRÜYOR

        Antalya'nın Alanya ilçesinde, gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ Mahallesi'ndeki orman yangını tekrar başladı.

        REKLAM

        Gündoğmuş'ta rüzgarın etkisiyle Güzelbağ ve Bayır mahalleleri ile Susuz Yaylası'nı etkileyen yangınla mücadele devam ediyor.

        Havadan ve karadan müdahaleyle gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ'daki orman yangını akşam saatlerinde tekrar başladı.

        Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yaptığı açıklamada, Güzelbağ'ın üst bölgelerinde, akşam saatlerinde yangının yerleşim yerlerine yaklaştığını söyledi.

        Yanan ormanları kaç yılda kazanırız?
        Haberi Görüntüle

        Tehlike nedeniyle yeniden tahliye kararı verildiğini belirten Yücel, "Tahliye kararıyla evlerini boşaltmak zorunda kalan ve kalacak yeri olmayan vatandaşlar için Güney Hüddoğlu Düğün Salonu, Nebahat Şifa Öğrenci Yurdu ve Oba Kız Öğrenci Yurdunu hazırlattık. Vatandaşları, belediye otobüsleri, tır ve kamyonlarla riskli bölgeden uzaklaştırıyoruz. Ayrıca, yangın bölgesindeki tüm hayvanlar da belediye araçlarıyla güvenli alanlara taşınıyor." dedi.

        Yücel, yangını söndürmek için ekiplerin bütün gün havadan ve karadan müdahalede bulunduğunu, ellerinden ne geliyorsa yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

        REKLAM

        Büyük bir felaketle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Yücel, "Gündüz kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde rüzgarın da etkisiyle yeniden büyüdü. Yangın bir türlü tam olarak söndürülemiyor. Can kaybı yaşanmaması için hem insanlarımızı hem de bölgedeki tüm hayvanları belediye araçlarımızla güvenli bölgeye taşımak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

        MANAVGAT'TA YERLEŞİM YERLERİNE TEHDİT

        Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını 7 gündür devam ediyor. Kentte 7 gündür 12 farklı noktada çıkan yangınlardan Manavgat ve Gündoğmuş dışındaki yerler kontrol altına alındı. Manavgat’ta Sırtköy, Gündoğmuş’ta ise Ümütlü, Senir mahalleleri tahliye edildi. Ormanlık alanlardaki yangının rüzgarın etkisiyle hızla ilerlediği görüldü. Ümütlü Mahallesinin çukurda kalması nedeniyle dumanının bölgeyi tamamen kapladığı ve bu nedenle mahalle tahliye edilirken, girişler ise yasaklandı.

        JANDARMA EKİPLERİ ETTEN DUVAR ÖRDÜ

        Gündoğmuş’taki yangını söndürmek isteyen itfaiye ekipleri de yoğun duman ve gece olması nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Ümütlü Mahallesine gitmek ve yangının mahalleye yaklaşması halinde müdahale etmek isteyen vatandaşlara, güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Yoğun dumanın insan sağlığını tehlikeye atacak boyuta geldiğini belirten jandarma ekipleri, mahalle girişini kapattı.

        Ayhan Faruk Fişne, duman nedeniyle 10’u itfaiye personeli olmak üzere 20 kişinin kısa süreliğine mahalle içinde mahsur kaldığını belirtti. Fişne, "Alev geldiği anda biz kaçtık. Arkadaşlarımız kaldı. 20’ye yakın kişi vardı. Biz girip kurtardık" dedi.

        Alevlerin nasıl yayıldığını anlatan Ayhan Ünal ise "Alevler etrafımızı sardı. Sonra girip çıkarıldı insanlar" diye konuştu. Alevler bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor.

        TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI: 6 İLDE 13 YANGIN DEVAM EDİYOR

        Tarım ve Orman Bakanlığı, son 7 günde 32 ilde 137 yangının kontrol altına alındığı, 6 ilde 13 yangının ise devam ettiğini açıkladı.

        Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 Temmuz- 2 Ağustos arasındaki orman yangınları detay durumunu açıkladı. Buna göre; Adana'nın Karaisalı ilçesinde 23 yangından 1'i, Antalya'nın Manavgat, Gündoğmuş ve Demre ilçelerinde 18 yangından 3'ü, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas ve Seydikemer ilçelerinde 12 yangından 6'sı, İzmir'in Buca ilçesinde 11 yangından 1'i, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde 2 yangından 1'i, Denizli'nin Güney ilçesinde 2 yangından 1'i devam ediyor. Ayrıca, son 7 günde 32 ilde 137 yangın kontrol altına alınırken, 6 ilde 13 yangın devam ediyor.

        PAKDEMİRLİ: 5 BİN 200 PERSONELİMİZ GÖREV YAPIYOR

        Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ormanın kahramanlarının 6 ilde, 13 farklı yangınla olan mücadelesi devam ediyor. An itibarıyla devam eden yangınlarda toplam 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ile 5 bin 200 personelimiz görev yapıyor" dedi.

        MARMARİS'TE MAHALLE SAKİNLERİ DENİZDEN BOTLARLA TAHLİYE EDİLDİ

        Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınında rüzgarın şiddetini arttırmasıyla alevlerin bazı evlerin bahçelerine kadar ulaşması ve Hisarönü ile Bozburun arasındaki kara yolunun ulaşıma kapanması nedeniyle mahalle sakinleri denizden botlarla tahliye edildi.

        Sabahın erken saatlerinden itibaren yangına havadan ve karadan müdahaleye başlayan ekipler, havanın kararmasıyla çalışmaları karadan sürdürüyor.

        Hisarönü Mahallesi'nde yaşayanlar yangın nedeniyle kara yolu ulaşıma kapanınca botlarla denizden tahliye edildi.

        Büyükbaş hayvanlarını tahliye eden bazı vatandaşlar ise deniz kenarında uzun süre gözyaşlarına hakim olamadı.

        Hisarönü Mahallesi sakinlerinden Ömer Yavuz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, evlerinden haber almadığını, yaşananların kendisini çok üzdüğünü söyledi.

        Yangından kurtarılan hayvanların kayıt altına alınmasının ardından Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerince güvenli bölgeye taşınacağı öğrenildi.

        Bir sürücünün otomobilini yangında zarar görmemesi için kumsala koyması dikkati çekti.

        SEYDİKEMER’DE YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

        Muğla’nın Seydikemer ilçesinde gece yarısı dört ayrı noktada çıkan yangın ekiplerin ve halkın yoğun gayretleri sonucu kontrol altına alındı. Bölgede söndürme çalışmaları devam ediyor.

        Edinilen bilgiye göre, Seydikemer Bayır ve Çökek Mahallelerindeki ormanlık alanlarda 4 ayrı noktada aynı anda çıkan yangın ihbarı üzerine teyakkuzda olan ekiplerle birlikte halk seferber oldu. Bölgede eli ayağı tutan ne kadar genç varsa alevlerle mücadele için seferber olurken el fenerleri ile ormanda halkın mücadelesi kısa sürede sonuç verdi ve yangınlar kontrol altına alındı.

        Soğutma çalışmalarının devam ettiği Seydikemer’deki yangınlarda halk teyakkuz halinde bekleyişini sürdürüyor.

        DENİZLİ'DEKİ ORMAN YANGINI BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINDA

        Denizli'nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı.

        Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

        Ekiplerin çalışmalarına mahalle sakinleri de destek veriyor. Bölgede bir yangın söndürme uçağı da havadan alevlere müdahale etti.

        Yangın haberini alan çok sayıda kişi, ekiplere su ve ayran yardımında bulunuyor.

        Jandarma ve polis ekipleri, bölgede güvenlik önlemlerini sürdürürken yetkili olmayanların bölgeye girişine izin vermiyor.

        İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA'lar da alevlere müdahalede bulunuyor.

        Rüzgarın etkisiyle alevlerin Türlübey Mahallesi'ndeki bazı evlere yaklaşması nedeniyle vatandaşlar, önemli eşyalarla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını güvenli bölgeye götürdü. Yangına traktörüyle müdahale etmek isteyen bir vatandaşın, rüzgarın etkisiyle alevlerin arasında kalan traktörü yandı. Yerleşim yerindeki bir biçerdöverle meyve ağaçları ve tarlalardaki saman ve kekikler zarar gördü.

        Denizli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi'nde çıkan yangına Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinden 16 arazöz, 6 ilk müdahale aracı, 25 tanker, 3 dozer ile 2 kepçe, Orman Bölge Müdürlüğü'nden 25 arazöz, İl Sağlık Müdürlüğünden 6 ambulans, 1 UMKE aracı ile 20 sağlık personeli, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve 11. Tugay Komutanlığı personellerinin yanı sıra özel sektörün de desteğiyle 12 iş makinesi, su taşıma amaçlı 12 beton mikseriyle müdahale edildiği belirtildi.

        Yangın söndürme uçağının da söndürme çalışmalarına destek verdiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi.

        "Yangın bölgesine orman yangınını söndürme amaçlı sevk edilen itfaiye, iş makinesi, personel ile birlikte yöre halkının ve gönüllülerin de desteği ile orman yangını büyük oranda kontrol altına alınmış olup söndürme çalışmaları devam etmekte ve yangın tamamen kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır."

        Açıklamada, sosyal medyada birtakım gerçek dışı paylaşımlar yapıldığı belirtilerek, "Bu paylaşımların halkımızda tedirginlik oluşturduğu üzülerek müşahede edilmiştir. Böyle zamanlar birlik günüdür ve yüreğimize düşen yangını el ele verip birlikte söndürme gayreti içerisine olma günüdür." ifadelerine yer verildi.

        MUĞLA KAVAKLIDERE'DE BOŞALTILAN KÖYLERE GERİ DÖNÜŞ BAŞLADI

        Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde orman yangınlarından hasar görmüş ya da tehlike altında olan köyler boşaltılmıştı. Yangının kontrol altına alındığı bölgelerde köylere geri dönüş başladı.

        Muğla’da etkili olan orman angınlarında 6’ncı güne gelindi. Kavaklıdere ilçesinde meydana gelen orman yangınları bölgede bulunan köyleri tehdit etmiş ve bazı evlere hasar vermişti. Yangının kontrol altına alındığı bölgede köylere geri dönüş başladı. Yangın nedeniyle apar topar köylerinden uzaklaşan vatandaşlar şimdi köylerine dönerek yangının verdiği yaraları sarmaya çalışıyor. Kavaklıdere’de dağlık alanın üst bölgesinde devam eden yangınlara ise havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Köylüler çevrede devriye atarak çıkan yangınları yetkililere haber veriyor.

        Ortaköy Mahallesi sakinlerinden Mustafa Doğru, “Başalan Mahallesi’nde yangın başladı. Ortaköy Mahallesi’ne kadar geldi. Evleri ve malları boşalttık. Köylüleri boşalttık. Rüzgarın ters esmesinden dolayı köyümüz küçük hasarla kurtuldu. Yangın Menteşe’ye kadar uzandı. Köylerde küçük evlerde hasarlarımız var” diye konuştu. Gece sabaha kadar yangına müdahale ettiklerini söyleyen Doğru, “Bizim köy sakinleri, akrabalarımız Kavaklıdere toplanma merkezine gitti. Ortaköy’ü tamamen boşalttık. Şu anda halkımız evlerine döndü” dedi. Mahalle sakinlerinden Taner Kıroğlan, “Şu anda nerede kıvılcım, nerede ateş varsa ona bakıyoruz. Motosikletle devriye atıyorum. Daha hızlı ve daha pratik oluyor. Alevin yükseldiği yeri hemen yetkililere haber veriyorum. Onlara yardımcı oluyorum. Köyümüzü boşalttık. Yangın bittikten sonra geri döndük” şeklinde konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa