Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Konut kampanyasında şarta takılanlar! - Emlak Haberleri

        Orta gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için 16 Ocak'ta yürürlüğe giren Yeni Evim kampanyası sürüyor. Ancak kampanya ile ev sahibi olmak isteyen vatandaşları zorlayan etkenler var...

        RAYİÇ BEDEL OYUNU

        Yüzde 10 peşinat ile ev sahibi olma umuduyla ilan sitelerinde yeni evleri aratarak yola çıkan vatandaşlar, hayal kırıklığına uğrayabiliyor. Çünkü vergiden kaçmak isteyen bazı müteahhitler, evin rayiç bedelini düşük gösteriyor. Krediler rayiç bedel üzerinden verildiği için vatandaşlar, evin satış fiyatı kadar kredi alamıyor. Örneğin 1 milyon 500 bin TL'lik bir evin rayiç bedeli 750 bin TL olarak gösterilirse ancak 750 bin TL üzerinden kredi başvurusu yapılabiliyor.

        BAKAN NEBATİ ÇALIŞMALARIN SÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, tapuda konut rayiç bedellerinin düşük gösterilmesi konusunun Türkiye'nin kangren konularından olduğunu vurgulamıştı. Konuyla ilgili çalışmaları olduğunu aktaran Nebati, "Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" dedi.

        GÖRÜNÜMDE SIFIR, TAPUDA 2. EL!

        Kampanyaya uyan konut stoku konusunda vatandaşları zorlayan bir diğer engel ise konutların sadece müteahhitlerden satın alınabilmesi. Örneğin arsasını daire karşılığında müteahhite veren ve inşaatın bitmesiyle payını alan vatandaşların evleri, hiç kullanılmasa da 2. el sayılarak bu kampanyaya dahil edilemiyor.

        MÜTEAHHİTLER YÜZDE 5 KATKI PAYINDAN ŞİKAYETÇİ

        Kampanya kapsamında açıklanan şartlara göre; konut satmak isteyen müteahhitlerin yüzde 5 katkı payı ödemesi gerekiyor. Birçok müteahhit de bu bedeli ödemek istemediği için ya kampanya dahil olmuyor ya da konutun fiyatını artırarak bu bedeli tüketicinin ödemesini talep ediyor.

        GÖZLER ZAMLARDA! ŞUBATTA BAŞVURULARIN ARTMASI BEKLENİYOR

        Bazı vatandaşlar da başvuru yapmak için bordro bekliyor. Kampanya kapsamında ödenecek taksitlerin, hane gelirinin yüzde 40'ını aşmaması gerekiyor. Bunların hesabını yapan vatandaşlar bütçelerini uygun hale getirebilmek adına maaş zamları için geri sayıma geçti. Ocak ayında yapılan maaş zamlarının şubat ayında hesaplara yatmasıyla şartları sağlayan kişiler, harekete geçecek.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa