Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Montrö Boğazlar Sözleşmesi Tarihi, Önemi ve Maddeleri Nelerdir? Montrö Boğazlar Sözleşmesi Hangi Ülkeler Arasında İmzalanmıştır?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Boğazların hâkimiyetinin Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakıldığı ve uluslararası dengelerin Türkiye lehine değiştiği Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzacı devletler kimlerdir? İşte, Montrö Boğazlar Sözleşmesi tarihi hakkında tüm detaylar…

        Montrö Boğazlar Sözleşmesi Nedir?

        Montrö Boğazlar Sözleşmesi; Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi’nin hükümlerini ortadan kaldıran ve boğazlar üzerindeki tüm egemenlik haklarını Türkiye Cumhuriyeti’ne devreden uluslararası bir sözleşmedir. Türkiye dışındaki Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzacı devletler; İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Hindistan, Japonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya’dır.

        Montrö Boğazlar Sözleşmesi Ne Zaman İmzalandı?

        Montrö Boğazlar Sözleşmesi; 20 Temmuz 1936 tarihinde İsviçre’nin Montrö kentinde imzalanmıştır. Boğazların kontrolünün yanı sıra ticaret gemileri, savaş gemileri ve sivil gemilerin boğazlar üzerinden geçişini de düzenleyen sözleşme ile Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları tanınmıştır.

        REKLAM

        Montrö boğazlar Sözleşmesi Kısaca Özet

        Lozan Konferansı sırasında boğazlar meselesi de görüşülmüş ve Lozan Boğazlar Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeye göre Boğazlar Komisyonu kurulmuş ve boğazlardan yapılacak serbest geçişin yapılmasını sağlamak adına boğazların her iki yakasının da askerden arındırılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca boğazlar üzerine yapılacak herhangi bir saldırının da Milletler Cemiyeti tarafından önleneceği hükme bağlanmış bu durum da Türkiye’nin boğazlar üzerindeki egemenlik haklarını kısıtlamıştır.

        1934 yılından Almanya’nın silahlanmaya başlaması, İtalya’da yaşanan gelişmeler ve Japonya’nın Mançurya’yı işgal etmesi ile dünyadaki huzursuzluğu giderek arttırmış ve Türkiye de bu gelişmelerden faydalanarak, boğazların statüsünde değişiklik yapılmasını istediğini imzacı devletlere bildirmiştir.

        İtalya ve Fransa haricindeki diğer devletlerin de Türkiye’nin taleplerine olumlu yaklaşmaları üzerine imzacı devletler 22 Haziran 1936 tarihinde İsviçre’nin Montrö kentinde bir araya geldiler ve toplantının sonunda 20 Temmuz 1936 tarihinde Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme fikrine uzak olan İtalya ise 1938 Mayıs’ta Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne dahil olmuştur.

        İmzalanan bu sözleşme ile Türkiye Cumhuriyeti’nin boğazlar üzerindeki tek otorite olduğu kabul edilmiştir.

        Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin öne çıkan maddeleri ise şu şekildedir:

        • Boğazların askeri savunması ve idaresi tamamen Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakılmıştır.
        • Lozan Boğazlar Sözleşmesi ile kurulan Boğazlar Komisyonu’nun görevi sona ermiştir.
        • Barış zamanlarında Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin ticaret gemileri boğazdan serbestçe geçecektir. Savaş gemileri ise 8 ile 15 gün önceden haber vermek zorundadır. Boğazlardan denizaltı, uçak gemileri ve ağırlığı 10 bin tonun üzerinde olan savaş gemileri geçemeyecektir. Sözleşme esaslarına uygun olarak Karadeniz’e geçen savaş gemileri ise Karadeniz’de 21 günden daha uzun süre kalmayacaktır. Karadeniz’e kıyısı olmayan devletlerin boğazda bulunabilecek savaş gemileri tonajı 30 bin tonu geçmeyecektir.
        • Savaş zamanlarında ise bir savaş halinin varlığında eğer Türkiye tarafsız ülke konumundaysa ticaret gemileri serbestçe geçecektir. Fakat savaşan devletlerin savaş gemileri boğazdan geçemeyecektir. Eğer Türkiye savaşın taraflarından biriyse, boğazdan hangi geminin geçip geçemeyeceğine sadece kendisi karar verecektir. Türkiye dilerse boğazları tüm devletlere kapatabilir. Savaş durumunun oluşması halinde de Türkiye boğazları kapama hakkına sahiptir. Ayrıca sözleşme hükümlerine göre boğazdan geçen devletlerin gemileri kayıtları uluslararası kamuoyu ve devletlerle paylaşılacaktır.
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa