Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Karesioğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi? hteg

        Güçlü bir donanmaya sahip olması sebebiyle zaman zaman Bizans İmparatorluğu ile de mücadelelere giren Karesioğulları Beyliği’nin kökeni Danişmentlilere dayanmaktadır. Peki, Karesioğulları Beyliği başkenti neresidir? Karesioğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Karesioğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        1243 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen Kösedağ Savaşı’nda Selçukluların mağlup olması ve ardından yıkılması ile bağımsız bir beylik olarak tarih sahnesine çıkan Karesioğulları Beyliği; 1299 yılında, Balıkesir başta olmak üzere Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulmuştur. Tüm bu bilgilerden hareketle Karesioğulları Beyliği başkenti neresidir sorusuna verilecek cevap Balıkesir olacaktır.

        REKLAM

        Karesioğulları Beyliği Kurucusu Kimdir?

        1299 yılında Batı Anadolu’da kurulan bir Türk beyliği olan Karesioğulları Beyliği’nin kurucusu Karesi Bey’dir. Balıkesir, Çanakkale, Edremit ve Bergama gibi Marmara ile Ege Denizi kıyısında yer alan bölgelerin ele geçirilmesiyle Karesi Bey denizciliğe oldukça önem vermiş ve çağının güçlü donanmalarından bir tanesini meydana getirmiştir.

        Özellikle İç Anadolu coğrafyasında Moğolların baskısının günden güne artmasıyla beyliğinin kapılarını Türkmenlere de açan Karesi Bey hem beyliğinin nüfusunu arttırmış hem de bu beyliği bölgenin önemli merkezlerinden bir tanesi haline getirmiştir.

        Karesioğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        Anadolu’da kurulan Türk beylikleri içinde en kısa ömürlü olanlardan bir tanesi olan Karesioğulları Beyliği 1299 yılında Karesi Bey tarafından kurulmuştur. Bu dönemde denizciliğe önem verilmesi ve güçlü bir donanma meydana getirilmesi ile Bizans İmparatorluğu ile de büyük mücadeleler yaşanmış ve Karesi Beyliği özellikle Güney Marmara üzerindeki Bizans etkisinin kırılmasında büyük bir rol oynamıştır.

        REKLAM

        Karesi Bey’in vefat etmesinin ardından ise 1328’de beyliğin başına Demirhan Bey geçmiş, Yahşi Bey ise Bergama bölgesinin yöneticisi olmuştur. Ülke topraklarının iki kardeş arasında ikiye bölünmesi ve üçüncü kardeş olan Dursun Bey’e herhangi bir şey verilmemesi ise beyliğin sonunu getirmiştir. Bu paylaşımdan rahatsız olan Dursun Bey, devrim Osmanlı hükümdarı Orhan Bey’e sığınmış ve yardım istemiş, Orhan Bey’de 1361 yılında Karesioğulları topraklarını Osmanlı hakimiyeti altına almıştır.

        Karesioğulları Beyliği Özellikleri

        • KAresioğulları Beyliği, 1299 yılında Balıkesir ve çevresinde kurulmuştur.
        • Beyliğin kurucusu ve ilk beyi Karesi Bey’dir.
        • Karesi Bey döneminde beyliğin konumu gereği denizciliğe büyük önem verilmiş ve bir donanma oluşturulmuştur.
        • Bizans İmparatorluğu ile mücadele edilmiştir.
        • Karesi Bey’in ölümünden sona Demirhan ve Yahşihan arasında paylaştırılan beylik 1361 yılında yıkılmıştır.

        Karesioğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Karesioğulları Beyliği’ne 1361 yılında, dönemin Osmanlı hükümdarı Orhan Gazi tarafından son verilmiştir. Karesi Bey’in vefatının ardından ülkenin Demirhan ve Yahşihan arasında paylaştırılması bir diğer kardeş olan Dursun Bey’i rahatsız etmiş ve o da Osmanlı Devleti’ne sığınmıştır. Karesi halkının da Dursun Bey’i hükümdar olarak görmek istemesi üzerine önce 1345 yılında Orhan Gazi ve Dursun Bey Karesi üzerine yürümüşler ardından 1361’de ise beyliği Osmanlı topraklarına katmıştır.

        Karesi Beyliği’nin Osmanlı idaresi altına girmesi ise Osmanlı’nın Rumeli’ye geçmesinde büyük rol oynamıştır. Bu beyliğin hem konumu hem de sahip olduğu donanması, Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçmesine olanak sağlamıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa