Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İşte Türkiye'de kripto para kullanıcılarının profili - Haberler - Teknoloji Haberleri
        • 1

          Yerli kripto para alım satım platformu Thodex’te yaşanan skandalı, Türkiye’deki milyonlarca kullanıcının aslında bu piyasalara ilişkin riskleri hiç bilmeden işlem yaptığı gözler önüne serildi.

        • 2

          Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre kripto paralara ilişkin verileri toplayıp, analiz eden uluslararası platform CoinGecko, yayınladığı Türkiye'de “Kripto Para Farkındalığı 2021” araştırmasıyla bu borsalarda işlem yapan Türklerin profilini çıkardı. İşte araştırmadan öne çıkanlar çarpıcı başlıklar:

        • 3

          Türkiye'deki kripto para kullanıcılarının yüzde 41'i 30'lu yaşlardaki üniversite mezunu erkeklerden oluşuyor. Türkiye'deki hem genç hem de eğitimli nüfus, artan enflasyona karşı korunmanın birincil yolları olarak kripto paraları, emtiaları ve hisse senetlerini kullanıyor.

        • 4

          En çok tanınan kripto para birimi Bitcoin olsa da (yüzde 94), kripto kullanıcıları ellerinde BTC'den çok Ethereum tutuyor (yüzde 56'ya karşın yüzde 50). Türk kripto para kullanıcıları ayrıca "piyasa değeri yüksek" olan birçok token'ı tutuyor. Piyasa değerine göre ilk 50 kripto para birimi arasında bulunan bu token piyasaları oldukça likit.

        • 5

          Türk kullanıcıların yüzde 58'i akıllı bir sözleşmeyi nasıl okuyacağını bilmiyor. Bu durum, kullanıcıların kripto para yatırımı yapmaları durumunda, ilişkili risklerin farkında olmayabileceklerini gösteriyor. Bu dünyada, kripto para birimi henüz düzenlenmemiş bir alan olduğundan, herhangi bir potansiyel saldırı olasılığından kaçınmak için akıllı sözleşme okumak oldukça önemli bir kriter olarak değerlendiriliyor.

        • 6

          Türk kripto para kullanıcıları yüksek risk iştahı sergiliyor. Türk kripto para kullanıcılarının yaklaşık yüzde 70'i yatırım amacıyla bu alanda bulunuyor. Türk kripto para kullanıcılarının yüzde 54'ü nakit kullanılmaması konusunda hemfikir ve kullanıcıların yüzde 79'u bankaların kripto para hizmeti sunmasını istiyor.

        • 7

          Türk kripto para kullanıcılarının yüzde 23'ü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Dijital Para Birimi’ni (CBDC) hiç duymamış ve Dijital Türk Lirası pilot programının 2021'in ikinci yarısında başlayacağından haberi yok.

        • 8

          Türkiye, Ocak 2021'de yüzde 14.97 ile son 17 ayın en yüksek enflasyon oranını kaydetmesi, enflasyona karşı korunmak için kripto paraların benimsenmesine yönelik güçlü olumlu duyguyu tetiklemiş.

        • 9

          Kullanıcıların yüzde 53'ü sadece 2019-2021 arasında kripto para piyasalarına girdi. Birçoğu henüz piyasa çöküşünü deneyimlemedi (Mart 2020'deki Covid-19 çöküşü dışında). Bu nedenle olumlu duygular, eksik deneyimden ve kriptodan yüksek getiri elde etme umurlarından kaynaklanıyor olabilir.

        • 10

          Türkiye'deki kripto para kullanıcılarının yüzde 91'i, kripto edinmenin bir yolu olarak borsaların kullanımını şiddetle tercih ediyor. Bunda kripto para borsalarının kredi kartı ödemeleri, banka havaleleri gibi kolaylıklar sağlaması etkili.

        • 11

          Türk kripto para kullanıcılarının yarısından fazlası (yüzde 61) Binance'i Türk Lirası (TRY) ile kripto satın almak için kullanıyor. BtcTurk yüzde 54 ve Paribu yüzde 43’lük oran ile Binance'i yakından takip ediyor. Türkiye gündemini skandalıyla sarsan Thodex üzerinden kripto para satın aldıklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 8 (Araştırmanın 27 Ocak 2021 – 8 Şubat 2021 arasını kapsadığı belirtelim. Bu tarihlerden sonra özellikle Thodex’in kullanım oranının oldukça hızlı yükseldiğini ifade etmekte de fayda var).

        • 12

          Türk kripto para kullanıcılarının yüzde 84'ü kripto para birimleri hakkında bilgi edinmek için sosyal medyayı kullandığını ifade etti. Katılımcıların yüzde 15’lik bir kısmı ise kripto paralarla ilgili bilgi toplamak için aile ve arkadaşlarla yapılan konuşmalara güveniyor.

        • 13

          Twitter ve Telegram, Türk kripto para kullanıcıları için iki ana araştırma yolu (sırasıyla yüzde 85 ve yüzde 79 oranında) olarak kullanılıyor. Her iki platform da topluluğun düşüncelerini paylaşmasını, proje ekibi ve diğer kripto para birimi katılımcılarıyla etkileşime girmesini sağlıyor. Kripto ile ilgili bilgiler bu platformlarda çok daha hızlı yayılıyor. Ancak taraflı haberler ve düpedüz yanlış bilgiler gibi güvenilmez bilgilerin mevcut olma potansiyeli bu alanda önemi bir risk faktörü olarak öne çıkıyor.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa